Forklart: Mens NATO møtes i Madrid, utfordrer Russland, Kina før alliansen

0
48

U.S. President Joe Biden, midten til venstre, og Spanias kong Felipe møtes i det kongelige palasset i Madrid, Spania, tirsdag 28. juni 2022. Statsledere i Nordatlantisk traktatorganisasjon møtes til et NATO-toppmøte i Madrid fra tirsdag til torsdag . (AP)

Representanter for NATOs medlemsland samlet seg i Madrid tirsdag (28. juni) for et toppmøte som varer til torsdag. De skal ferdigstille sitt første strategiske konseptdokument siden 2010, som vil redegjøre for de nåværende utfordringene som alliansen står overfor og dens strategi for fremtiden.

Den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO) ble først opprettet av USA, Canada og noen andre vestlige land i 1949, som svar på den antatte trusselen om Sovjetunionens ekspansjon i etterkrigstidens Europa.

Best of Explained.

Klikk her for mer

Med Russlands invasjon av Ukraina den 24. februar, har alliansens grunnleggende mål blitt gjenopplivet, mer enn 70 år etter oppstarten.

Nytt strategisk konsept

Best of Express Premium

Premium

Nyhetsmaker | Eknath Shinde: nr. 2 etter Thackerays, støttespiller for BJP, MVA…Premium

UPSC Key-30. juni 2022: Hvorfor lese 'Kollektivt ansvar' eller 'Inver…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

TNs finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Vet ikke om en …

Premium

Innsats for å anslå fattigdom fra 2011-21 er prisverdig, gitt fravær o…Flere Premium-historier >>

Under toppmøtet vil NATO-tjenestemenn godkjenne alliansens nye 'Strategic Concept', et nøkkeldokument som “skisserer NATOs varige formål og natur, dets grunnleggende sikkerhetsoppgaver, og utfordringene og mulighetene den står overfor i et sikkerhetsmiljø i endring”.

Dokumentet “spesifiserer også elementene i Alliansens tilnærming til sikkerhet og gir retningslinjer for dens politiske og militære tilpasning”.

Det siste strategiske konseptet, utgitt i 2010, uttalte at “vi ønsker å se et ekte strategisk partnerskap mellom NATO og Russland”. Det nye strategiske konseptet står i skarp kontrast, og identifiserer Russland som «den mest umiddelbare trusselen mot vår sikkerhet», rapporterte The Economist.

Også i Explained |NATO-utvidelse & Russland

Økt militær tilstedeværelse i Øst-Europa

Med Russland etablert igjen som den største trusselen mot alliansen, vil medlemslandene diskutere hvordan de best kan støtte Ukraina og styrke deres militære tilstedeværelse på NATOs østgrense.

I lys av krigen mellom Russland og Ukraina har NATO-tjenestemenn kunngjort at alliansen vil øke sine høyberedskapsstyrker til 300 000 soldater. Dette er en del av den “største overhalingen av vårt kollektive forsvar og avskrekking siden den kalde krigen”, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mandag.

Siden begynnelsen av krigen hadde 40 000 tropper allerede utplassert, de fleste på den østlige grensen, rapporterte Deutsche Welle.

Estland, Latvia og Litauen krever også en større tilstedeværelse av styrker, fryktet for en russisk invasjon. For tiden er det bare 1500 roterende NATO-tropper utplassert i disse landene.

New York Times rapporterte at disse landene søker permanent utplassering av tropper for å avskrekke en potensiell russisk invasjon.

Associated Press rapporterte at toppmøtet er klar til å gå med på å lagre våpen i Øst-Europa og å øke sin militære tilstedeværelse i regionen. Det vil også være ytterligere støtte for Ukraina for å oppgradere mye av sitt militære utstyr fra sovjettiden til NATO-standard våpen.

Samtidig vil ikke NATO direkte provosere Russland. President Vladimir Putin har utstedt trusler som har blitt tolket som å indikere hans vilje til å bruke atomvåpen hvis han blir presset til veggen av Vesten.

Les også |Hvorfor er Tyrkia imot Sveriges og Finlands inntreden i NATO?

Spørsmålet om NATOs utvidelse

Et annet nøkkelspørsmål vil være Sveriges og Finlands forsøk på å bli med i NATO. De historisk nøytrale nordiske landene hadde først søkt om å bli med i alliansen i mai, som svar på Russlands invasjon av Ukraina.

Amerikanske og europeiske tjenestemenn er spesielt håpefulle på Finlands inntreden – hvis det skjer, vil NATOs grenser med Russland mer enn dobles, og legge til nær 1300 km med grense, ifølge den USA-baserte tenketanken Council on Foreign Relations (CRF). NATOs tilstedeværelse i Østersjøen og Arktis vil også bli styrket.

Opptak til NATO krever godkjenning fra alle 30 medlemslandene. Men Tyrkia, medlem av NATO siden 1952, og landet med den nest største militærstyrken i alliansen, har gjentatte ganger motarbeidet Finlands og Sveriges inntreden. Tyrkia har anklaget de to landene for å støtte kurdiske militante grupper, som de anser for å være terrororganisasjoner.

Stoltenberg, NATOs generalsekretær, holdt samtaler med ledere fra de tre landene tirsdag.

“Tyrkia har legitime sikkerhetsbekymringer over terrorisme som vi må ta tak i,” siterer AP Stoltenberg. “Så vi vil fortsette samtalene våre om Finland og Sveriges søknader om NATO-medlemskap, og jeg ser frem til å finne en vei videre så snart som mulig,” sa han.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Spørsmålet om hvordan man skal håndtere Kina

Mens Russlands invasjon om Ukraina fortsatt er nøkkelspørsmålet på toppmøtet, vil NATOs nye sikkerhetskonsept for første gang ta for seg den økende innflytelsen fra Kina, som Stoltenberg sa påvirker «vår sikkerhet, interesser og verdier».

Med Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand invitert til toppmøtet for første gang, forventes det å bli diskusjoner om NATOs innflytelse i Indo-Stillehavsregionen, hvor Kina aggressivt presser på for å utvide sitt fotavtrykk.

Det er rapportert at USA og Storbritannia har søkt et sterkere språk mot Kina i det nye strategiske konseptdokumentet. Andre nasjoner som Frankrike og Tyskland ønsker imidlertid at Kina skal beskrives som en “utfordring” for sikkerhetsalliansen, og ikke som en “trussel” som Russland, rapporterte The Washington Post.

Jens Plötner, utenlandsk politisk rådgiver for Olaf Scholz, Tysklands forbundskansler, advarte 21. juni mot å klumpe Kina og Russland sammen, og sa: “Jeg tror målet vårt må være å prøve å redusere systemisk rivalisering [med Kina] så langt som mulig,” rapporterte The Economist.< /p> UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å avkode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her