50 migranter dör i en släpvagn som är övergiven i värmen i San Antonio

0
49

En bild som delas av KSAT 12 på Twitter visar lastbilen omgiven av ambulanser.

Femtio personer dog efter att ha blivit övergivna i en traktorsläp i den svällande Texas-hettan, en av de värsta tragedierna som krävde livet på migranter som smugglades över gränsen från Mexiko till USA. Mer än ett dussin personer hade förts till sjukhus , inklusive fyra barn.

En stadsarbetare hörde ett rop på hjälp från lastbilen strax före klockan 18 på måndagen och upptäckte den hemska scenen, sa polischefen William McManus. Timmar senare låg kroppsväskor utspridda på marken nära släpvagnen som en bister symbol för olyckan.

San Antonios borgmästare Ron Nirenberg sa att de 46 som dog hade “familjer som sannolikt försökte hitta ett bättre liv.”

“Detta är inget annat än en fruktansvärd mänsklig tragedi,” sa Nirenberg.

Det är bland de dödligaste tragedierna att ha krävt tusentals människors liv som försökt ta sig över den amerikanska gränsen från Mexiko under de senaste decennierna. Tio migranter dog 2017 efter att ha blivit instängda i en lastbil som stod parkerad på en Walmart i San Antonio. År 2003 hittades 19 migranter i en svällande lastbil sydost om San Antonio.

Invandrarnas hemländer och hur länge de var övergivna på sidan av vägen var inte omedelbart känd.

Södra Texas har länge varit det mest trafikerade området för illegala gränsövergångar. Migranter åker i fordon genom gränspatrullens checkpoints till San Antonio, den närmaste större staden, varifrån de sprids över hela USA.

En stadsarbetare på platsen på en avlägsen bakväg i sydvästra San Antonio larmades om situationen av ett rop på hjälp strax före klockan 18 på måndagen, sa polischefen William McManus. Poliser anlände för att hitta en kropp på marken utanför trailern och en delvis öppen grind till trailern, sade han.

Timmar senare låg kroppsväskor utspridda på marken nära trailern som en bister symbol för katastrof. Kroppar fanns fortfarande kvar inuti.

Av de 16 som fördes till sjukhus med värmerelaterade sjukdomar var 12 vuxna och fyra barn, säger brandchefen Charles Hood. Patienterna var varma vid beröring och uttorkade, och inget vatten hittades i släpvagnen, sa han.

“De led av värmeslag och utmattning,” sa Hood. “Det var en kyld traktor-släp, men det fanns ingen synlig fungerande AC-enhet på den riggen.”

De i trailern var en del av ett förmodat migrantsmugglingsförsök till USA, och utredningen leddes av USA:s hemlandssäkerhetsutredningar, sade McManus.

Tre personer greps, men det var oklart om de definitivt var kopplade till människohandel, sa McManus.

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/06/mayor-sanantonio.jpg?resize=600,334" />San Antonios borgmästare Ron Nirenberg, vänster, och San Antonios polischef William McManus avgår från en briefing på platsen, den 27 juni 2022, i San Antonio. (AP Photo/Eric Gay)

Stora riggar dök upp som en populär smugglingsmetod i början av 1990-talet mitt i en ökning av USA:s gränskontroll i San Diego och El Paso, Texas, som då var de mest trafikerade korridorerna för illegala korsningar.

Innan dess betalade folk små avgifter till mamma-och-pop-operatörer för att få dem över en i stort sett obevakad gräns. Eftersom korsningen blev exponentiellt svårare efter terrorattackerna i USA 2001 leddes migranter genom farligare terräng och betalade tusentals dollar mer.

Värma utgör en allvarlig fara, särskilt när temperaturen kan stiga kraftigt inne i fordon . Vädret i San Antonio-området var mestadels molnigt på måndagen, men temperaturen närmade sig 100 grader.

Vissa förespråkare drog en koppling till Biden-administrationens gränspolicy. Aaron Reichlin-Melnick, policychef vid American Immigration Council, skrev att han hade fruktat en sådan tragedi i månader.

“Med gränsen stängd så hårt som den är idag för migranter från Mexiko, Guatemala, Honduras och El Salvador, har människor trängts in på fler och farligare vägar. Lastbilssmuggling är en väg upp,” skrev han på Twitter.

Stephen Miller, en huvudarkitekt för tidigare president Donald Trumps immigrationspolitik, sa: “Människosmugglare och människohandlare är onda och onda” och att administrationens inställning till gränssäkerhet belönar deras handlingar.

Texass guvernör Greg Abbott, en republikan som kandiderar till omval, var rak i en tweet om den demokratiske presidenten: “Dessa dödsfall är på Biden. De är ett resultat av hans dödliga öppna gränspolitik.”

Migranter – till stor del från Mexiko, Guatemala, Honduras och El Salvador – har utvisats mer än 2 miljoner gånger under en pandemiregel som gäller sedan mars 2020 som nekar dem en chans att söka asyl men uppmuntrar upprepade försök eftersom det inte finns några juridiska konsekvenser för att bli fångad. Människor från andra länder, särskilt Kuba, Nicaragua och Colombia, är mindre ofta föremål för avdelning 42-myndighet på grund av högre kostnader för att skicka hem dem, ansträngda diplomatiska förbindelser och andra överväganden.

USA:s tull- och gränsskydd rapporterade 557 dödsfall på den sydvästra gränsen under 12-månadersperioden som slutade den 30 september, mer än dubbelt så många som 247 dödsfall som rapporterades föregående år och det högsta sedan det började hålla reda på 1998. De flesta är relaterade till värmeexponering.

Bäst av Express Premium

Premium

Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur storm som SP-ledare, allierad flagga no-show

Premium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma håller hon på att tappa glansenPremium

Udaipur-skräddare dödad: Offer sökte polisskydd, pekade på hot akter…

Premium

Förklarat: Talarens krafter i ett upprorFler premiumhistorier >>

CBP har inte publicerat någon dödssiffra för i år men sa att gränspatrullen utförde 14 278 “sök-och-räddningsuppdrag” under en period på sju månader till och med maj, vilket överstiger de 12 833 uppdrag som utförts under den föregående 12-månadersperioden och upp från 5 071 året innan.

Expressprenumeration Gå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan