Malen kan bli lika gammal – och lång – som en människa

0
44

Publicerad 29 juni 2022 kl 07.02

Startsidan. Malen i Sverige kan bli ännu äldre än vad forskarna tidigare trott. Vår största sötvattensfisk kan nå en ålder på mer än 70 år och bli över två meter lång. Detta har Linnéuniversitetets forskare upptäckt när de undersökt den rödlistade arten i tio års tid.

Gilla artikeln på Facebook

– Det känns lite märkligt att fiska på en fisk som är minst lika gammal som jag själv och som föddes strax efter andra världskriget, säger Per Larsson, professor vid institutionen för biologi och miljö.

Malen är vår och Europas största sötvattensfisk. Den är blåsvart med distinkta spröt som liknar morrhår runt munnen. Men det tydligaste kännetecknet är ändå dess massiva storlek.

– Vi har märkt och undersökt över 1.000 fiskar. Våra resultat visar att det inte är ovanligt med vikter på över 30 kilo och längder nära två meter. En så stor mal kan vara 70 år gammal, säger Kristofer Bergström, som doktorerar på mal.

Den exceptionella livslängden presenterades nyligen i en studie i tidskriften Scientific Reports.

Det är inte helt enkelt att åldersbestämma en mal. Den vanligaste metoden för att räkna ut hur gammal en fisk har blivit går ut på att analysera olika skelettdelar från ett dött exemplar. I benstrukturerna syns förändringar för varje sommar och vinter som fisken har levt, ungefär som i årsringarna på ett träd.

I Sverige är malen (Silurus glanis), sällsynt och hotad. Den finns bara kvar i tre vattensystem, Helgeån/Möckeln, Emån och Nyköpingsån/Båven. I Sverige lever malen på den absoluta nordliga kanten av sitt utbredningsområde. Spridningen är däremot stor i centrala Europa där malen är vanlig. Forskargruppen vid Linnéuniversitetet har undersökt mal i över tio år i Möckeln och Emån, med målet att bevara malen.

Det blir genast svårare om man vill åldersbestämma en levande fisk. För att inte skada den rödlistade malen krävs det varsamhet för att ta reda på dess ålder. Därför använder forskarna en mer skonsam, om än tidskrävande, metod.

– Vi fångar malen vid en viss tidpunkt och mäter och väger den, sedan hoppas vi på återfångst av samma individ under kommande år och mäter hur mycket den har växt. Genom att sätta ihop den här informationen om tillväxt över tid från många olika fiskar kan vi räkna ut ungefär hur gammal en mal är vid en viss längd, berättar forskaren Oscar Nordahl, som arbetat med åldersmodellen.

Varje mal märks med ett litet chip för att kunna särskilja individerna och följa deras utveckling. Forskarna undersöker malen så snabbt som möjligt och släpper sedan tillbaka den i vattnet.

– Malar är väldigt snälla och tålmodiga. Jag har arbetat med gädda en hel del och de bråkar ständigt och är väldigt svårhanterliga. Malen är samarbetsvillig när vi väl har fått upp den ur vattnet. Det är den snällaste fisken jag har arbetat med, säger Kristofer Bergström.