Lok Sabha Bypoll: Simranjit Mann får AAP til å bite støv på Punjab CMs eget gress

0
42

Simranjit Singh Mann etter å ha vunnet avstemningen i Sangrur parlamentariske valgkrets på søndag. (Ekspressfoto: Gurmeet Singh)

I politikken kan du ikke avskrive noen. Simranjit Singh Mann er et perfekt eksempel på det. Tjuetre år (1999) etter å ha vunnet sitt siste store valg fra Sangrur, bleknet han nesten inn i glemselen. Hans verste kom i valget i Lok Sabha i 2019, hvor han måtte gjennomgå den vanære ved å miste depositumet sitt.

Men å beholde troen på seg selv og utholdenhet ga resultater. Han skjeggete løven (Punjab CM Bhagwant Mann) i denne egen hi (Sangrur) denne gangen og gikk seirende ut, til stor fortrydelse for CM og Aam Aadmi Party. Denne seieren er ingenting annet enn comebacket til alle comebacks.

Shiromani Akali Dal (Amritsar)-kandidaten på søndag skapte historie ved å vinne Sangrur-byavstemningen, og beseiret sin nærmeste rival (AAP-kandidat) av Simranjit.

Sangrur ble sagt å være AAPs høyborg der Bhagwant Mann hadde gikk seirende ut av stortingsvalget i 2014 og 2019. AAP hadde også vunnet alle setene fra Sangrur i valget til forsamlingen i Punjab som ble holdt tidlig i år.

Best of Express Premium

Premium

Rasjonalisering, reformer kan teste forholdet mellom senter og stat ved GST-møte

Premium

Clampdown og uklare retningslinjer fører til grunnleggere av kryptobørs å forlate India

Premium

Forklart: Hva er 2/3rds regel i lov om avhopp?

Premium

UPSC Key-27. juni 2022: Kjenn til relevansen av 'nestleder ' til 'Nasjon…Flere Premium-historier >>

Søndag, da opptellingen av stemmene var ferdig, hadde Sangrur parlamentariske valgkrets avvist AAP-kandidat Gurmel Singh fremfor SAD (Amritsar) president og dets partikandidat Simranjit Singh Mann bare fire måneder etter å ha gitt et massivt mandat til AAP i valget til delstatsforsamlingen.

Mens 77 år gamle Simranjit Singh Mann – en pro-Khalistani-leder – er på toppen av verden i dag med dette overveldende valgcomebacket, kongresskandidat Dalvir Singh Goldy, BJP-kandidat Kewal Dhillon, SAD-BSP-kandidat Kamaldeep Kaur Rajoana og 11 andre kandidater har mistet ansikt ved å miste sikkerhetsinnskuddene sine.

Byvalget til setet ble nødvendig på grunn av at AAP Punjab-president Bhagwant Mann trakk seg fra Lok Sabha etter at han ble valgt som MLA fra Dhuri forsamlingsvalgkrets i delstatsforsamlingsvalget tidligere i år. Bhagwant Mann ble senere tatt i ed som CM i Punjab.

Bhagwant Mann hadde vunnet sitt første valg som Sangrur-parlamentsmedlem i 2014 med en enorm margin på rundt 2,10 lakh stemmer, og i 2019 vant han det med 1,1 lakh stemmer.

AAP mistet dermed sin høyborg bare fire måneder etter å ha feid Punjab Vidhan Sabhas meningsmålinger der den fikk 92 seter til sammen.

Sangrurs parlamentariske sete har ni forsamlingsseter, og i februar 2022 hadde AAP vunnet alle de ni setene med enorme marginer. Det kunne imidlertid ikke beholde disse ledelsen da partiet sakket etter i valgkretsene Malerkotla, Dirba, Barnala og Bhaduar. SAD (Amritsar) hadde overtaket denne gangen.

Sangrur-byavstemningen ble avholdt 23. juni som var preget av lav valgdeltakelse. Bare 45,3 % stemte, noe som var det laveste siden stortingsvalget i 1991.

Lav meningsmåling var en direkte melding til AAP om at folk var sinte på partiet. De foretrakk å holde seg innendørs i stedet for å våge seg ut for å stemme.

Kort etter å ha vunnet byavstemningen skapte mange nettinnlegg en buzz i sosiale medier. Et av innleggene “Mann (Simranjit Singh Mann) revet fortet Mann (Bhagwant Mann) i Sangrur” har gått viralt.

