Aborter kan återupptas i Texas efter att domaren blockerat förbudet för Roe v. Wade

0
50

Efter högsta domstolens beslut har federala domstolar upphävt order som blockerar republikanskt stödda abortrestriktioner. På tisdagen banade en federal appellationsdomstol vägen för att ett sex veckors förbud i Tennessee skulle träda i kraft. (Express filfoto)

Aborter kan återupptas i Texas efter att en domare på tisdagen blockerade tjänstemän från att genomdriva ett nästan hundraårigt förbud som statens republikanska justitieminister sade var tillbaka i kraft efter att USA:s högsta domstol upphävde den konstitutionella rätten till förfarandet i hela landet.

Det tillfälliga besöksförbudet av domare Christine Weems i Harris County kom i ett sista försök från abortleverantörer att återuppta tjänsterna efter att USA:s högsta domstol i fredags upphävde 1973 års Roe v. Wade-dom som garanterade kvinnors rätt. för att få abort.

Beställningen gör det möjligt för kliniker att återuppta tjänster, för nu, i en stat där abort redan var allvarligt begränsad till endast upp till sex veckors graviditet enligt en lag i Texas som trädde i kraft i september och som USA:s högsta domstol vägrade att blockera.

“Varje timme som abort är tillgänglig i Texas är en seger,” Marc Hearron, advokat för abortleverantörerna vid Center for Reproductive Rights, sa i ett uttalande.

Best of Express Premium

Premium< /figur>Newsmaker | Eknath Shinde: nr 2 efter Thackerays, stödjare av BJP, MVA…

Premium

UPSC-nyckel-juni 30, 2022: Varför läsa “Kollektivt ansvar” eller “Inver…

Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium
Ansträngningar för att uppskatta fattigdomen från 2011-2021 är lovvärda, med tanke på frånvaro…Fler premiumhistorier >>

Texas justitieminister Ken Paxton sa på Twitter att han omedelbart överklagade domarens “felaktiga” beslut, som säger att lagarna före Roe “är 100 % i kraft & konstitutionell.” En ytterligare utfrågning är planerad till den 12 juli.
Det har förekommit en uppsjö av rättstvister i statliga domstolar av aborträttsgrupper som försöker bromsa eller stoppa restriktioner för kvinnors förmåga att avbryta graviditeter som nu börjar gälla eller är redo att gör det i 22 delstater.
Dessa stater inkluderar 13 som i likhet med Texas antog så kallade “trigger” lagar utformade för att träda i kraft om Roe v. Wade upphävdes, enligt Guttmacher Institute, en forskargrupp för förespråkande av aborträtt.

Efter högsta domstolens beslut har federala domstolar hävt blockeringsbeslut. Republikanstödda abortrestriktioner. På tisdagen banade en federal appellationsdomstol vägen för att ett sex veckors förbud i Tennessee skulle träda i kraft.

Paxton, i ett råd som utfärdades efter att USA:s högsta domstol beslutat, sa att statens utlösningsförbud från 2021, som förhindrar aborter nästan helt, inte skulle träda i kraft omedelbart. Leverantörer säger att det kan ta två månader eller mer.
Men Paxton sa att åklagare kunde välja att omedelbart väcka åtal mot abortleverantörer baserat på en annan, gammal stadga som inte hade verkställts medan Roe v. Wade fanns i boken men att förblev Texas lag.

Texas abortleverantörer i en stämningsansökan som lämnades in i måndags hävdade att förbudet från 1925 hade upphävts och stod i konflikt med det nyare utlösningsförbudet som den republikanskt dominerade lagstiftaren antog.

Stämningen lämnades in samma dag som domare i Louisiana och Utah blockerade tjänstemän från att genomdriva sina stater’ “trigger” förbud och abortleverantörer i Idaho, Kentucky och Mississippi stämde för att få liknande lättnad.
I Wisconsin stämde den demokratiska justitieministern republikanska ledare i delstatens lagstiftande församling för att blockera statens stränga anti-abortlag från 1849 och sa att den har ersatts av andra Wisconsin-lagar som antogs efter Roe.

“Vi lovade att vi skulle bekämpa detta beslut och dessa attacker mot reproduktiv frihet på alla sätt vi kan med all kraft vi har,” Den demokratiske guvernören Tony Evers sa på Twitter till stöd för stämningen.
Oklahomas högsta domstol avvisade i ett beslut med 8-1 i måndags en begäran från leverantörer om att blockera genomförandet av ett nästan totalt förbud mot aborter som trädde i kraft i maj, före den amerikanska högsta domstolens dom men efter att ett utkast till version läckt ut.

I Iowa, där statens högsta domstol beslutade att Iowas konstitution inte innehåller en “ grundläggande rättighet” till abort, sade den republikanska guvernören Kim Reynolds på tisdagen att hon kommer att be en domstol att återinföra ett tidigare slaget “foster hjärtslag” lag som förbjuder abort efter ungefär sex veckors graviditet.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här