EU efterlyser krafttag mot korruptionen i Ukraina

0
48

Ukrainas EU-medlemskap är inom räckhåll, men landet måste genomföra en rad antikorruptionsåtgärder, enligt Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen. – Ni har skapat en imponerande antikorruptionsmaskin, nu måste ni förse dessa institutioner med tänder och anställda rätt personer på seniora positioner, sa hon till ukrainska politiker enligt AFP. I sin återkoppling till det ukrainska parlamentet uppmanade hon de folkvalda att stifta lagar så att det blir tydligt hur oberoende domare ska tillsättas på olika domstolar. Hon vill också att landet skapar en myndighet som garanterar och försvarar fri journalistik. Att Ukraina kommer tillrätta med korruption nämns som en av de viktigaste delarna för att landet ska komma vidare med sin EU-ansökan.