Ledaren för QAnons konspirationsteorin återvänder

0
53

En QAnon-flagga viftas bland en folkmassa på National Mall under ett självständighetsfirande som arrangeras av president Donald Trump 2019. (The New York Times-fil)

Skrivet av Stuart A Thompson

Efter mer än ett års tystnad har den mystiska figuren bakom konspirationsteorin QAnon dykt upp igen.

Figuren, som bara är känd som Q, publicerades för första gången på över ett år på fredagen på 8kun, den anonyma anslagstavlan där kontot senast dök upp. “Ska vi spela spelet igen?” ett inlägg läst i kontots typiska kryptiska stil. Kontot som lades upp hade en unik identifierare som användes i tidigare Q-inlägg.

Inläggen överraskade desinformationsforskare och signalerade den olycksbådande återkomsten av en figur vars konspirationsteorier om en imaginär ring av sexhandlare på elitnivå samlade stödet för dåvarande presidenten Donald Trump. Anslagstavlor och Telegram-kanaler som ägnas åt QAnon lyste upp med nyheterna när följare spekulerade om innebörden av Q:s återkomst.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28 juni 2022: Varför ska man läsa “Hurting religious sentiments” eller “In…

Premium

Hålde NCP Uddhav i handen, slutade avgå, gav honom falskt hopp?

Premium

Rekord 82 miljarder dollar i affärer gör att Indien trotsar den globala nedgångenPremium

Hur vann Rampur, Azamgarh: Bakom BJP som klippte bort SP-rösterFler premiumhistorier >>

QAnons konspirationsteorin dök upp i slutet av 2017 från anonyma anslagstavlor där den snabbt tilltalade ett stort antal Trump-anhängare. Q publicerade en serie kryptiska meddelanden om att störta en elit “kabal” av sexhandlare. Anhängare trodde att Q hade en roll i Trump-administrationen eller militären och att Trump arbetade för att arrestera och åtala barnmisshandlare och demokrater.

Rörelsen verkade kulminera i attacken mot Capitolium den 6 januari. Vissa människor som stormade byggnaden bar QAnon-t-shirts eller höll skyltar med texten “Q skickade mig.” Enkäter runt den tiden visade att 1 av 5 amerikaner trodde på konspirationsteorin.

När president Joe Biden svors till ämbetet verkade det klart att ingen av Q:s mest fantastiska och ohyggliga förutsägelser – om att Trump skulle arrestera och döma demokrater i en serie militärdomstolar och offentliga avrättningar – skulle gå i uppfyllelse. Q:s konto slutade publiceras strax efter Trumps nederlag 2020.

Medan QAnon-gemenskapen haltade med under månaderna sedan Q:s försvinnande, verkade det sprängas igen den senaste veckan med en rad banbrytande domar från högsta domstolen, som kulminerade på fredagen med ett beslut som avslutade den konstitutionella rätten till abort. För QAnon-anhängare signalerade beslutet en vändpunkt för landet som skulle kunna göra Q:s förutsägelser till verklighet.

Läs också |QAnon går med i Vigilantes vid södra gränsen

“Att utnyttja social och kulturell instabilitet har typ varit ett kännetecken av QAnon under mycket lång tid”, säger Bond Benton, docent vid Montclair State University som har studerat QAnon. “Detta kastar mycket bensin på elden och utnyttjar den rädsla som människor har för framtiden.”

När en anonym användare på 8kun frågade varför Q var borta så länge, svarade kontot: “Det måste göras på det här sättet.”

Kontot postades en tredje gång och skrev: “Är du redo att tjäna ditt land igen? Kom ihåg din ed.”

Återkomsten kommer vid en viktig tidpunkt för en av QAnons ledande figurer: Ron Watkins, en 30-årig datorprogrammerare och en före detta administratör för 8kun som allmänt anses vara personen bakom Q. En HBO-dokumentär knöt honom till kontot, och två kriminaltekniska analyser visade empiriska likheter i deras skrivstilar.

Watkins kör ett långsiktigt bud på en kongressplats i Arizonas andra distrikt. Statens strateger förväntar sig att han kommer att förlora loppet när primärvalet hålls den 2 augusti efter att ha samlat in lite pengar och gett en besvärlig debattprestation som misslyckades med att väcka republikanskt stöd.

Watkins har förnekat att ha varit inblandad i Q. Han skickade inte omedelbart tillbaka en begäran om kommentar i lördags.

Daniela Peterka-Benton, en docent vid Montclair State University som också har studerat QAnon, varnade för att tillskriva för mycket logik åt Q:s återkomst nu, och antydde att personens mål är helt enkelt att “se världen brinna.”

“Jag tror inte att den här personen har en plan”, sa hon. “Men jag tror att de verkligen njuter av att de har så mycket kraft.”

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu