Förklarat: När NATO möts i Madrid, utmaningarna i Ryssland och Kina inför alliansen

0
42

U.S. President Joe Biden, mitten till vänster, och Spaniens kung Felipe möts i det kungliga palatset i Madrid, Spanien, tisdagen den 28 juni 2022. Statscheferna i Nordatlantiska fördragets organisation träffas för ett Nato-toppmöte i Madrid från tisdag till torsdag . (AP)

Representanter för Natos medlemsländer samlades i Madrid på tisdagen (28 juni) för ett toppmöte som kommer att pågå till torsdag. De kommer att färdigställa sitt första strategiska konceptdokument sedan 2010, som kommer att beskriva de nuvarande utmaningar som alliansen står inför och dess strategi för framtiden.

North Atlantic Treaty Organisation (NATO) bildades först av USA, Kanada och några andra västländer 1949, som svar på det upplevda hotet från Sovjetunionens expansion i efterkrigstidens Europa.

Best of Explained.

Klicka här för mer

Med Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har alliansens grundläggande mål återupplivats, mer än 70 år efter starten.

Nytt strategiskt koncept

Best of Express Premium

Premium

Newsmaker | Eknath Shinde: Nr 2 efter Thackerays, stöd till BJP, MVA…Premium

UPSC Key-30 juni 2022: Varför ska man läsa 'Kollektivt ansvar' eller 'Inver…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdom från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…Fler premiumhistorier >>

Under toppmötet kommer Nato-tjänstemän att godkänna alliansens nya “Strategic Concept”, ett nyckeldokument som “skisserar Natos bestående syfte och natur, dess grundläggande säkerhetsuppgifter och de utmaningar och möjligheter det står inför i en föränderlig säkerhetsmiljö”.

Dokumentet “specificerar också elementen i alliansens strategi för säkerhet och ger riktlinjer för dess politiska och militära anpassning”.

Det senaste strategiska konceptet, som släpptes 2010, sade att “vi vill se ett sant strategiskt partnerskap mellan Nato och Ryssland”. Det nya strategiska konceptet står i skarp kontrast och identifierar Ryssland som “det mest omedelbara hotet mot vår säkerhet”, rapporterade The Economist.

Även i Explained |NATO expansion & Ryssland

Ökad militär närvaro i Östeuropa

Med Ryssland återigen etablerat som det största hotet mot alliansen kommer medlemsländerna att diskutera hur de bäst kan stödja Ukraina och stärka deras militära närvaro vid Natos östra gräns.

Mot bakgrund av kriget mellan Ryssland och Ukraina har Nato-tjänstemän meddelat att alliansen kommer att utöka sina styrkor med hög beredskap till 300 000 soldater. Detta är en del av den “största översynen av vårt kollektiva försvar och avskräckning sedan det kalla kriget”, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på måndagen.

Sedan krigets början hade 40 000 soldater redan utplacerats, de flesta vid den östra gränsen, rapporterade Deutsche Welle.

Också Estland, Lettland och Litauen kräver en större närvaro av styrkor, rädda för en rysk invasion. För närvarande finns det bara 1 500 roterande NATO-trupper utplacerade i dessa länder.

New York Times rapporterade att dessa länder söker permanent utplacering av trupper för att avskräcka en potentiell rysk invasion.

Associated Press rapporterade att toppmötet är redo att gå med på att lagra vapen i Östeuropa och att öka sin militära närvaro i regionen. Det kommer också att finnas ytterligare stöd för Ukraina att uppgradera mycket av sin militära utrustning från sovjettiden till vapen enligt NATO-standard.

Samtidigt vill Nato inte direkt provocera Ryssland. President Vladimir Putin har utfärdat hot som har tolkats som att han är beredd att använda kärnvapen om den trycks mot väggen av väst.

Läs också |Varför motsätter sig Turkiet Sveriges och Finlands inträde i Nato?

Frågan om Natos expansion

En annan nyckelfråga kommer att vara Sveriges och Finlands försök att gå med i Nato. De historiskt neutrala nordiska länderna ansökte först om att få gå med i alliansen i maj, som svar på Rysslands invasion av Ukraina.

Amerikanska och europeiska tjänstemän är särskilt hoppfulla om Finlands inträde – om det händer skulle Natos gränser mot Ryssland mer än fördubblas och lägga till nära 1 300 km gräns, enligt den USA-baserade tankesmedjan Council on Foreign Relations (CRF). Natos närvaro i Östersjön och Arktiska havet skulle också stärkas.

För att bli medlem i Nato krävs godkännande från alla 30 medlemsländer. Men Turkiet, medlem i Nato sedan 1952, och landet med den näst största militärstyrkan i alliansen, har upprepade gånger motsatt sig Finlands och Sveriges inträde. Turkiet har anklagat de två länderna för att stödja kurdiska militanta grupper, som de anser vara terroristorganisationer.

Stoltenberg, Natos generalsekreterare, förde samtal med ledare från de tre länderna på tisdagen.

“Turkiet har legitima säkerhetsoro över terrorism som vi måste ta itu med”, citerade AP Stoltenberg. “Så vi kommer att fortsätta våra samtal om Finlands och Sveriges ansökningar om NATO-medlemskap, och jag ser fram emot att hitta en väg framåt så snart som möjligt”, sade han.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Frågan om hur man handskas med Kina

Medan Ryssland invaderar om Ukraina förblir nyckelfrågan vid toppmötet, kommer Natos nya säkerhetskoncept för första gången att ta itu med Kinas växande inflytande, vilket Stoltenberg sa påverkar “vår säkerhet, intressen och värderingar”.

Med Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland inbjudna till toppmötet för första gången förväntas diskussioner hållas om Natos inflytande i Indo-Stillahavsområdet, där Kina aggressivt driver på för att utöka sitt fotavtryck.

USA och Storbritannien rapporteras ha sökt ett mer kraftfullt språk mot Kina i det nya strategiska konceptdokumentet. Andra nationer som Frankrike och Tyskland vill dock att Kina ska beskrivas som en “utmaning” mot säkerhetsalliansen och inte som ett “hot” som Ryssland, rapporterade The Washington Post.

Jens Plötner, utländsk politisk rådgivare till Olaf Scholz, Tysklands förbundskansler, varnade den 21 juni för att klumpa ihop Kina och Ryssland och sa: “Jag tror att vårt mål måste vara att försöka minska systemisk rivalitet [med Kina] så långt som möjligt”, rapporterade The Economist.< /p> UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här