Experter: Dagens sätt att styra vården funkar inte

0
44

Dagens system, där 21 politiskt styrda regioner sköter sjukvården, fungerar inte. Det skriver fyra experter på offentlig sektor på DN Debatt. De 21 regionerna, med egen beskattningsrätt och långtgående självstyre, bildar i praktiken egna sjukvårdssystem utan helhetssyn, skriver de. ”Det är hög tid att våga se sanningen i vitögat, att olika nationella initiativ inte kommer att ha effekt så länge som sjukvårdssystemet har dagens utformning.” Enligt debattörerna måste staten kliva in och ta ansvar för nationella frågor, som en digital infrastruktur och effektivt informationsbyte – men också sluta detaljstyra den dagliga verksamheten. Toivo Heinsoo, fd landstingsdirektör i Dalarna och Stockholm samt statlig utredare Sören Häggroth, fd statssekreterare i finansdepartementet Anders Lönnberg, fd statssekreterare i socialdepartementet och nationell samordnare för life science Roger Molin, fd chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR och nationell samordnare i socialdepartementet