Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur stormar som SP-ledare, allierad flagga no-show

0
43

Akhilesh Yadav

Dagarna efter att Samajwadi-partiet (SP) förlorade sina fästen Azamgarh och Rampur till det regerande partiet Bharatiya Janata (BJP) i UP Lok Sabha-omröstningar, ledningen för den främsta oppositionen, särskilt partipresident Akhilesh Yadav, har fått skarp kritik både inom och utanför partiet.

Bland de främsta skälen som listats av lokala SP-ledare såväl som partiets främsta allierade Suheldev Bharatiya Samaj Party (SBSP) för dessa förödmjukande förluster är Akhileshs märkliga beslut att hålla sig borta från kampanjen i dessa valkretsar förutom hans försök att inte göra några aggressiva ansträngningar att behålla de avgörande platserna. Medan Azamgarh-stolen lämnades av Akhilesh själv, lämnades Rampur av senior partiledare Azam Khan dagar efter att de valdes i UP-församlingens omröstningar i mars.

SP:s ledning har sökt en rapport från partiets Azamgarh-distrikt president Hawaldar Yadav och bad honom att ge en bedömning av resultatet av enkäten. Den har dock inte eftersökt någon sådan rapport från hans Rampur-motsvarighet Virendra Goyal som, när den blev kontaktad, sa att det inte fanns något behov av att förbereda en rapport eftersom “de alla känner till orsakerna bakom att förlora platsen”.

Med hänvisning till BSP-chefen Mayawati sa en senior BSP-ledare att även om hon inte åkte till Azamgarh för att kampanja för sin kandidat där (BSP ställde inte upp någon kandidat i Rampur), talade hon till en presskonferens ett par dagar före valet den 23 juni. , vädjar till väljare, särskilt daliter och muslimer, att stödja hennes partikandidat.

Best of Express Premium

Premium

Newsmaker | Eknath Shinde: nr 2 efter Thackerays, stödjare av BJP, MVA…

Premium

UPSC-nyckel-juni 30, 2022: Varför läsa “Kollektivt ansvar” eller “Inver…

Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Don&#8217 ;vet inte om en …

Azamgarh-omröstningar: BJP-kandidaten Dinesh Lal Yadav “Nirahua” (L) och SP’s Dharmendra Yadav. (Fil)

Han sa också att SP borde inse att Yadavs och muslimer inte var dess “bandhua majdoor (bonde arbetare)”. “SP borde ha ställt upp kandidater från en annan kast. Efter att Akhilesh ji avgick från Lok Sabha-medlemskapet, var det meningen att han skulle rådgöra med Azamgarh-ledare och tillkännage kandidaten. Han borde själv ha gått för att tala vid offentliga möten”, tillade han.

Trots att de ingick allianser med olika mindre partier med icke-Yadav OBC-bas, förlorade SP valet till församlingen till den sittande BJP.

SP:s Azamgarh Sadar MLA och senior ledare, Durga Prasad Yadav, sa att BSP påstås ha konspirerat för att hjälpa BJP. Han vägrade dock att ge några kommentarer när han tillfrågades om Akhileshs frånvaro från kampanjfältet var en faktor för att bestämma byomröstningsresultaten.

Men en annan SP-ledare i Azamgarh sa: “Vi förlorade platsen med en mycket knapp marginal. Om Akhilesh ji hade talat ett eller två möten här, skulle hans närvaro ha stärkt förtroendet hos muslimer och Yadavs och SP hade säkert fått fler röster. Rörelse av högre ledare har betydelse även i små val.”
Om Akhileshs frånvaro från kampanjen i Azamgarh sa Hawaldar: “Väljarna röstade i namn av Akhilesh Yadav, Mulayam Singh Yadav och Samajwadi Party.” När det gäller Rampur sa Virendra att det fanns olika faktorer bakom partiets förlust i valkretsen, en känd Azam-bastion, och att “partiledningen har informerats om det”.

I Azamgarh besegrade Nirahua Dharmendra med en marginal på 8 679 röster. Guddu Jamali spelade spoil sport för SP eftersom han fick 2,66 lakh röster, vilket beseglade Dharmendras öde.

I Rampur gav SP biljett till Azams medhjälpare Asim Raja på hans begäran, men Asim förlorade platsen till BJP:s Ghanshyam Singh Lodhi med en marginal på 42 192 röster.