Musikförläggarna slutar dela ut priser till kriminella invandrare

0
46

Publicerad 30 juni 2022 kl 08.55

Inrikes. Musikförläggarna har beslutat att i framtiden inte dela ut priser till “upphovspersoner som är förövare eller gärningspersoner”.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld. Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier, säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna, i ett pressmeddelande.

Förra året delagde P3 Guld, Grammisgalan och Musikförläggarna ut pris till kriminella, något som väckt debatt. Musikförläggarnas pris gick till den somaliske rapparen Dree Low, som samma månad dömdes till fängelse för rån.

Tillsammans med externa jurister och “hållbarhets- och inkluderingsexperter” håller Musikförläggarna nu på att ta fram nya riktlinjer för utdelningen av Musikförläggarnas pris, som kommer att införas till prisutdelningen i november i år.

Just nu samlar Musikförläggarna in synpunkter från sina medlemmar och branschkollegor för att “säkerställa att inga viktiga perspektiv missas i de avvägningar och gränsdragningar som kommer att göras”. Bland annat arrangerar Musikförläggarna ett panelsamtal i Almedalen där frågan kommer att diskuteras.

– Som en av de stora branschorganisationerna har vi ett ansvar att aktivt arbeta för att musikindustrin erbjuder en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den. Vi är stolta över att gå i bräschen för en hållbar musikbransch som värnar om yttrandefrihet och konstnärlig frihet, säger Kerstin Mangert.

Musikförläggarnas pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till “lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik”.