Haryana-kabinettmöte: Khattar säkerställer anställning för Agniveers

0
48

Manohar Lal Khattar (Arkiv)

Totalt 31 agendapunkter diskuterades vid regeringsmötet som leddes av Haryanas chefsminister Manohar Lal Khattar i Chandigarh på måndagen.

Khattar upprepade regeringens åtagande att tillhandahålla sysselsättning för Agniveers och sa att de som återvänder efter fyra års tjänst i försvaret som en del av Agnipath, centralregeringens försvarsrekryteringsprogram, kommer att gripas av vem som helst – inte bara regeringen, utan även den privata sektorn.

“Som medborgare kommer de tillbaka efter att ha tränat och lärt sig en massa saker. De kommer att komma tillbaka med några Rs 10-15 lakh. Även om vi rekryterar dem till polisen skulle vi åtminstone spara 9 till 12 månaders utbildning. När de väl har tjänstgjort i armén kommer de redan att ha en känsla av patriotism i sig. Många av dem kan återuppta sina studier när de väl är tillbaka. Det kan finnas fler faciliteter som kan ges till Agniveers”, sa CM.

e-fordonspolicy

Best of Express Premium

Premium

Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma tappar hon sin glans.

Premium

Offret sökte polisskydd, pekade på hot efter gripandet och borgen< figur>Premium

G7 anstränger sig för att inte vara gårdagens klubb

Premium

UPSC Key-28 juni 2022: Varför ska man läsa “Sårande religiösa känslor” eller “I…Fler premiumhistorier >>

Förutom olika andra beslut godkände regeringen också en e-fordonspolicy och beslutade att “omförhandla kraftköpsavtalen om inhemska och importerade kolkvoter med elproducerande företag. Tidigare var den övre gränsen för importerat kols kvot 30 procent, vilket nu har sänkts till 17 procent.

Plats för nya Vidhan Sabha

Khattar sa att processen pågår för att bestämma platsen för den nya Vidhan Sabha i Chandigarh. – Vi har sett några platser. Vi får prioritera dem och se vilken som passar oss bäst. På samma sätt kommer Chandigarh-administrationen också att se vilken plats de kan ge oss”, sa han.

Koppla ålderspension med Parivar-Pehchan-Patra-systemet

Regeringen gick också med på att koppla ålderspension till regeringens Parivar-Pehchan-Patra-system (PPP). Förmånstagare kommer inte att behöva lämna in några ytterligare dokument för att få ålderspension. Regeringen godkände uppstartspolicyn 2022 och meddelade att startups ska underlättas av delstatsregeringen. “För närvarande finns det över 5 000 startups i Haryana, sa Khattar.

Separat lag för 600 obehöriga kolonier

Regeringen beslutade att en särskild lag ska stiftas för 600 obehöriga kolonier belägna utanför kommunområdena. “Det finns cirka 2 000 obehöriga bostadskolonier i Haryana, av vilka endast 600 registrerades. Ett lagförslag ska offentliggöras i nästa session av Haryana Vidhan Sabha,” sa Khattar.

Det beslutades också att ett tempel i Rohtak’s Beri ska förvaltas av delstatsregeringen. En separat styrelse ska bildas för ändamålet.

Punjabs lag och ordning

Om lag och ordning situationen i Punjab sa Khattar: “Alla behöver att sitta tillsammans och se till att lag och ordning i Punjab förblir i ordning. Vi måste också hålla ett öga eftersom Punjab är vår gränsstat. Haryana är helt kapabel att hantera vilken situation som helst.”

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu