Ingen av parterna uttalar sig: ”Detaljer kan stjälpa”

0
45

SAS och piloterna gör framsteg i förhandlingarna och diskuterar nu utan medlare, rapporterar TT. – Om vi upptäckter att de kan klara diskussionen bättre själva, då uppmanar vi parterna att göra det, säger medlaren Jan Sjölin till nyhetsbyrån. Han vill inte kommentera hur nära parterna står en lösning och säger att även de sista detaljerna kan ”stjälpa hela lasset”. SAS kommunikationschef Karin Nyman vill inte heller ge någon fingervisning men kallar det för en ”oerhört svår situation”. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samma och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick. På onsdag den 29 juni löper tidsfristen ut. Förhandlingar pågår men ingen av parterna vill i nuläget kommentera var de befinner sig. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.