Just nu: Sverige och Finland bjuds formellt in till Nato

0
51

Nato har formellt bjudit in Sverige och Finland att bli medlemmar i försvarsalliansen, rapporterar flera nyhetsbyråer. – I dag har Natoledarna tagit det historiska beslutet att bjuda in Finland och Sverige till Nato, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens. – Gårdagens samtal har banat väg till det här beslutet. Det har varit hårt arbete under många veckor och i går kväll träffade jag president Erdogan, president Niinistö och statsminister Andersson och vi lyckades nå ett slutgiltig överenskommelse, säger Stolteberg. ”Anslutningen av Finland och Sverige kommer att göra dem säkrare, Nato starkare och det euroatlantiska området mer säkert”, skriver Natoledarna i ett gemensamt uttalande. När ansökningsprotokollet skrivits under ska samtliga 30 Natoländer ta upp och rösta igenom medlemskapen i sina respektive parlament. – Jag kan inte tala för alla 30 länder. Men budskapet jag fått under samtalen är att det finns en stark vilja från medlemmarna att ratificera ansökningarna så fort som möjligt, säger Jens Stoltenberg.