EU väntas öppna Litauen för rysk transit efter militära hot

0
47

Publicerad 30 juni 2022 kl 15.39

Utrikes. EU och Litauen är på väg att nå en överenskommelse som ska göra att den ryska godstrafiken till Kaliningrad snart kan återgå till det normala, rapporterar Reuters. Orsaken är att Ryssland krävt en sådan ändring och hotat med militära åtgärder om den inte genomförs.

Gilla artikeln på Facebook

Tyskland och andra Nato-länder med trupp i Litauen har befarat att Ryssland kan ta till militärt våld för att öppna en landkorridor till sin enklav vid Östersjön, vilket skulle vara till nackdel för Nato som troligen inte skulle våga ingripa militärt trots att Litauen är med i Nato.

Enligt Reuters har EU förhandlat fram ett kompromissavtal som innebär att tågen återigen får färdas till Kaliningrad.