Regeringen måste sätta upp högsäkerhetstryckpress för att förhindra pappersläckage: HP DGP Shimla

0
48

De 171 arresterade inkluderar också 116 kandidater, fäder till nio av dem och 21 agenter från Himachal Pradesh. (Representativ bild)

Polischefen i Himachal Pradesh sa på måndagen att landet måste inrätta en högsäkerhetspress för att förhindra läckage av frågepapper som skrivits ut för rekrytering av anställda i regeringsdepartementen.

Generaldirektören för polisen (DGP) Sanjay Kundu berättade för media vid det statliga polisens högkvarter här att han hade rekommenderat de centrala underrättelse- och säkerhetsbyråerna om behovet av att inrätta en högsäkerhetstryckpress i linje med en som skriver ut valutasedlar, för utskrift av rekryteringspapper.

Läs |Indian Air Force, UPSC, DDA, HPTET och mer: De bästa statliga jobben att söka den här veckan

Den 6 maj hade Himachal Pradeshs chefsminister Jai Ram Thakur ställt in det skriftliga provet som genomfördes för att rekrytera poliskonstaplar mitt i rapporter om en tidning läcka. Ett test för att rekrytera 1 334 poliser i statens polisstyrka hade genomförts den 27 mars i år, med 75 000 kandidater som dök upp efter att ha klarat fysiska tester.

Kundu sa att delstatspolisen hittills har gripit 171 personer från 10 delstater, inklusive Västbengalen, Bihar, Haryana, Delhi och Rajasthan för deras inblandning i läckandet av rekryteringsprov för Himachal Pradesh-poliskonstapeln. Under utredningen har delstatspolisen fått veta att de mellanstatliga gängen som var inblandade i pappersläckan också var ansvariga för läckage av papper för olika andra rekryteringsprov som hölls i andra stater, inklusive Rajasthan och Jammu & Kashmir, sa han.

Best of Express Premium

Premium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma håller hon på att tappa glansen

Premium

Udaipur-skräddare dödad: Offret sökte polisskydd, pekade på hot bakom…Premium

Förklarat: Talarens makt i ett uppror

Premium

G7 försöker hårt för att inte vara gårdagens klubbFler premiumhistorier >>

Kundu sa att de gripna hittills inkluderar 25 personer som är förknippade med olika mellanstatliga gäng från andra stater, och en Rajeev Yadav, en sektionsingenjör vid järnvägarna. De 171 arresterade inkluderar också 116 kandidater, fäder till nio av dem , och 21 agenter från Himachal Pradesh, sa han.

Läs också |Letar du efter statliga jobb? Här är några för personer i åldern 30-35 år

Beträffande deras arbetssätt sa DGP att vissa anställda vid tryckpressar var medlemmar i pappersläckagegängen. Kort efter att de fått tidningarna skulle dessa anställda kontakta sina medarbetare i andra stater, som skulle köpa namn och andra uppgifter om kandidater från coachingcenter, sa han.

De skulle sedan kontakta kandidaterna för att sälja papper till dem med hjälp av deras nätverk spridda över stater, sade han. DGP åtföljdes av viceinspektör generalinspektör (DIG) för polisen Madhu Sudan, som leder den fem-medlemmar särskilda utredningsgruppen (SIT) set. upp för att undersöka fallet, när han talade till media.

DIG Madhu Sudan sa att försök pågick för att fånga omkring 10 andra personer som identifierats som anklagade i fallet. Antalet kan stiga allt eftersom utredningen fortskrider, sade han. På frågan om polisens medverkan till läckorna sa Sudan att även om det hittills inte har hittats något sådant, kan möjligheten inte uteslutas eftersom utredningen fortfarande pågår.

CM hade den 17 maj beslutat att överlämna ärendet till CBI, men undersökningsmyndigheten har ännu inte tagit över utredningen. Efter händelsen i maj registrerades tre FIRs enligt avsnitt 420 (fusk) och 120 -B (brottslig konspiration) i den indiska strafflagen vid Kangra-distriktets Gaggal-polisstation, på State CID-polisstationen i Bharari i Shimla och vid Arki-polisstationen i Solan.

Expressprenumeration Slå inte i väggen. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan