Mindre frukt och grönt i matkassen när priserna ökar

0
43

Publicerad 30 juni 2022 kl 10.36

Ekonomi. Många svenska konsumenter säger att de köper mindre frukt och grönsaker på grund av de ökade livsmedelspriserna. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket gjort. I första hand är det låginkomsttagare som uppger att de slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, men resultaten visar att alla grupper påverkas när maten blir dyrare.

Gilla artikeln på Facebook

Inflationen

  • Näringslivsprofilen: Sverige kan få "hyperstagflation"
  • KI: Sverige går in i en lågkonjunktur i år
  • Expert dömer ut USA:s räntehöjning: "Otillräcklig"
  • Största räntehöjningen i USA på 28 år
  • Inflationen i Sverige på 7,3 procent

Visa alla

Under våren har livsmedelspriserna ökat och nästan alla matvaror berörs. I en webbenkät som besvarats av drygt 1.000 personer har Livsmedelsverket frågat konsumenter om de ökade priserna påverkat deras köpbeteende. Till exempel om de oftare tittar efter extrapriser, köper andra märken, väljer mat efter säsong eller om de köper mindre eller mer av vissa varor.

I undersökningen uppger många konsumenter att de ökade priserna har påverkat deras beteende, bland annat genom att de i större utsträckning väljer bort eller köper mindre av vissa produkter.

Drygt en fjärdedel av de som svarat på enkäten säger att de köper mindre färsk frukt, grönsaker och kött som en följd av högre priser.

Låginkomsttagare påverkas mest av prisökningarna. I den gruppen uppger många att de har slutat köpa eller minskat sina inköp av frukt och grönt, även om vissa också köper mer. Höginkomsttagare uppger i större utsträckning att de varken köper mer eller mindre frukt och grönt än tidigare.

– Att så pass många med lägre inkomster säger att de köper mindre frukt och grönsaker är oroande ur ett folkhälsoperspektiv. Vi behöver fortsätta att följa utvecklingen när det gäller hur ökade priser påverkar möjligheten för de med små ekonomiska marginaler att äta bra, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett utskick.

Det går även att se en förändring när det gäller hur mycket godis man köper. Det är också något som konsumenterna, särskilt låginkomsttagare, svarar att de väljer bort.

Över 50 procent av de som svarat på enkäten har börjat köpa mer eller mycket mer mat till extrapris och tittar mer på jämförelsepriser. De uppger också att de oftare väljer lågprismärken, köper produkter efter säsong och planerar sina inköp i större utsträckning än tidigare.