SC beviljar interimistisk lättnad till Sena-rebeller, frågar om Dy Speaker kan besluta om eget avlägsnande

0
53

Rebellen Maharashtra MLAs på ett hotell i Surat. (PTI, fil)

Shiv Sena-rebellledamöter, som hade blivit ombedd av Maharashtras vice talman Narhari Zirwal att senast måndag kväll svara på meddelanden om grunder som begärde att de skulle diskvalificeras från församlingen, fick interimistisk lättnad när högsta domstolen sa att de hade tid till 17.30 den 12 juli för att skicka sina svar.

Semesterbänken av domare Surya Kant och domare J B Pardiwala som utfärdade meddelande om två framställningar – en av Senas rebellledare Eknath Shinde och en annan av 15 parlamentsledamöter från hans fraktion som hade delgivits diskvalifikationsmeddelanden – fastställde den 11 juli som nästa datum för förhandlingen.

“Under tiden, som en interimistisk åtgärd, förlängs den tid som vice talman beviljar framställare eller andra liknande placerade MLA:er för att lämna in sina skriftliga inlagor i dag senast kl. 17.30 till den 12 juli 2022, kl. 17.30, ” riktade bänken.

Efter att ha noterat rebellernas parlamentsledamöters underrättelse om att deras liv och egendom var hotade, spelade bänken in uttalandet från Maharashtras ständiga advokat att “tillfredsställande åtgärder har redan vidtagits och delstatsregeringen ska vidare säkerställa att ingen skada orsakas livet. , frihet och egendom för de 39 ledamöterna eller deras familjemedlemmar”.

Best of Express Premium

Premium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma tappar hon sin glans.

Premium

Udaipur-skräddare dödad: Offret sökte polisskydd, pekade på hot bakom… Premium

Förklarat: Talarens krafter i ett uppror

Premium

G7 försöker hårt för att inte vara gårdagens klubbFler premiumhistorier >> Läs |Basa i rampljuset: Narhari Zirwal, vice talman och Maharashtra dramat huvudspelare

Den beordrade att ett motbekräftelse skulle lämnas in av svarandena inom fem dagar och att MLAs skulle kunna lämna in intyg om duplik, om några, inom de närmaste tre dagarna.

Den begärde också en motbekräftelse efter MLAs och församlingens vice talman försökte motsäga varandra i meddelandet som påstods ha delgivits av dissidentens MLA, och begärde diskvalificering av vice talmannen.

Vice talmannen hävdade att meddelandet skickades från ett oregistrerat e-postmeddelande och inte registrerades som dess äkthet var i tvivel. Bänken undrade vilka åtgärder som hade vidtagits för att kontrollera dess äkthet och beordrade att utvecklingen i detta skulle förklaras i en försäkran.

Senioradvokaterna A M Singhvi och Devdutt Kamat, som företrädde vice talmannen och andra svarande, motsatte sig bönen om interimistiska beslut och sa att diskvalifikationsförfaranden av talmannen/vice talmannen var förfaranden i kammaren och domstolar inte kan ingripa.

Men bänken hänvisade till en dom i högsta domstolen som sa att en domstolsprövning inte är spärrad.

Senior Advocate Neeraj Kishan Kaul ställde upp för rebellernas MLAs och hänvisade till 2016 Constitution Bench-utslaget i Nabam Rebia vs Vice Speaker, Arunachal Pradesh Assembly för att argumentera att talman/vice talman i en församling inte kan besluta om diskvalificering av MLAs för hans eller under en motion hennes borttagning väntar.

Läs också |Om det skulle komma till en sammanslagning kan Shinde ha en naturlig allierad i MNS

Det “säger kategoriskt att tills frågan om avsättning av talmannen eller vice talmannen är avgjord, till dess kommer talmannen inte att fortsätta med diskvalificering eller övervägande av diskvalificering av någon av medlemmarna. Och anledningen till det är, som SC säger, att förutom allt annat kommer många politiska överväganden in i dessa frågor och om det under en period av 14 dagar som artikel 179 (c) föreskriver — att du först utfärdar ett meddelande och inom 14 dagar därefter, att meddelandet enligt reglerna läses upp i församlingen och en motion flyttas om en talman under den perioden tenderar att diskvalificera vad han anser vara en obekväm grupp människor och minskar styrka, vilket är precis vad man har försökt göra i den här frågan, då undergräver det bestämmelserna i konstitutionen fullständigt, förstör andan i konstitutionen”, sa Kaul.

och påpekade att rebellernas MLAs hade meddelat att vice talmannen skulle avsättas den 25 juni, även innan diskvalifikationsmeddelandena utfärdades till dem den 25 juni, frågade Kaul “Hur kan vice talmannen överhuvudtaget gå vidare med saken när en konstitutionsbänk i SC säger att när hans egen fråga om avlägsnande är inte avgjord, tills dess kan han inte fortsätta med diskvalifikation?”.

När domstolen frågade varför dessa frågor inte kan ställas inför vice talmannen själv, sa Kaul att Högsta domstolen säger att han inte kan hantera det alls.

Till en specifik fråga från bänken om varför de hade inte närmade sig High Court enligt artikel 226 i konstitutionen, Kaul hänvisade bänken till uttalanden av Shiv Sena-ledare som Sanjay Raut och sa att atmosfären i Mumbai inte främjar deras rättsmedel där.

Kaul påpekade att Shinde-lägret med 39 parlamentsledamöter var majoriteten av Shiv Sena, och sa att “en minoritet av ett lagstiftande parti idag… undergräver faktiskt hela statens maskineri. Våra hus brinner, vi blir fysiskt hotade… en talesperson för partiet säger att 40 kroppar kommer att anlända från Gauhati, de kommer att slaktas som tjurar och du väntar och ser vad som kommer att hända de kommande dagarna, hur de kommer att behandlas.”< /p>

“Atmosfären och miljön är inte alls gynnsam för oss att legitimt fullfölja våra lagliga och konstitutionella rättigheter i Bombay för tillfället eftersom det är den typ av atmosfär som har blivit förtalad…” sa han.

Singhvi , som framträdde för Shiv Senas lagstiftande partiledare Ajay Chaudhari och chefspiskan Sunil Prabhu, sa att Nabam Rebia-domen är “otillämplig” på Maharashtra-situationen och har “feltolkats för domstolen” av framställarna.

Läs i Political. Puls |Basar i rampljuset: Narhari Zirwal, vice talman och Maharashtra dramat huvudspelare

Han sa att de frågor som tas upp i framställningen mycket väl kan avgöras av högsta domstolen också. Leapfrogging, sa han, är tillåtet av Högsta domstolen men bara i sällsynta fall, och bara för att något har kommit i pressen eller bara för att det har en viss mängd offentligt liv i sig, är det inte en anledning att hoppa över. Framställarna, sade han, hade inte gett någon anledning till varför de inte skulle uppmanas att flytta High Court.

“Inte ett enda fall i Indien, med undantag för det interimistiska beslutet i Rajasthan High Court, som är anhängigt i SC, har inte era herrar i något fall förbjudit eller agerat medan talmannen har gripits av ärendet,” sa Singhvi.

Förklarat.

Nästa steg oklart

Medan SC har beviljat interimistisk lättnad till Sena-rebellernas MLAs, är det inte klart vad som händer härnäst på marken. Om ett golvtest kallas före nästa domstolsförhandling kan det utlösa en annan händelsekedja.

Han pekade på SC:s dom i februari 1992 i Kihoto Hollohan vs Zachillhu och andra för att hävda att inget förfarande skulle ligga inför någon domstol om talmannens handlingar förrän han eller hon slutligen avgör en fråga som de har framfört.

Rättvisa. Surya Kant försökte veta om Kihoto också var ett fall där talmannens fortsättning eller avlägsnande var ifrågasatt.

Nej, svarade Singhvi och tillade att det inte fanns någon dom som hade den frågan förrän Nabam Rebia som dock “stämmer överens med Kihoto Hollohan som lät talmannen bestämma till och med felaktigt” och SC “kommer sedan att blanda sig i en slutgiltig order”.

Även i Express Opinion |Ruchi Gupta skriver: Krisen i Maharashtra visar att lagen mot avhopp är ineffektiv, till och med kontraproduktiv. “Skickade från ett okänt, overifierat e-postmeddelande och gav inte till talmannen ett meddelande som effektivt sa en rad “vi har tappat förtroendet för dig”.

“Och talmannen har redan inte tagit upp det och avvisat det om han inte är övertygad om att det är en giltig misstroendeförklaring. Det är redan beslutat”, sa han.

Rätten undrade om vice talmannen själv kunde besluta om uppsägningen om avsättning.

”Absolut, han kan avgöra giltigheten av meddelande”, svarade Singhvi.

Bänken sa att om vice talmannen hävdar att ingen uppsägning om avsättning har delgivits, kommer den att behöva kräva en bekräftelse från föreskriven myndighet.

Singhvi sa att det är ett fall där ett e-postmeddelande skickades som behandlades som ett meddelande och avvisades av vice talmannen.

Justice Surya Kant sa att det då väckte frågan “kan vice talmannen bli domare i sin egen orsak?”

Missa inte |Kasten och politiken kring Senas uppgång och dess kris

Senior Advocate Rajeev Dhavan, som framträdde för vice talmannen, sa att det fanns ett meddelande till vilket vice talmannen också hade skickat ett svar där han sa “om inte och tills äktheten och sanningshalten i sådan kommunikation och dess undertecknare har fastställts, ingen ytterligare åtgärd kan tas” och därför “registreras det inte”. Han sa att det inte skickades från ett registrerat e-postmeddelande och inte skickades till det lagstiftande kontoret.

Justice Surya Kant sa att någon berörd tjänsteman måste lämna in ett intyg och ange vad som hände, på vilket sätt det togs emot , huruvida äktheten fastställdes. Dhavan gick med på att göra det.

Senior Advocate Devdutt Kamat, som också framträdde för de tillfrågade, sa att SC hade 2020 “slutgiltigt beslutat” att partiet i frågor som utmanar diskvalificering först borde vända sig till HC.

Han hävdade också att ett meddelande för diskvalifikation av talmannen kan inte utfärdas förrän församlingen är i session.

Kamat sa att hela “misstroendet mot talmannen” inte har konstitutionens sanktion. Även om det kan finnas misstroendeförklaringar mot chefsministern, är termen som används för talman eller vice talman “borttagning” eftersom “det måste finnas en orsak”.

För att fixa nästa utfrågning den 11 juli, försökte bänken veta om den kunde spela in ett uttalande om att vice talmannen skulle hålla diskvalifikationsärendet vilande tills dess.

Dhavan sa att han inte har några instruktioner varefter bänken sa att den sedan måste säga något i ordningen.

Sanjay Patil skriver |I roten till Eknath Shindes uppror ligger försvagningen av idén om Shiv Sena

I motsats till detta sa Singhvi att det inte finns något behov av att spela in och att om domstolen skulle göra det, “kommer den ömsesidiga respekten mellan lagstiftaren och rättsväsendet att kränkas” och att det “skulle innebära en tillfällig vila”.

< p>“Det finns inget beslut om att någon domstol ska stanna diskvalifikation när förfarandet har börjat,” sade Kamat som också motsatte sig förslaget om ett interimistiskt beslut.

Han sa att diskvalifikationsförfarandet var förfaranden i kammaren enligt det tionde schemat i konstitutionen och därför, tills ett slutgiltigt beslut antagits, är det ingen fråga om rättslig prövning.

“I slutändan… måste vi bestämma vice talmannens kompetens att gå vidare i frågan. . Anta nu i så fall idag om vi inte godkänner någon lämplig interimistisk order, vilket innebär att vice talmannen kommer att ha rätt att, i lag, gå vidare på meriter och godkänna order”, sa justitierådet Kant.

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu