Storbritanniens nordirländska handelslag rensar det första parlamentariska hindret

0
42

Propositionen går nu vidare till granskning rad för rad. (Arkivbild av det brittiska parlamentet)

Lagstiftning som tillåter Storbritannien att avskaffa några av reglerna för handel efter Brexit med Nordirlandi måndags klarade det första av många parlamentariska tester, när premiärminister Boris Johnson fortsatte med planer som har retat upp EU.

Trots en del hård kritik röstade lagstiftare 295 mot 221 för Nordirlandsprotokollet Lagförslaget, som ensidigt skulle upphäva en del av Storbritanniens skilsmässaavtal från EU som kom överens om 2020. Lagförslaget går nu vidare till granskning rad för rad.

Spänningarna med EU har puttrat i månader efter att Storbritannien anklagat Bryssel för att insistera på en hårdhänt inställning till varurörelsen mellan Storbritannien och Nordirland – kontroller som behövs för att hålla en öppen gräns mot EU-medlemmen Irland.

Johnson har beskrivit de förändringar han söker som “relativt triviala” och ministrar insisterar på att flytten inte bryter mot internationell lag, men EU har inlett rättsliga förfaranden mot Storbritannien för sina planer.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-29 juni 2022: Varför läsa “Dumping” eller “Gulabi Meenakari” eller “H…

Premium

Betydningen av PM Modis besök i UAE

Premium

Newsmaker | I Sena-revolten, en två-MLA ‘prahar’ av Bacchu …

Premium

Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur stormar som SP-ledare, allierad flagga no-showFler premiumhistorier >>

“Medan ett förhandlat resultat förblir vår preferens – EU måste acceptera ändringar av själva protokollet,” Utrikesminister Liz Truss sa på Twitter efter omröstningen.

Förklarat | “Nordirlandsprotokollet” mellan EU och Storbritannien

På frågan om ändringarna i det nya lagförslaget skulle kunna genomföras i år, sa Johnson till programföretag: “Ja, jag tror att vi skulle kunna göra det väldigt snabbt , parlamentets vilja”.

Johnson’s föregångare, Theresa May, var en av flera från sitt konservativa parti som kritiserade sin ledare.

“Det här lagförslaget är enligt min åsikt inte lagligt i internationell rätt, det kommer inte att uppnå sina mål och det kommer att försvaga Storbritanniens ställning i världens ögon, och jag kan inte stödja det,&#8221 ; sa hon.

Inför omröstningen sa den irländska utrikesministern Simon Coveney att lagförslaget inte skulle leda till en hållbar lösning och bara skulle öka osäkerheten i Nordirland.

Läs också |Indien tar upp försening av studentvisum med USA, Storbritannien, Kanada, andra länder

“Jag är oerhört besviken över att den brittiska regeringen fortsätter att fullfölja sin olagliga ensidiga strategi för protokollet om Nordirland,” sade han i ett uttalande.

Johnson har en majoritet för att driva lagen genom underhuset, även om den högljudda gruppen av rebeller kommer att öka oron för hans auktoritet efter hans överlevnad i en förtroendeomröstning den 6 juni och den pinsamma förlusten av två parlamentsplatser på fredagen.

Propositionen kommer att stå inför en större utmaning när den så småningom flyttas till överhuset, det ovalda House of Lords, där regeringen inte har en majoritet och många kamrater har uttryckt oro över det. (Reportage av William Schomberg, Kylie MacLellan och William James i London, Padraic Halpin i Dublin, skriven av Elizabeth Piper och Alistair Smout; redigering av Alistair Bell, Gareth Jones och Grant McCool)

Expressprenumeration Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan