USA:s högsta domstol godkänner fotbollstränarens böner på planen

0
41

En vy av USA:s högsta domstolsbyggnad i Washington. (Filfoto)

USA:s högsta domstol, i det senaste i en ström av beslut som utökar religionsfriheten, beslutade i måndags att ett offentligt skoldistrikt i staten Washington kränkte rättigheterna för en kristen fotbollstränare på gymnasiet som stängdes av för att ha vägrat att sluta leda böner med spelare på fält efter matcher.

Rättarna ställde sig på Joseph Kennedys sida, som utvidgade de religiösa rättigheterna för statligt anställda, som fram till 2015 arbetade som assisterande fotbollstränare på deltid i staden Bremerton och sedan dess har blivit en kändis för konservativa kristna aktivister. Domstolens konservativa domare var i majoritet i 6-3 domen, med dess liberala medlemmar avvikande.

Beslutet, författat av justitierådet Neil Gorsuch, ansåg att Kennedys handlingar skyddades av hans rättigheter enligt den amerikanska konstitutionens första tillägg, som skyddar yttrandefriheten och religiösa uttryck.

Gorsuch avvisade. det lokala skoldistriktets farhågor om att Kennedys böner och kristna tal i en offentlig skolmiljö kan ses som tvång till elever eller ett statligt stöd för en viss religion i strid med det första tillägget’ s så kallade etableringsklausul.

Best of Express PremiumPremium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma håller hon på att tappa glansen

Premium

Udaipur-skräddare dödad: Offret sökte polisskydd, pekade på hot bakom…

Premium

Förklarat: Talarens makt i ett uppror

Premium

G7 försöker hårt för att inte vara gårdagens klubbFler premiumhistorier >>

Drift av sina allt mer självsäker konservativa domare, har domstolen under de senaste åren utökat individuella och företags religiösa rättigheter samtidigt som åtskillnaden mellan kyrka och stat minskat. Domen var ytterligare en seger för domstolens konservativa, efter fredagens beslut som upphävde prejudikatet Roe v. Wade från 1973 som hade legaliserat abort i hela landet.

“Respekt för religiösa uttryck är oumbärlig för livet i en fri och mångfaldig republik – om dessa uttryck äger rum i en helgedom eller på en åker, och om de manifesteras genom det talade ordet eller ett böjt huvud,” Gorsuch skrev.

Domarna upphävde en lägre domstols beslut som höll på med skoldistriktet, som avstängde Kennedy 2015 efter att han upprepade gånger trotsade instruktioner från tjänstemän att stoppa bönerna efter matchen medan han var i tjänst och avvisade deras erbjudanden om att använda privata platser i skolan som ett alternativ.

“Det här är bara så fantastiskt. Allt jag någonsin har velat var att vara tillbaka på planen med mina killar,” sade Kennedy i ett uttalande från First Liberty Institute, en konservativ religiös rättighetsgrupp som hjälpte till att representera honom.

Rachel Laser, president för Americans United for Separation of Church and State, som representerade skoldistriktet, sa att Högsta domstolen har “fortsatt sitt angrepp mot separation mellan kyrka och stat” drivs av konservativa kristnas intressen.

“När nätverket av religiösa extremister och deras politiska allierade bakom detta fall firar seger, kan vi förvänta oss att de ska försöka utöka detta farliga prejudikat – ytterligare undergräver allas rätt att leva som oss själva och tro som vi vill,” Laser tillagd.

Gorsuch sa att distriktets “repressalier” mot Kennedy “vilade på en felaktig uppfattning att den hade en plikt att gnälla ut och undertrycka religiösa iakttagelser även om det tillåter jämförbart sekulärt tal. Konstitutionen varken föreskriver eller tolererar den typen av diskriminering.”

Beslutet verkade formellt åsidosätta ett prejudikat från 1971 som hade beskrivit hur man avgör om en regering har brutit mot etableringsklausulen.

‘EN SERVICE’

I avvikande mening sa den liberala domaren Sonia Sotomayor att domstolen återigen gav “kort tid” etableringsklausulen när den vägs mot individuella rättigheter.

“Detta beslut gör en otjänst för skolor och de unga medborgare de tjänar, såväl som för vår nation’s långvariga engagemang för separation av kyrka och stat,” Sotomayor lade till.

Kennedy fungerade som tränare på hans alma mater, Bremerton High School, från 2008 till 2015. Skoldistriktet sa att han “gjorde ett spektakel” av att hålla böner och tal, bjöd in studenter att gå med honom och uppvaktade mediauppmärksamhet samtidigt som han agerade i sin egenskap av statsanställd. Vissa föräldrar sa att deras barn kände sig tvungna att delta.

Kennedy fick betald ledighet från sitt säsongskontrakt och ansökte inte om som tränare för efterföljande säsong. Hans advokater hävdar att han “förlorade sitt jobb” på grund av hans agerande och stämde 2016. Kennedy begärde ett domstolsbeslut om att återinsättas som tränare.

Detta var domstolens senaste dom i år som utökade religiösa rättigheter.

Den 21 juni godkände den offentliga pengar för att betala för elever att gå i religiösa skolor i ett fall i Maine. Den 2 maj stödde den en kristen grupp som försökte flagga med ett kors i Bostons stadshus. Den 24 mars uppmanade den Texas att låta en dömd mördare på dödscell få sin kristna pastor att lägga händerna på honom och be hörbart under hans avrättning.

I andra avgöranden under de senaste åren har domstolen brutit ner barriärer för offentliga pengar för att gå till religiösa skolor och kyrkor och befriade familjeägda företag från ett federalt krav på anställdas försäkringsskydd för kvinnors födelsekontroll på religiösa grunder. Den ställde sig också på en katolsk organisations sida som fick offentliga pengar som hindrade hbt-personer från att ansöka om att bli fosterföräldrar och stödde en kristen bagare som vägrade att göra en bröllopstårta för ett par av samma kön.

Expressprenumeration

stark> Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan