TRS bestämmer, ger stöd till Yashwant Sinha som president

0
44

Oppositionskandidat Yashwant Sinha med kongressledaren Rahul Gandhi, SP-ledaren Akhilesh Yadav och andra oppositionsledare under inlämnandet av sina nomineringshandlingar för presidentvalet i parlamentshuset i New Delhi, måndag. (PTI)

Telangana Rashtra Samithi (TRS), som tidigare höll sig borta från oppositionspartiernas möte den 15 juni och även kritiserade det sätt på vilket presidentkandidater övervägdes, förklarade sitt stöd till oppositionens gemensamma presidentkandidat Yashwant Sinha på måndag.

Partiet hade inte deklarerat sina avsikter för vallokalerna förrän i dag. Västbengals chefsminister Mamta Banerjees brev till 22 politiska partier som bjöd in dem till ett möte för att diskutera presidentvalet upprörde partiets överordnade K Chandrasekhar Rao eller KCR:s planer på att leda en tredje front av likasinnade partier förutom kongressen och BJP, en idé han har varit flytande sedan 2018. Varken KCR eller hans partiministrar deltog i mötet.

Läs även |Yashwant Sinha-intervjun

Eftersom partiet också försöker ta avstånd från kongressen sägs en av anledningarna till att partiet höll sig borta från mötet vara för att kongressen deltog i det.

Meddelar beslutet för media i Nytt Delhi, TRS arbetande president och statlig IT- och industriminister KT Rama Rao sa att partiet har beslutat att stödja den nominerade eftersom “TRS är motståndare till BJP:s politik”, och tillade: “Ledare som Sharad Pawar och Mamta Banerjee ringde och pratade med oss. För att skydda demokratin i landet kommer vi att stödja Yashwant Sinha.’’

Best of Express Premium

Premium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma håller hon på att tappa glansen

Premium

Udaipur-skräddare dödad: Offret sökte polisskydd, pekade på hot bakom…Premium

Förklarat: Talarens makt i ett uppror

Premium

G7 försöker hårt för att inte vara gårdagens klubbFler premiumhistorier >>

Rao och andra TRS-parlamentsledamöter följde med Sinha när han lämnade in sina nomineringshandlingar.

Rao uteslöt dock möjligheten av en allians med vilket parti som helst.

“Andra partier kan ge stöd till Sinha men vi har inget med dem att göra”, sa Rao.

TRS hade stött NDA i det tidigare presidentvalet 2017, men har hamnat i konflikt med BJP under de senaste månaderna, där CM KCR anklagar partiet för att diskriminera staten, hänge sig åt hatpolitik och misslyckas med att uppfylla löften.

Det kommer också i bakgrunden av att BJP ersätter sin fulla styrka i Telangana inför valet till församlingen 2023, och åker på Huzurabad-segern 2021 och tidigare seger i Dubbaka-omröstningen 2020 och framstegen i Kommunalvalet i Hyderabad samma år.

CM är också upprörd över centrets nekande att skaffa ris från staten, efter att staten hade en stor skörd och centret inte skaffade den, vilket lämnade en mängd ris osålt från föregående säsong. Det tog sin protest till Delhi också i april i år.

Till följd av partiets ståndpunkt sa Rao att BJP försökte lura partier genom att söka deras stöd efter att ha nominerat den tidigare Jharkhand-guvernören Droupadi Murmu, som är från Santhal Tribal-gemenskapen som dess presidentkandidat.

Han kallade beslutet “tokenism” och sa: “Om BJP är så oroad över stammar, bör den godkänna Telangana-församlingens resolution om att öka kvoten till stammar i staten. Det har gått fyra år men vi har inte hört från centrumet,''

Rao flaggade också frågor som “inflation, arbetslöshet och priser på bekvämligheter som gasol” under premiärminister Narendra Modis roll, samtidigt som han tog upp media.

Expressprenumeration Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan