Analys: Xis besök visar hur snabbt Hongkong förändras

0
47

När den kinesiska presidenten Xi Jinping nu besöker Hongkong känner han sig sannolikt mer hemma än någonsin tidigare, skriver CNN:s utrikesredaktion i en analys. Den nya hårda säkerhetslagen gör att han inte behöver oroa sig för kritik, varken i medierna eller från demonstranter på gatorna. I stället börjar Hongkong allt mer likna resten av Kina, konstateras det i analysen. ”Xis besök må vara historiskt på många sätt. Men för många Hongkongbor visar besöket mest hur mycket som har förändrats på så kort tid”, skriver han. Washington Posts Ishaan Tharoor och Karina Tsui skriver att Hongkong tidigare betraktades som ett exempel på hur ett mer liberalt Kina skulle kunna se ut och fungera. ”Under Xi har staden i stället blivit ett varnande exempel på en auktoritär befästning”, skriver de.