Fattiga behöver samma energirättigheter, tillgång som rika: PM Modi vid G-7-toppmötet

0
43

Premiärminister Narendra Modi med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, i Tyskland, måndag. (PTI)

I en tid då Indien möter kritik från väst för sitt köp av rabatterad olja från Ryssland mitt i kriget i Ukraina, åberopade premiärminister Narendra Modi på måndagen behovet av att de fattiga ska kunna få tillgång till energi och #8212; lika mycket som de rika.

När han talade vid G-7-toppmötet i Tyskland, under en session om “Investera i en bättre framtid: klimat, energi, hälsa”, sa Modi: “Alla ni kommer också att hålla med om att tillgång till energi inte bör vara privilegiet för bara rik & # 8212; en fattig familj har också samma rättigheter när det gäller energi. Och idag när energikostnaderna är skyhöga på grund av geopolitiska spänningar är det viktigare att komma ihåg det här.”

“Genom att hämta inspiration från denna princip”, påminde Modi G-7-länderna — världens sju rikaste ekonomier — om Indiens åtaganden om klimatförändringar. “Vi levererade LED-lampor och ren matlagningsgas från dörr till dörr i Indien och visade att miljontals ton koldioxidutsläpp kan sparas samtidigt som vi säkerställer energi för de fattiga”, sa han.

Premiärministern' 8217;s kommentarer stämmer överens med Indiens ståndpunkt att man köper olja från Ryssland, som invaderade Ukraina i februari, för att möta sin inhemska energiefterfrågan och kontrollera inflationen, som påverkar de fattiga mest.

Bäst av Express PremiumPremium

UPSC Key-29 juni 2022: Varför ska man läsa “Dumping” eller “Gulabi Meenakari” eller “H…

Premium

Betydningen av PM Modis besök i Förenade ArabemiratenPremium

Nyhetsmakare | I Sena-revolten, en två-MLA ‘prahar’ av Bacchu …

Premium

Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur stormar som SP-ledare, allierad flagga no-showFler premiumhistorier >> Läs också |Indien ansluter sig till G7, 4 andra för att skydda yttrandefriheten, “online och offline”

Senare, när han talade om en session om livsmedelssäkerhet, hänvisade Modi indirekt till Ukrainakrisen och sa: “Vi möts i en atmosfär av global spänning. Indien har alltid varit för fred. Även i den nuvarande situationen har vi ständigt efterlyst dialogens och diplomatins väg.”

Han sa: “Konsekvenserna av denna geopolitiska spänning är inte bara begränsad till Europa. De stigande priserna på energi och matsäd påverkar alla länder. Utvecklingsländernas energi och säkerhet är särskilt utsatt. I denna utmanande tid har Indien levererat matspannmål till många länder i nöd.”

Modi lade sedan fram en rad förslag. “För det första måste vi fokusera på tillgången på gödselmedel och hålla gödselmedlens värdekedjor smidiga på en global skala. Vi försöker öka produktionen av gödselmedel i Indien och söker samarbete från G7-länderna i detta avseende”, sa han.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

“För det andra har Indien en enorm arbetskraft inom jordbruket jämfört med länderna i G7. Indiska jordbruksfärdigheter har hjälpt till att ge nytt liv åt traditionella jordbruksprodukter som ost och oliv i några av G7-länderna. Kan G7 skapa ett strukturerat system för utbredd användning av indiska jordbruksbegåvningar i sina medlemsländer? Med hjälp av traditionella talanger hos Indiens bönder kommer livsmedelssäkerheten att säkerställas för G7-länderna”, sa han.

På sessionen om klimat, energi och hälsa frågade Modi G-7 länder att investera i forskning och tillverkning i “grön energiteknik” och sa att de kan hjälpa Indien att ta innovationer inom “digital teknik inom hälsosektorn” till “andra utvecklingsländer”.

”Tyvärr tror man att det finns en grundläggande kollision mellan världens utvecklingsmål och miljöskydd. Det finns också en annan missuppfattning att fattiga länder och fattiga människor orsakar mer skada på miljön. Men Indiens historia på över tusentals år motbevisar helt denna uppfattning”, sa han.

Förklarat |Vilka är G7, vars toppmöte i Tyskland Indien har bjudits in till?

”Forntida Indien har sett en tid av enormt välstånd; då har vi också tolererat århundraden av slaveri, och nu är det självständiga Indien den snabbast växande stora ekonomin i hela världen. Men under hela den här perioden lät Indien inte sitt engagemang för miljön späda ut en enda bit. Sjutton procent av världens befolkning bor i Indien. Men vårt bidrag till globala koldioxidutsläpp är bara fem procent. Den främsta anledningen till detta är vår livsstil, som är baserad på teorin om samexistens med naturen”, sa han.

”När ett stort land som Indien visar en sådan ambition får även andra utvecklingsländer inspiration. Vi hoppas att de rika länderna i G-7 kommer att stödja Indiens ansträngningar. Idag växer en enorm marknad för ren energiteknik fram i Indien”, sade han.

Han bad G-7-länderna att investera i forskning, innovation och tillverkning i grön energiteknik, och sa: ”Omfattningen som Indien kan tillhandahålla varje ny teknik som kan göra den tekniken överkomlig för hela världen. Kärnteorierna för den cirkulära ekonomin har varit en integrerad del av indisk kultur och livsstil.”

Läs också |G7 siktar på att samla in 600 miljarder dollar för att motverka Kinas bälte och väg

Premiärministern sa också att G-7 länder kan hjälpa Indien att ta innovationer inom digital teknik inom hälsosektorn till andra utvecklingsländer. “Under pandemin hittade Indien många kreativa sätt att använda digital teknik inom hälsosektorn”, sa han.

Expressprenumeration Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan