Simranjit Singh Mann-intervju: “AAP:s Sangrur-nederlag är helt och hållet resultatet av att Delhi styrde Punjab, de som använder AAP-överkommandot har noll förståelse för Punjab på marken”

0
44

Nyvald riksdagsledamot Simranjeet Singh Mann i hans bostad. (Expressfoto av Gurmeet Singh)

Shiromani Akali Dal (Amritsar) president, Simranjit Singh Mann, tilldelade det regerande Aam Aadmi-partiet (AAP) i Punjab ett fantastiskt slag i den senaste omröstningen i Sangrur parlamentariska valkrets, utrymd av chefsminister Bhagwant Mann, besegrade AAP-kandidaten Gurmail Singh av

5 822 röster. Den 77-årige SAD(A)-grundaren och före detta IPS-officer Mann talar med The Indian Express om olika frågor, inklusive faktorerna som är ansvariga för hans seger såväl som hans framtida planer.

Utdrag:

Hur känner du dig efter att ha vunnit omröstningen i Sangrur? Vem skulle du ge kredit för den här segern?

Best of Express Premium

Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdomen från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…

Premium

Uddhav Thackeray: Den motvilliga politikern som till slut hängde vidare till chai…

Premium

Udaipur-mördare och Da'wat-e-Islami: gruppen, dess ideologi och dess tillväxt

Premium

UPSC Key-29 juni 2022: Varför ska man läsa “Dumping” eller “Gulabi” Meenakari' eller 'H…Fler premiumhistorier >>

Punjabi- och Sikh-folket känner sig trygga och starka efter att ha fällt (i denna omröstning) alla nationella majoritära politiska partier som tar emot kommandon från Delhi och som olagligt arbetar mot Punjabis och minoriteternas intressen. Jag kallar detta som sikhisk väckelse och punjabifolkets kärlek till frihet och välstånd och för att göra Punjab till en stor stat igen. Folket i Sangrur har gjort mig stolt med sitt mandat för att jag har talat mot år av orättvisor och centrumets intrång av befogenheter som tillhör staten, inklusive BSF:s illegala infiltration i Punjab.

Hur många Lok Sabha och Vidhan Sabha omröstningar har du tävlat hittills? Vad fick dig att fortsätta trots att folk brukade kritisera dig?

Jag har kämpat i många val och har stått inför nederlag i många år. Jag har dock aldrig accepterat nederlag. Vårt parti kämpar för sikherna och alla andra samhällen som har berövats sina rättigheter och är föremål för förtryck av den majoritära staten. Jag bryr mig inte om oseriös kritik eftersom mitt parti står fast på en uppsättning principer, värderingar och en ideologi.

Förklarade |5 anledningar till varför Simranjit Singh Mann besegrade AAP

Snart efter din seger har samtalen började dyka upp att nu kommer extremistiska krafter att bli aktiva igen, vad har du att säga om det?

Varför måste extremism, terrorism och radikala krafter förknippas med en laglydig medborgare? Jag är en konstitutionalist och en fredlig man och har bara arbetat mot förtryck och för folket i vår stat.

Hur kommer du att ta med människor från alla religioner?

Jag står med människor från alla samhällsskikt oavsett kast eller religion. Jag talar emot varje form av förtryck eller orättvisa. Istället skulle jag vilja fråga dig, journalist, om skapandet av hinduiska Rashtra. De två sikhiska representanterna till den konstituerande församlingen skrev inte sina underskrifter till konstitutionen från 1950. Sikherna har en identitet och vill inte vara en del av den hinduiska religionen, som har tryckts ner i halsen på oss genom artikel 25 i författningen. Varför måste sikherna eller någon annan minoritet acceptera bildandet av hinduiska Rashtra?

Newsmaker |SAD(A)-chef som senast skrattade på Bhagwant Mann-torvet

Vad har du att säga om SAD ( Badal) eftersom de påstår sig vara ett Panthic-parti med stöd av många Panthic-organisationer?

De har helt tappat sin Panthic faner. Människor från hela staten har direkt avvisat dem och deras politik. Sikherna bortser nu fullständigt från Akali Dal (Badal) för att ha begått allvarliga övergrepp mot sikherna och mot bönder efter att ha gått samman med RSS.

Tror du att reformer behövs i SGPC nu, någon planer på det?

SGPC utgör sikhernas parlament. Enligt SGPC-lagen ska val hållas vart femte år. Men det har nu gått 11 år sedan vi hade val till SGPC, vilket betyder att det nu är ett lame duck-parlament.

Mer från politisk puls

Klicka här för mer

Vad kommer att vara dina första prioriteringar som Sangrur MP?

Mina prioriteringar inkluderar följande: Återhämtning från ekonomisk nedgång; ta itu med fattigdomen i vår landsbygdsbefolkning inklusive bönder, lantarbetare och handlare, vars lösning är att öppna gränser för att öka handeln; återställa lag och ordning i Sangrur och få människor att känna sig trygga igen; slåss för Punjabs vattenrättigheter i enlighet med flodlagen, (upprättande av) ett universitet och återupplivande av respekten för vårt punjabispråk, som är på väg att skrotas från gymnasieutbildningen.

Politisk puls |Simranjit Mann får AAP att bita damm i Punjab CM:s egen gräsmatta

Vilka faktorer, enligt din åsikt, ledde till att AAP förlorade i sitt fäste som de brukade kalla AAP:s huvudstad?

De har inte gjort något arbete sedan deras (församlingsvalet) seger. Deras oerfarenhet har avslöjats genom att de inte håller stora löften. Lag och ordning i staten är fortfarande farlig och AAP verkar inte kunna garantera allmän säkerhet och brottsfria stadsdelar i Punjab idag. Allt detta är resultatet av att Delhi styrde Punjab, eftersom de som styr AAP:s högsta kommando har ingen förståelse för Punjab på marken.

Och vilka faktorer spelade en roll i din seger?

Folkets förtroende för våra principer, vår tro på vårt värdesystem och spridning av vårt budskap om kampen för rättvisa och att leverera gott styre till de fattiga.

Expressprenumeration Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan