Din daglige innpakning: Uddhav trekker seg før tillitsavstemning, anklaget Udaipur booket under UAPA; og mer

0
43

(med klokken) Uddhav Thackeray viser respekt til Chhatrapati Shivaji Maharaj, Ashok Gehlot, Mohammad Riyaz og Ghouse Mohammad fra Udaipur, og M Venkaiah Naidu.

I dagens topphistorie, Maharashtras sjefsminister Uddhav Thackeray trakk seg fra sin stilling, minutter etter at Høyesterett nektet å holde Maharashtra-guvernørens anvisning til Maha Vikas Aghadi-regjeringen for å ta en gulvprøve i forsamlingen torsdag.

Men selv om Uddhav Thackeray-regjeringen kjemper mot et opprør, har den godkjent et forslag om å gi nytt navn til Aurangabad til Sambhajinagar og Osmanabad til Dharashiv. Omdøpingen blir sett på som et forsøk fra Shiv Sena for å brenne deres Hindutva-legitimasjon i det som kan være dens siste store beslutning i den 31 måneder gamle Maharashtra Vikas Aghadi-regjeringen.

Å kalle «halshugging» av en Udaipur skreddersydd av to menn over et kontroversielt innlegg i sosiale medier som en terrorhandling, Rajasthans sjefsminister Ashok Gehlot sa i dag politiet har anmeldt de siktede i henhold til strenge lov om ulovlige aktiviteter (forebygging) (UAPA). «Udaipur-drapet var ment å spre terror. Det har også dukket opp informasjon om at drapsmennene har kontakter i utlandet, sa Gehlot. Sjefsministerens uttalelse kommer på bakgrunn av at Unionens innenriksdepartement overleverte saken til National Investigation Agency. Rajasthan-politiet sa i mellomtiden at en av de to siktede har lenker til den pakistanske organisasjonen Dawat-e-Islami og hadde besøkt Karachi i 2014.

Om Udaipur-drap skriver Pratap Bhanu Mehta: «Den brutale henrettelsen av Kanhaiya Lal i Udaipur vil utdype de mørkeste formeldingene om Indias fremtid. Det er viktig å navngi denne grufulle handlingen for hva den er, uten å estetisere den. Det var en henrettelse og ikke et drap. Drap er grusomt. Men denne handlingen var langt mer skummel. Det innførte utførelseslogikken.»

Best of Express Premium

Premium

Forklart: Hva uendret små sparerater betyr for banker, sparere

Premium

Fadnavis lamslått, men BJP klar over årsakene, holdt Eknath Shinde i loop

Premium

Ikke overse tjenestesektoren

Premium

Med Shinde i setet, BJP defangs Uddhav, neste stopp BMCMore Premium Stories >>

I Bihar fikk Asaduddin Owaisi-ledede AIMIM et stort rykk i dag da fire av de fem MLA-ene i partiet sluttet seg til RJD, som nå har gjenvunnet sin største enkeltpartistatus i den 243 medlemmer store forsamlingen og etterlater seg BJP. RJD hadde 76 MLAer før de fire AIMIM-lovgiverne ble med. Den regjerende BJP nøt kort stillingen da alle de tre MLA-ene fra Vikassheel Insaan-partiet ble med for tre måneder siden. BJP har 77 MLAer.

Valget til kontoret til visepresidenten i India vil bli avholdt 6. august, kunngjorde valgkommisjonen i dag. Visepresident Venkaiah Naidus periode avsluttes 10. august. Tidligere denne måneden kunngjorde EU at Presidentvalget ville bli avholdt 18. juli. I henhold til timeplanen er siste dato for nominasjon 29. juni og opptellingen av stemmene vil finne sted 21. juli.

Politisk puls

Bhagat Singh Koshyari overtok som guvernør i Maharashtra i september 2019, to måneder før den Uddhav Thackeray-ledede Maha Vikas Aghadi overtok makten i staten. 31-månedersperioden siden har vært preget av konstant friksjon og motsetninger mellom de to sidene. Koshyaris ordre som ber Uddhav om å bevise sitt flertall i salen på torsdag, og avsluttet dager med usikkerhet etter opprøret reist av Eknath Shinde og 40-tre MLAer mot Shiv Sena-sjefen, markerer en kulminasjon av dette. Zeeshan Shaikhrapporter.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Dager etter at Samajwadi-partiet mistet sine høyborger Azamgarh og Rampur til det regjerende BJP i UP Lok Sabha-byavstemningene, har ledelsen for den viktigste opposisjonen, spesielt partipresident Akhilesh Yadav, fått skarp kritikk innenfra og utenfor partiet. Blant de viktigste årsakene som er oppført av lokale SP-ledere, så vel som partiets hovedallierte Suheldev Bharatiya Samaj-parti for disse ydmykende tapene, er Akhileshs merkelige beslutning om å holde seg unna kampanjen i disse valgkretsene i tillegg til hans forsøk på ikke å gjøre noen aggressive anstrengelser for å beholde avgjørende seter. Lalmani Verma rapporterer.

Express Explained

Maharashtra-guvernør Bhagat Singh Koshyari har bedt sjefsminister Uddhav Thackeray om å bevise sitt flertall i salen på torsdag. Gulvtesten forventes å fastslå sannheten til opprørsleder Eknath Shindes påstand om at fraksjonen hans har støtte fra mer enn 50 MLAs i huset. Hva er en gulvtest? Hvordan stabler tallene opp i Maharashtra-forsamlingen? Hva vil sannsynligvis skje i morgen? Vi forklarer.

Best of Explained

Klikk her for mer

Som statsminister Narendra Modi møtte verdensledere invitert til G7-toppmøtet i Tyskland i helgen, ga han dem en rekke kunst- og håndverksverk hentet fra ulike deler av landet, med mange av dem fra Uttar Pradesh. Vi ser på hvem som ble presentert hva og de spesifikke håndverkstradisjonene bak disse brikkene.

Forberedelse til sivile tjenester og andre konkurrerende eksamener. Les The Indian Express' UPSC Key og UPSC Essentials for å holde deg informert.

UPSC KEY Har du sett delen vår dedikert til å hjelpe USPC aspiranter dekoder daglige nyheter i forbindelse med eksamen? Se her