Kniver ut for Badals mens Sangrur rout ser at SGPC trekker seg opp midt i Panthic churn

0
44

SAD (Amritsar) kandidat Simranjit Singh Mann mottar 'valgbeviset' etter å ha vunnet Sangrur Lok Sabha-byavstemningene, i Sangrur, søndag. (PTI)

Nært i hælene på Shiromani Akali Dal (Badal) sitt ydmykendenederlag i den parlamentariske valgkretsen i Sangrur, en toppfunksjonær i Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC), sikh-samfunnets øverste valgte religiøse organ, har søkt avskjed fra den “nåværende ledelsen” i sitt eget parti, SAD (B).

I Sangrur-undersøkelsen ble Shiromani Akali Dal (Amritsar) president Simranjit Singh Manngikk seirende ut på hjemmebanen til Punjabs sjefsminister Bhagwant Mann ved å beseire den regjerende AAPs kandidat. SAD(B)s kandidat Kamaldeep Kaur, søster av Balwant Singh Rajoana, den tidligere CM Beant Singhs attentatdømte satt i fengsel, mistet innskuddet sitt og endte på femteplass.

Flagging av Sangrur-utfallet, SAD (B)-kontrollerte SGPCs generalsekretær Karnail Singh Panjoli sa at det reflekterer “folks mistillit til den nåværende Akali-ledelsen”, og ba partiledelsen om å sende sin avgang til Akal Takht.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Den 77 år gamle pro-Khalistan-lederen og eks-lederen hans står opp fra sin nesten to tiår lange politiske villmark. -IPS-offiser Simranjit Singh Mann vant en fantastisk seier, som sannsynligvis vil øke Panthic-politikken i Punjab og kan utløse dens churn på nytt.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-29. juni 2022: Hvorfor lese “Dumping” eller “Gulabi Meenakari” eller “H…

Premium

Betydningen av statsminister Modis besøk til UAEPremium

Nyhetsmaker | I Sena-opprøret, en to-MLA ‘prahar’ av Bacchu …

Premium

Akhilesh i øyet til Azamgarh, Rampur stormer som SP-ledere, alliert flagg no-showFlere Premium-historier >>

For den Sukhbir Badal-ledede SAD(B) er Sangrur-nederlaget et mer alvorlig slag ettersom det ikke ble forårsaket av partier som AAP eller kongressen over spørsmål som utvikling eller arbeidsledighet, men av en annen Akali Dal-fraksjon, ledet av Simranjit, som aksjonerte på Panthic-planken. Det er en annen sak at SAD(B) også hadde spilt Panthic-kortet i Sangrur ved å stille med Kamaldeep og gjøre løslatelsen av sikh-fangene til den viktigste kampanjesaken.

Sukhbir erstattet sin far Parkash Singh Badal som SAD(B)-president 31. januar 2008. Han har hatt en blandet merittliste så langt. Selv om partiet under hans ledelse skapte rekord ved å danne regjeringen for andre påfølgende periode i 2012 sammen med den daværende allierte BJP, men det kan vinne bare 4 parlamentariske seter av statens 13 i både Lok Sabha-målingene i 2009 og 2014. Ved stortingsvalget i 2019 var det bare Sukhbir og hans kone Harsimrat Kaur Badal som kunne vinne setene sine.

SAD(B) led også sin andre påfølgende valgdebakel for forsamlingen for over tre måneder siden, da tallet stupte til tre seter. Som en del av sin introspeksjonsøvelse, dannet partiledelsen deretter et underutvalg på 12 medlemmer for å ta tilbakemeldinger fra grasrota om tiltakene som trengs for å styrke partiet. I sin rapport, som The Indian Express har fått tilgang til en del av, har panelet kommet med ulike forslag om spørsmål som virkningen av helligbrøde i 2015 og politiskyting på sikhens psyke, dynastiets politikk, SGPC-institusjoner og de religiøse konverteringene.< /p> Les også |SAD(A) vinner et glimt av håp for Panthic-politikken i Punjab

I sin rapport har panelet påpekt at helligbrødehendelsen og Behbal Kalan-politiets avfyring i 2015 fant sted under den SAD(B)-ledede regjeringens funksjonstid og at utnevnelsen av Sumedh Saini til Punjab DGP da og Dera Sacha Saudas politisk støtte i forsamlingsvalget i 2017 “skadet” også Sikh-følelsen. “Disse hendelsene har fortsatt stor innvirkning på sikhens psyke, og den er såret,” heter det i rapporten.

Panelet ba SAD(B)-ledelsen om å “be om unnskyldning” for all denne utviklingen. “Underkomiteen har følt at en slik utvikling under SAD-regjeringen har skapt et tungt sinne blant sikhene. Komiteen mener også at daværende sjefsminister Parkash Singh Badal og hele hans kabinett, daværende SAD(B)-president Sukhbir Singh Badal og hele partiledelsen, som ydmyke sikher, bør søke unnskyldning fra de allmektige og sikhiske massene», heter det i rapporten.< /p>

Partiet har imidlertid ikke tatt noen grep om panelets anbefalinger så langt.

Før SAD(A)-sjefens seier i Sangrur, hadde SAD(B)-ledelsen håpet at det var ingen annen politisk gruppeleder i Akali som kunne utfordre dem på Panthic-gresset. Men Simranjit så ut til å ha snudd bordet nå.

Middels økende uro i SAD(B), ville det ikke være lett for Sukhbir å fortsette som partipresident uten å få til store endringer på partiets toppnivå.

SGPC-valget er også i gang, og det vil være i hendene på senteret og delstatsregjeringen når disse valget kan avholdes, noe som, hvis det avholdes tidlig, kan øke utsiktene til SAD(A) eller andre Akali-fraksjoner i å fjerne kroppen fra SAD(B) sin kontroll, som de har sett på lenge.

Ekspressabonnement Ikke treff veggen. Få et Express-abonnement for å få tilgang til vår prisbelønte journalistikk. Velg Plan