Mängder av bevis mot ryska versionen av attacken mot köpcentrumet i Krementjuk

0
44

En rad bevis, vittnesmål och expertanalyser motsäger Rysslands påståenden om vad som skedde när ett köpcentrum i ukrainska Krementjuk attackerades tidigare i veckan, skriver The Guardian. Enligt den ryska versionen rörde det sig om en precisionsattack mot ett ammunitionslager i närheten varifrån en brand sedan spred sig till köpcentrumet som ska ha varit tomt. Men övervakningskameror visar hur köpcentrumet träffas direkt av en robot och rester av den har också hittats. Den fabrik som Ryssland hävdar användes som ammunitionslager ligger 500 meter bort och enligt oberoende experter kan en explosion där inte ha orsakat en brand som kunde sprida sig så långt. Det finns heller inga skador på byggnader mellan lagret och köpcentrumet. The Guardian har också pratat med en rad personer som samstämmigt intygar att köpcentrumet var öppet och fullt med folk när attacken skedde. Detta bevisas också av kvitton. Minst 18 personer dödades i attacken.