Analyser: Marknaden gör rätt som misstror Fed

0
45

Först kallade Federal Reserve felaktigt inflationen för ”övergående” – sedan agerade centralbanken alldeles för senfärdigt. Dessa två misstag har bland annat lagt steg på börda för samhällets svagaste och bidragit till stora värdeförluster för aktieägare och obligationshandlare. Det skriver Allianz rådgivare Mohamed El-Erian i en analys för Financial Times. När Fed nu kämpar för att komma ikapp fruktar marknaderna med all rätt att risken för en recession ökar. ”Det är inte svårt att förstå varför så många oroar sig för att ännu ett snedsteg från Fed kommer att få ekonomin att tippa över i recession”, skriver El-Erian. Investerare räknar med en fortsatt volatil obligationsmarknad resten av året eftersom de inte köper Feds prognos för hur hårt man kommer att strama åt för att bekämpa den värsta inflationen på decennier, skriver Reuters Davide Barbuscia i en analys. ”Medan Feds prognos visar att räntan toppar mot slutet av 2023, bettar investerare allt mer på att beslutsfattarna kommer att sluta strama åt i början av nästa år innan man lättar på penningpolitiken igen när ekonomin ser ut att börja sakta in”, skriver han. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest. Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.