Erdogan: “Sverige har lovat att utlämna 73 terrorister”

0
44

Publicerad 1 juli 2022 kl 08.38

Inrikes. Sveriges har lovat att “73 terrorister ska utlämnas till Turkiet”, enligt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han är tydlig med att Sveriges Natoansökan inte kommer godkännas av Turkiet om landet inte genomför det man kommit överens om.

Gilla artikeln på Facebook

Statsminister Magdalena Andersson (S) tonade i onsdags ned uppgiften om att Sverige har lovat Turkiet att utlämna kurder och anhängare av den så kallade Gülenrörelsen.

– Ägnar man sig inte åt terrorismverksamhet behöver man inte vara orolig, sade hon till Expressen.

Men på en presskonferens på torsdagen gav president Erdogan en helt annan bild av vad Sverige gått med på att göra.

– Memorandumet som är signerat med Sverige och Finland är en diplomatisk seger. Vi kommer att följa riktlinjerna i avtalet med Sverige och Finland och ta våra steg i enlighet med detta. Sveriges löfte är att 73 terrorister ska utlämnas till Turkiet, säger Erdogan, enligt Sabah.

Han underströk också att Turkiets parlament inte kommer att godkänna en svensk Nato-ansökan om Sverige inte uppfyller det som överenskommits.

– Sverige och Finland ska göra sin del först. Det ingår i överenskommelsen. Om de gör sin del skickar vi det till parlamentet. Om de inte gör det så finns det ingen anledning att skicka det till parlamentet. Makedonien kunde inte ansluta på 20 år, säger Erdogan.