Andersson försvarar avtalet – delar inte kritikernas bild

0
44

Statsminister Magdalena Andersson (S) står ”100-procentigt” bakom det avtal som nåtts med Turkiet, säger hon i en intervju med SvD. Hon delar inte den bild som kritiker lyft, att Sverige valt Turkiet och Nato framför kurderna. Hon säger att det tydligt står i överenskommelsen, med anledning av Turkiets krav på utlämningar, att Sverige kommer agera utifrån den lagstiftning som finns här. – Nu finns det en del personer i Sverige med kurdisk bakgrund som är rädda. Det är otroligt viktigt att säga att vi skriver i avtalet att vi ska fördjupa vårt samarbete med Turkiet i kampen mot terrorism. Angående den lista på 33 personer som Turkiet vill se utelämnade säger Andersson att Turkiet inte riktat några sådana krav mot Sverige. På torsdagseftermiddagen sa Turkiets president att Sverige lovat att lämna ut 73 ”terrorister”. SvD-intervjun gjordes innan presidentens uttalande.