Tidsfristen har löpt ut – inget nytt besked

0
84

900 SAS-piloter från Sverige, Norge och Danmark har hotat med att gå ut i strejk från och med onsdagen. Tio minuter efter midnatt hade parterna ännu inte givit några besked. Strax efter 23 sa svenska medlaren Jan Sjölin till Expressen att ännu inte nått någon lösning. – Vi jobbar tills frågan slutligen är löst. Förhandlingarna har varit hektiska, enligt den norska medlaren Mats Wilhelm Ruland. Tidigare under kvällen sa han att parterna fortfarande står långt ifrån varandra men att de kommer att jobba intensivt fram till midnatt för att nå en lösning. – Det har skett vissa framsteg, men det finns ingen lösning nu. Det är i och för sig inte heller onormalt, säger han. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samma och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick. På onsdag den 29 juni löper tidsfristen ut. Förhandlingar pågår men ingen av parterna vill i nuläget kommentera var de befinner sig.