USAs høyesterett støtter fotballtrenerens bønner på banen

0
55

En utsikt over USAs høyesterettsbygning i Washington. (Filbilde)

Den amerikanske høyesterett, i den siste av en rekke avgjørelser som utvider religionsfriheten, avgjorde mandag at et offentlig skoledistrikt i staten Washington krenket rettighetene til en kristen fotballtrener på videregående skole som ble suspendert for å nekte å slutte å lede bønner med spillere på felt etter kamper.

For å utvide de religiøse rettighetene til offentlig ansatte, stilte dommerne seg på Joseph Kennedys side, som frem til 2015 fungerte som deltidsassistent fotballtrener i byen Bremerton og siden har blitt en kjendis. for konservative kristne aktivister. Rettens konservative dommere var i flertall i 6-3-dommen, mens de liberale medlemmene var uenige.

Avgjørelsen, forfattet av Justice Neil Gorsuch, mente at Kennedys handlinger var beskyttet av hans rettigheter i henhold til den amerikanske grunnlovens First Amendment, som beskytter ytringsfrihet og religiøse ytringer.

Gorsuch avviste. det lokale skoledistriktets bekymringer om at Kennedys bønner og kristendomsinfunderte taler i en offentlig skolesetting kan bli sett på som tvangsmidler til elever eller en statlig godkjenning av en bestemt religion i strid med den første endringen’ s såkalte etableringsklausul.

Best of Express PremiumPremium

I utlandet er Jacinda Ardern en stjerne. Hjemme mister hun glansen

Premium

Udaipur-skredder drept: Offer søkte politidekning, pekte på trusler akter…

Premium

Forklart: Talerens krefter i et opprør

Premium

G7 prøver hardt å ikke være gårsdagens klubbFlere Premium-historier >>

Driftet av sine stadig mer selvsikkerte konservative dommere, har domstolen de siste årene utvidet individuelle og bedrifters religiøse rettigheter samtidig som den har begrenset skillet mellom kirke og stat. Kjennelsen var nok en seier for domstolens konservative, etter fredagens avgjørelse om å oppheve 1973 Roe v. Wade presedens som hadde legalisert abort over hele landet.

“Respekt for religiøse ytringer er uunnværlig for livet i en fri og mangfoldig republikk – om disse uttrykkene finner sted i en helligdom eller på en mark, og om de manifesterer seg gjennom det talte ord eller et bøyd hode,” Gorsuch skrev.

Dommerne opphevet en kjennelse fra en lavere domstol med skoledistriktet, som suspenderte Kennedy i 2015 etter at han gjentatte ganger trosset instruksjoner fra tjenestemenn om å stoppe bønnene etter kampen mens han var på vakt og avviste tilbudene deres om å bruke private steder i skolen som et alternativ.

“Dette er bare så fantastisk. Alt jeg noen gang har ønsket var å være tilbake på banen med gutta mine,” Kennedy sa i en uttalelse utstedt av First Liberty Institute, en konservativ religiøs rettighetsgruppe som bidro til å representere ham.

Rachel Laser, president for Americans United for Separation of Church and State, som representerte skoledistriktet, sa at Høyesterett har “fortsatt sitt angrep på kirke-stat-separasjon” drevet av konservative kristnes interesser.

“Når nettverket av religiøse ekstremister og deres politiske allierte bak denne saken feirer seier, kan vi forvente at de prøver å utvide denne farlige presedensen – ytterligere undergraver alles rett til å leve som oss selv og tro som vi velger,” Laser lagt til.

Gorsuch sa at distriktets “gjengjeldelse” mot Kennedy “hvilte på en feilaktig oppfatning om at den hadde en plikt til å frese ut og undertrykke religiøse overholdelse, selv om den tillater sammenlignbar sekulær tale. Grunnloven verken gir mandat til eller tolererer den slags diskriminering.”

Beslutningen så ut til å formelt overstyre en presedens fra 1971 som hadde skissert hvordan man skulle avgjøre om en regjering har brutt etableringsklausulen.

‘EN DISSERVICE’

I dissens sa den liberale justitiarius Sonia Sotomayor at retten igjen ga “short shrift” etableringsklausulen når den veies opp mot individuelle rettigheter.

“Denne avgjørelsen er en bjørnetjeneste for skolene og de unge innbyggerne de tjener, så vel som for vår nasjons mangeårige forpliktelse til å skille mellom kirke og stat,” Sotomayor lagt til.

Kennedy fungerte som trener ved sin alma mater, Bremerton High School, fra 2008 til 2015. Skoledistriktet sa at han “laget et skue” av å holde bønner og taler, inviterte studenter til å bli med ham og kurtiserte medieoppmerksomhet mens han opptrådte i egenskap av offentlig ansatt. Noen foreldre sa at barna deres følte seg tvunget til å delta.

Kennedy fikk betalt permisjon fra sesongkontrakten sin og søkte ikke på nytt som trener for den påfølgende sesongen. Advokatene hans hevder at han “mistet jobben sin” på grunn av sine handlinger, saksøkte i 2016. Kennedy søkte en rettskjennelse om å bli gjeninnsatt som trener.

Dette var domstolens siste kjennelse i år som utvidet religiøse rettigheter.

Den 21. juni støttet den offentlige penger for å betale for studenter for å gå på religiøse skoler i en Maine-sak. Den 2. mai støttet den en kristen gruppe som forsøkte å flagge med et kors ved rådhuset i Boston. Den 24. mars påla den Texas å la en dømt morder på dødscelle få sin kristne pastor legge hendene på ham og be hørbart under henrettelsen.

I andre avgjørelser de siste årene brøt retten ned barrierer for offentlige penger for å gå til religiøse skoler og kirker og fritatt familieeide selskaper fra et føderalt krav om ansattes forsikringsdekning for kvinners prevensjon på religiøse grunner. Den stilte seg også på side med en katolsk organisasjon som mottok offentlige penger som hindret LHBT-personer fra å søke om å bli fosterforeldre og støttet en kristen baker som nektet å lage en bryllupskake til et par av samme kjønn.

Ekspressabonnement

sterk> Ikke treff veggen. Få et Express-abonnement for å få tilgang til vår prisbelønte journalistikk. Velg Plan