Pride-parader marsjerer videre med nye haster over hele USA

0
48

Deltakere på den årlige NYC Pride March på søndag. (AP)

Pride-parader startet i New York City og rundt om i landet søndag med glitrende konfetti, jublende folkemengder, blafrende regnbueflagg og nyoppdaget frykt for å miste friheter som er vunnet gjennom flere tiår med aktivisme.

Den årlige marsjer i New York, San Francisco, Chicago og andre steder fant sted bare to dager etter at en konservativ dommer i Høyesterett signaliserte, i en avgjørelse om abort, at retten skulle revurdere retten til samme kjønn. ekteskap anerkjent i 2015.

Les også |Forklart: Hvorfor Pride Month betyr noe, og rollen til Stonewall Inn-opptøyene

“Vi’er her for å gi en uttalelse,” sa 31 år gamle Mercedes Sharpe, som reiste til Manhattan fra Massachusetts. “Jeg tror det handler om å gjøre et poeng, i stedet for alle de andre årene som hvordan vi vanligvis feirer det. Denne kommer virkelig til å skille seg ut. Jeg tror mange sinte mennesker, ikke engang bare kvinner, sinte menn, sinte kvinner.”

Tusenvis av mennesker – mange pyntet med stolte farger – stod langs paraderuten gjennom Manhattan, og jublet da flottører og marsjerende gikk forbi. Arrangørene kunngjorde denne helgen at en Planned Parenthood-kontingent ville stå foran paraden.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28. juni 2022: Hvorfor lese «Såring av religiøse følelser» eller «I…Premium

Har NCP holdt Uddhav i hånden, stoppet oppsigelsen, gitt ham falskt håp?

Premium

Rekordoppgjør på 82 milliarder dollar gjør at India trosser den globale nedgangen

Premium

Hvordan Rampur, Azamgarh ble vunnet: bak at BJP tok av med SP-stemmerMer Premium-historier >>

I Chicago kalte ordfører Lori Lightfoot topprettsavgjørelsen for et “øyeblikk tilbakeslag” og sa at søndagens begivenheter var “en mulighet for oss til ikke bare å feire Pride, men være løst for kampen.” “Vi vil ikke leve i en verden, ikke i min by, der rettighetene våre blir tatt fra oss eller rullet tilbake,” sa Lightfoot, Chicagos første åpenlyst homofile ordfører, og den første svarte kvinnen som innehar kontoret.

I San Francisco holdt noen marsjerere og tilskuere skilt som fordømte rettens abortkjennelse. Speaker i USAs hus, Nancy Pelosi, som syklet i en cabriolet med en klubbe og en regnbuevifte, sa at det store oppmøtet var en erkjennelse av at amerikanere støtter homofiles rettigheter.

“Selv til tross for flertallet på domstolen som er mot grunnloven vår, landet vårt kjenner og elsker LHBTQI+-samfunnet vårt,” sa hun til KGO-TV.

Advarselsskuddet fra nasjonens høyesterett kom etter et år med lovgivende nederlag for LHBTQ-samfunnet, inkludert vedtak av lover i noen stater som begrenser diskusjonen om seksuell legning eller kjønnsidentitet med barn.

Etter hvert som anti-homofile følelser dukker opp igjen, presser noen på for at paradene skal gå tilbake til røttene sine – mindre blokklange gatefester, mer åpenlyst borgerrettighetsmarsjer.

“Det har gått fra å være en uttalelse av talsmann og protest mot å være mye mer en feiring av homofilt liv,” Sean Clarkin, 67, sa om New York Citys årlige parade mens han nylig nøt en drink på Julius’, en av de eldste homobare barene i Manhattan’s Greenwich Village.

Les også |Eksperter: Anti-LHBTQ-retorikk kan stimulere ekstremister i USA

Som han husker ting, handlet paraden en gang om trass og press mot en undertrykkende mainstream som så homofile, lesbiske og transpersoner som uverdige outsidere.

“Så tilfredsstillende og styrkende det enn kan være å bli akseptert av mainstream,” Clarkin sa: “Det var også noe energigivende og fantastisk med å være på utsiden og se inn.”

New Yorks første Pride March, den gang kalt Christopher Street Liberation Day March, ble holdt i 1970 for å markere førsteårsdagen for Stonewall-opprøret, et spontant gateopprør utløst av et politiraid på en homobar på Manhattan. San Franciscos første marsj var i 1972 og hadde blitt holdt hvert år siden, bortsett fra i løpet av de to siste årene av Covid-19-pandemien.

Feiringen er nå global, og finner sted gjennom hele året i flere land, med mange av de største paradene som finner sted i juni. En av verdens største, i Sao Paulo, Brasil, ble holdt 19. juni.

I USA finner årets feiringer sted midt i en potensiell krise.

I en høyesterettsavgjørelse fredag ​​som slo ned retten til abort, sa dommer Clarence Thomas i en samtidig oppfatning at domstolen også burde revurdere sin avgjørelse fra 2015 om legalisering av ekteskap av samme kjønn og en avgjørelse fra 2003 som avskaffet lover som kriminaliserer homofil sex.

Les også |USA: Abortdom stiller nye spørsmål om hvor langt Høyesterett vil gå

New York City paradetilskuer Jackie English sa at hun og forloveden Dana ennå ikke hadde satt en bryllupsdato, men at de har en ny følelse av at det haster.

“Nå føler vi oss litt presset,&#8221 ; sa hun, og la til at de kanskje ville “hoppe over pistolen litt før. For hva om den retten blir tatt fra oss?”

Mer enn et dusin stater har nylig vedtatt lover som strider mot interessene til LHBTQ-samfunn, inkludert en lov som hindrer enhver omtale av seksuell legning i skolepensum i Florida og trusler om straffeforfølgelse av foreldre som lar barna deres få kjønnsbekreftende omsorg i Texas .

Flere stater har innført lover som forbyr transkjønnede idrettsutøvere å delta i lagidretter som sammenfaller med kjønnet de identifiserer seg i.

I følge en undersøkelse fra Anti-Defamation League utgitt tidligere denne uken, var det mer sannsynlig at medlemmer av LHBTQ-miljøer enn noen annen gruppe ville oppleve trakassering. To tredjedeler av de spurte sa at de har blitt trakassert, litt mer enn halvparten av dem sa at trakasseringen var et resultat av deres seksuelle legning.

I de siste årene har det åpnet seg splittelser om hvordan man skal minnes Stonewall, og gyter. splintergrupper arrangementer ment å være mer protestorienterte.

I New York City finner Queer Liberation March sted samtidig med den tradisjonelle paraden, og fakturerer seg selv som “motgiften til de bedriftsinfunderte, politi-forvirrede, politikertunge paradene som nå dominerer pride-feiringen.& #8221; San Franciscos parade ble preget av returen av uniformert politi, som ble utestengt i 2020 etter en konfrontasjon i 2019 med demonstranter som arrangerte en paradestoppende sit-in. Kritikere anklaget dem for å bruke overdreven makt. Søndag delte politisjef William Scott i San Francisco, i full uniform, ut små regnbue-pride-flagg til tilskuere.

Til tross for kritikken av økende kommersialisme, var en sterk rekke av aktivisme tydelig blant deltakerne i år.

“Den nylige veltet av Roe v Wade har forårsaket et veldig sterkt opprør om hva som gikk ned,” sa Dean Jigarjian, 22, som krysset elven fra New Jersey med kjæresten for å delta i New York City-paraden. “Så som du kan se her, ser publikum ut til å være veldig spente på hva som kan bli neste.”

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner på beste dekning fra India fra bare $5 per måned Abonner nå