SD: “Svenskfientligheten är den värsta sorts rasism vi har”

0
47

Scrolla ned för video…

Publicerad 30 juni 2022 kl 07.10

Inrikes. Svenskfientligheten är den värsta sorts rasism vi har – “därför att den utövas av personer som givits gästfrihet i vårt land, men som svarar på denna gästfrihet genom att bete sig illa mot svenskarna”. Det sade riksdagsmannen Pontus Andersson (SD) till justitieminister Morgan Johansson (S) i riksdagen.

Gilla artikeln på Facebook

I interpellationsdebatten tog Pontus Andersson upp att inte en enda person hittills har blivit dömd för hatbrott med svenskfientliga motiv – trots att svenskfientligheten i dag är utbredd.

Han frågade därför Morgan Johansson om ministern avser att ta initiativ till en förändring av hatbrottslagstiftningen för att tydliggöra möjligheten att döma personer med svenskfientliga motiv för hatbrott.

Justitieministern svarade dock att lagstiftningen är tydlig nog som den är. Enligt Johansson kan ett brott som har som motiv att kränka ett offer på grund av hans eller hennes svenska bakgrund redan bedömas som hatbrott.

– Lagstiftningen är inte otydlig på denna punkt och behöver alltså inte ses över, sade han.

Morgan Johansson hänvisade till statistik från Brå som visar att endast en procent av anmälda brott med främlingsfientliga eller rasistiska hatbrottsmotiv under 2020 gällde svensk nationalitet. Han medgav dock att det troligtvis finns ett “stort mörkertal”.

Pontus Andersson var tydligt besviken på ministerns svar.

– Svenskfientligheten är den värsta sorts rasism vi har, därför att den utövas av personer som givits gästfrihet i vårt land, men som svarar på denna gästfrihet genom att bete sig illa mot svenskarna, sade han.

SD-ledamoten nämnde ungdomsrånen, som enligt Brås statistik visar att 66 procent av rånarna är födda i ett annat land eller har två utrikes födda föräldrar. 77 procent av offren har samtidigt svensk bakgrund.

– Detta tyder på att rånarna med invandrarbakgrund systematiskt söker upp ungdomar som ser svenska ut som tänkbara offer. Inom de allt vanligare förnedringsrånen ser siffran ännu mer allvarlig ut.

Han nämnde ett exempel på en 18-åring som blev förnedringsrånad av två afrikaner.

– Han blev inte bara rånad, de tvingade av honom kläderna, misshandlade honom, kissade på honom och kallade honom “jävla vidriga svenne, din horunge”. Killarna dömdes, men inte för hatbrott. Låt oss nu föreställa oss att rollerna var omvända, att det var två blonda svenska killar som rånade en mörkhyad kille, som misshandlade honom, tvingade av honom kläderna, kissade på honom och kallade honom för “jävla vidriga” och ett fult ord om mörka. I ett sådant scenario finns det inte en tillstymmelse till möjlighet att de inte dömts för hatbrott.

Men när det är en svensk som blir utsatt för detta anses det inte vara ett hatbrott, konstaterade Pontus Andersson.

– Och det är det som är problemet med dagens lagstiftning, sade han.