Lederen for QAnon-konspirasjonsteorien kommer tilbake

0
53

Et QAnon-flagg viftes blant en folkemengde på National Mall under en Independence Day-feiring arrangert av president Donald Trump i 2019. (The New York Times-fil)

Skrevet av Stuart A Thompson

Etter mer enn ett år med stillhet har den mystiske figuren bak QAnon-konspirasjonsteorien dukket opp igjen.

Figuren, som bare er kjent som Q, publiserte for første gang på over et år på fredag ​​på 8kun, den anonyme oppslagstavlen der kontoen sist dukket opp. “Skal vi spille kampen igjen?” et innlegg lest i kontoens typiske kryptiske stil. Kontoen som publiserte hadde en unik identifikator brukt på tidligere Q-innlegg.

Innleggene overrasket desinformasjonsforskere og signaliserte den illevarslende tilbakekomsten til en figur hvis konspirasjonsteorier om en imaginær ring av elitesex-smuglere samlet støtte til daværende president Donald Trump. Oppslagstavler og Telegram-kanaler viet til QAnon lyste opp med nyhetene da følgere spekulerte om betydningen av Qs retur.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28. juni 2022: Hvorfor lese “Hurting Religious Sentiments” eller “In…

Premium

Har NCP holdt Uddhav i hånden, stoppet oppsigelsen, gitt ham falskt håp?

Premium

Rekord på 82 milliarder dollar i avtalefester gjør at India trosser den globale nedgangenPremium

Hvordan Rampur, Azamgarh ble vunnet: Bak BJP brøyting av SP-stemmerFlere Premium-historier >>

QAnon-konspirasjonsteorien dukket opp sent i 2017 fra anonyme oppslagstavler der den raskt appellerte til et stort antall Trump-tilhengere. Q publiserte en serie kryptiske meldinger om å styrte en elite “kabal” av sexsmuglere. Tilhengere mente at Q hadde en rolle i Trump-administrasjonen eller militæret, og at Trump jobbet med å arrestere og straffeforfølge barnemishandlere og demokrater.

Bevegelsen så ut til å kulminere i angrepet på Capitol 6. januar. Noen mennesker som stormet bygningen hadde på seg QAnon-t-skjorter eller holdt skilt med «Q sendte meg». Meningsmålinger rundt tiden viste at 1 av 5 amerikanere trodde på konspirasjonsteorien.

Da president Joe Biden ble sverget til embetet, virket det klart at ingen av Qs mest fantastiske og grufulle spådommer – om at Trump skulle arrestere og prøve demokrater i en rekke militærdomstoler og offentlige henrettelser – ville gå i oppfyllelse. Qs konto sluttet å publiseres like etter Trumps nederlag i 2020.

Mens QAnon-samfunnet haltet videre i månedene etter Qs forsvinning, så det ut til å sprudle igjen denne siste uken med en rekke banebrytende høyesterettsavgjørelser, som kulminerte fredag ​​med en avgjørelse som avsluttet den konstitusjonelle retten til abort. For QAnon-tilhengere signaliserte avgjørelsen et vendepunkt for landet som kan gjøre Qs spådommer til virkelighet.

Les også |QAnon slutter seg til Vigilantes ved den sørlige grensen

“Å utnytte sosial og kulturell ustabilitet har på en måte vært et kjennetegn av QAnon i veldig lang tid,” sa Bond Benton, en førsteamanuensis ved Montclair State University som har studert QAnon. “Dette kaster veldig mye bensin på bålet og utnytter frykten folk har for fremtiden.”

Da en anonym bruker på 8kun spurte hvorfor Q var borte så lenge, svarte kontoen: “Det måtte gjøres på denne måten.”

Kontoen ble lagt ut en tredje gang, og skrev: “Er du klar til å tjene landet ditt igjen? Husk eden din.»

Returen kommer på et viktig tidspunkt for en av QAnons ledende skikkelser: Ron Watkins, en 30-åring dataprogrammerer og en tidligere administrator av 8kun som antas å være personen bak Q. En HBO-dokumentar knyttet ham til kontoen, og to rettsmedisinske analyser viste empiriske likheter i skrivestilene deres.

Watkins kjører et langsiktig bud på et kongresssete i Arizonas andre distrikt. Strateger i delstaten forventer at han vil tape løpet når primærvalget holdes 2. august etter å ha samlet inn lite penger og gitt en vanskelig debattprestasjon som ikke klarte å vekke republikansk støtte.

Watkins har benektet å ha vært involvert i Q. Han returnerte ikke umiddelbart en forespørsel om kommentar lørdag.

Daniela Peterka-Benton, en førsteamanuensis ved Montclair State University som også har studert QAnon, advarte mot å tilskrive for mye logikk til Qs retur nå, og antydet at personens mål er ganske enkelt å “se verden brenne.”

“Jeg tror ikke denne personen har en plan,” sa hun. “Men jeg tror de virkelig liker at de har så mye makt.”

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen fra India fra bare $5 per måned Abonner nå