Skolor fattiga på digitalt lärande, 180 distrikt får mindre än 10 %

0
45

I indexet fick så många som 180 distrikt mindre än 10 procent i digitalt lärande, 146 distrikt fick 11 till 20 procent, medan 125 distrikt hade poäng mellan 21 och 30 procent.

När Indien gick in i pandemiåret hade elever i cirka 61 procent av landets distrikt mycket lite exponering för digitalt lärande på grund av begränsad tillgång på datorer, internetfaciliteter och lärare som utbildats för att hantera tekniska verktyg i skolor, enligt ett ministerium of Education-rapport släpptes i måndags.

Prestationsgraderingsindexet för distrikt (PGI-D) för 2019-20 visar att skolor över hela Indien presterade dåligt under kategorin digitalt lärande, vilket gav de lägsta poängen jämfört med de andra parametrarna som beaktades när indexet skapades.

Läs också |Delhis regering nickar till “säkra zoner” i 24 skolor

I indexet fick så många som 180 distrikt mindre än 10 procent i digitalt lärande, 146 distrikt fick 11 till 20 procent, medan 125 distrikten hade poäng mellan 21 och 30 procent.

Best of Express PremiumPremium

UPSC Key-28 juni 2022: Varför ska man läsa “Sårande religiösa känslor” eller “I… Premium

Höll NCP Uddhav i handen, slutade avgå, gav honom falskt hopp?

Premium

Rekord 82 miljarder dollar i affärer gör att Indien trotsar den globala nedgången

Premium

Hur Rampur, Azamgarh vanns: Bakom BJP som klipper bort SP-rösterFler premiumhistorier >>

Rapporten understryker också den tydliga klyftan mellan landsbygd och stad inom området digitalt lärande. Till exempel, medan distrikt i städer som Chandigarh och Delhi fick mellan 25 och 35 av 50, fick platser som Bihar’s Araria och Kishanganj så låga poäng som 2.

Efterblivna distrikt som Assam’s South Salmara-Mankachar och Tripura’s Dhalai fick 1. Distriktsmässiga prestationer för digitalt lärande togs fram baserat på antalet skolor med datorer/bärbara datorer, internetanläggning, student-till -datorförhållande och andel lärare som utbildats för att använda och undervisa via datorer.

Läs också |Maharashtra lanserar en satsning för att få tillbaka avhoppen till skolorna

Som däremot, när det gäller läranderesultat, fick inget distrikt under 10 procent , 12 fick mellan 11 och 20 procent, medan så många som 309 fick mellan 51 och 60 procent.

Centret hade släppt det statliga PGI-indexet för år 2019-20 i juni 2021. Chandigarh och delstaterna Punjab, Tamil Nadu och Kerala presterade bäst i indexet.

Läs också |Förklarat: Hur NAS undersökning bedömer vad skolelever har lärt sig; vad den har funnit

”Covid-19-pandemin har belyst de förändringar som krävs i vårt befintliga system när det gäller införandet av digitalt lärande som en del av det vanliga lärandet för att fortsätta utbildningen hemma… Detta krävde ett behov av en domän för digitalt lärande i PGI-D, vilket inte finns i statens PGI.

“Under kategorin digitalt lärande har 20 distrikt visat över 20 procents förbättring i poäng och 43 distrikten visade en förbättring med över 10 procent i poäng under 2019-20 jämfört med 2018-19, vilket resulterade i framsteg på årskursnivå,” uppger PGI-D-rapporten.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning av Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu