Regjeringen vil sette opp kontrollrom for å håndheve engangsplastforbud: minister

0
46

I løpet av de siste fem årene har mer enn 20 stater innført en form for regulering av plastbruk. Men etter alt å dømme har implementeringen deres i beste fall vært ujevn. (Fil)

Med forbudet mot engangsplast som trer i kraft 1. juli, vil regjeringen sette opp kontrollrom på nasjonalt og statlig nivå for å sikre effektiv håndhevelse, sa minister for miljø, skog og klimaendringer Bhupender Yadav. på tirsdag.

Bortsett fra kontrollrommene, som vil bli overvåket av Central Pollution Control Board, vil det opprettes spesielle håndhevingsteam for å kontrollere ulovlig produksjon, import, lagring, distribusjon, salg og bruk av de 12 forbudte engangsplastvarene som ble annonsert av departementet i fjor. Stater og unionsterritorier er blitt bedt om å sette opp grensekontrollpunkter for å stoppe mellomstatlig bevegelse av alle forbudte engangsplastartikler, sa CPCB-tjenestemenn.

Listen over forbudte gjenstander inkluderer ørepropper med plastpinner , plastpinner til ballonger, plastflagg, godteripinner, iskrem
pinner, polystyren (termokol) til dekorasjon, plasttallerkener, kopper, glass, bestikk som gafler, skjeer, kniver, sugerør, brett, innpaknings- eller pakkefilmer rundt søte bokser, invitasjonskort, sigarettpakker, plast- eller PVC-bannere mindre enn 100 mikron, røreverk.

«Gjenstandene er valgt ut fra tre kriterier – lav nytte, høy forsøpling og tilgjengelighet av alternative materialer. Vi vet at produsentene av disse forbudte varene allerede har endret seg eller er i ferd med å skifte, og meldinger ble sendt ut av CPCB i fjor til disse selskapene som varslet dem om forbudet og for å starte prosessen. Vi har gitt produsentene god tid til forberedelser – 11 måneder – før forbudet skulle tre i kraft. Vi tror at vi har deres støtte og samarbeid,” sa Yadav på en uformell pressebriefing.

Best of Express Premium

Premium

TN Finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘vet ikke om en …Premium

Innsats for å estimere fattigdom fra 2011-21 er prisverdig, gitt fravær o…

Premium

Uddhav Thackeray: Den motvillige politikeren som til slutt hang på chai…Premium

Udaipur-mordere og Da'wat-e-Islami: gruppen, dens ideologi og dens vekstFlere premiumhistorier >>

🚨 Tidsbegrenset tilbud | Express Premium med ad-lite for bare Rs 2/dag 👉🏽 Klikk her for å abonnere 🚨

I følge CPCB var produksjonen av plastavfall i 2020-21 41,26,997 tonn, mens avfallsproduksjonen per innbygger var 3 kg per år. Det er 683 enheter som produserer engangsplast med en kumulativ kapasitet på 2,44 lakh per år. CPCB har allerede tilbakekalt eller modifisert samtykket til 433 enheter.

CPCB sa videre at karakterisering av plastavfall i 18 byer har funnet ut at prosentandelen av engangsplast i totalt plastavfall er mellom 10 % og 35 %.

Bruken av disse varene av forbrukere er også forbudt. Men ministeren har sagt at straffer neppe vil bli overført til forbrukeren som: “Hvis den forbudte varen rett og slett ikke eksisterer på markedet, kan den ikke brukes.”

Yadav sa Yadav. Regjeringen har det siste året fokusert på å oppmuntre industri og MSME til å komme med alternativer til plast, inkludert biologisk nedbrytbar plast og komposterbar plast.

Regjeringen har tildelt arbeid til syv startups som utvikler løsninger, inkludert biologisk nedbrytbar emballasjemateriale laget av blant annet stubbavfall.

Frem til juni i år har CPCB allerede tildelt sertifikater til 194 anlegg for produksjon av komposterbar plast med ytterligere 61 søknader under behandling. De sertifiserte anleggene har en kapasitet til å produsere 3 lakh tonn komposterbar plast per år.

Senior polymerforsker og adjunkt ved Mumbai-baserte Institute of Chemical Technology, Dr Vijay G Habbu, advarte imidlertid mot bio- nedbrytbar og komposterbar plast.

“Retningen som myndighetene har tatt er den riktige ved å sikte på lavbruksartikler først. Imidlertid kan biologisk nedbrytbar plast være svært farlig fordi for at plast skal brytes ned, må det tilsettes tilsetningsstoffer som deler opp plast til mikroplast – og dette kan være svært vanskelig å håndtere, mens det fortsetter å forbli i miljøet, sier han. sa.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her