Simranjit Singh Mann sa: “Dette er en stor seier for partiet. Vi har beseiret alle de nasjonale partiene i denne byavstemningen. Jeg er klar over problemene til arbeidere, dårlige økonomiske forhold i Sangrur, og derfor vil jeg ta opp alle disse spørsmålene. Jeg vil samarbeide med Punjab-regjeringen for å forbedre Sangrur-innbyggerne.»

Simranjit Mann la til: “Når jeg ser på responsen fra massene, var jeg sikker på at jeg ville vinne dette setet. Våre arbeidere gjorde et enormt hardt arbeid. Jeg er takknemlig til velgerne for å ha valgt meg inn i Stortinget. Jeg vil jobbe hardt for å løse problemene til bønder, gårdsarbeidere, handelsmenn og alle i min valgkrets.»

Han sa: «Folk har stemt på Panthic-partiet. Endelig har de valgt sverd fremfor kost.»

Det kan bemerkes at dette var Simranjit Mann’s syvende Lok Sabha-konkurranse fra Sangrur.

I Lok Sabha-valget i 2019 ble han nedrykket til fjerdeplassen med totalt 48 365 stemmer, som bare var 4,37% av de totale stemmene som ble spurt, mens i valget i Vidhan Sabha i 2022 fikk partikandidatene hans rundt 81 000 stemmer fra alle de ni forsamlingen valgkretser i Sangrur Lok Sabha-setet.

Men i valgundersøkelsen fikk Simranjit Mann overraskende et stort hopp ettersom han av det totale antallet stemmer (7 10 825) fikk 2 53 154 stemmer som var 35,61 % av det totale antallet stemmer, og det var 31,24 % mer enn det han fikk ved parlamentsvalget i 2019.

AAPs Gurmel Singh fikk 2 47 332 stemmer, som var 34,79 % av de totale stemmene som ble spurt, og AAP var 2,61 % redusert med sin stemmeandel sammenlignet med valget i Lok Sabha i 2019.

Mens kongressens Dalvir Singh Goldy ble nedrykket til tredjeplass med 79 688 stemmer, BJPs Kewal Dhillon raste ned til fjerdeplass med 66 298 stemmer. SAD (Badal) sin kandidat Kamaldeep Kaur Rajoana ble nummer fem med bare 44 428 stemmer.

Karnail Singh, nasjonal generalsekretær i SAD (Amritsar), sa: “Nå har Punjab gitt et svar på ‘som er det virkelige Panthic-partiet’. Badalerne hevdet at de var Panthic-partiet, men deres kandidat mistet sikkerhetsdepositumet i byavstemningen.”

Harminder Singh, en sikh-predikant og tilhenger av Simranjit Mann, sa: “Det sies at folk hater BJP fordi de kom med gårdslover, men byavstemningsresultatene viser at Badals parti fikk enda færre stemmer enn BJP.»

Simranjit Mann i sin kampanje hadde sagt: «Avdøde skuespiller-aktivist Deep Sidhu hadde spurt oss om hvorvidt vi vil ha sverd eller kost. Så endelig har folk gitt en hyllest til Deep Sidhu ved å velge sverdet.»

Deep Sidhu ble anklaget for vold ved Red Fort under bondeprotester. Han var en aktivist, tilhenger av Jarnail Singh Bhindrawales ideologi og tilhenger av SAD (Amritsar).

Drap på sangeren Sidhu Moosewala spilte også en viktig rolle i denne seieren. Simranjit Mann hadde i sine kampanjeplakater kategorisk nevnt at Moosewala var i hjørnet hans. Sangeren hadde sagt at han vil gjøre alt for å få Simranjit Mann til å vinne.

Etter å ha vunnet byavstemningen, reiste tilhengere av Simranjit Mann, spesielt ungdommer, slagord “Sidhu Moosewala amar rahe”.

Ifølge SAD-presidenten (Amritsar) ringte Moosewala ham (Simranjit Mann) en dag før drapet og sa at han snart vil møte ham.

“Nå er vårt neste mål å detronisere Badals fra Gurdwaras,” sa SAD (A)-leder Jaswant Singh Cheema.

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen av India fra bare $5 per måned Abonner nå