Storbanker: Tveksamt om Riksbankens prognos räcker

0
40

Riksbankens prognos om att höja räntan till 2 procent senast om ett halvår kan vara otillräcklig, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist. ”Inflationsförväntningarna mer avgörande än inflationssiffrorna. Riksbanken sitter fortfarande med foten hårt på monetära gaspedalen”‚ skriver han på Twitter. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus tycker att det är ett hökaktigt beslut att höja räntan med 50 punkter till 0,75 procent. Swedbank räknar med ett extramöte. ”Vi tror att riskerna för Riksbankens inflationsprognos på kort sikt lutar uppåt och därför räknar vi med att Riksbanken kommer att utlysa ett extra möte antingen i juli eller augusti där styrräntan höjs med 25 punkter”, skriver de. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.