Forklart: Nepals forlatte partnerskap med amerikanske tropper, og hvordan dets hær veide inn

0
45

Den bredt uttrykte frykten var at det å gi lovlig adgang til amerikanske styrker ville ha farlige sikkerhetsimplikasjoner for Nepal.

Nepal måtte nylig i siste øyeblikk forlate en plan om å signere et State Partnership Program (SSP) med USA. Midt i politisk forargelse mot programmet, gikk den nepalske hæren inn 15. juni , og hevder at den ikke vil godta en avtale som går i strid med Nepals alliansefrie utenrikspolitikk. Sher Bahadur Deuba-regjeringen ga etter, og bestemte tre dager senere at utenriksdepartementet ville kommunisere med den amerikanske regjeringen.

SPP ville ha brakt Utah State National Guard og Nepal-hæren til å jobbe sammen om “humanitær og katastrofehåndtering”. Den skulle undertegnes under Deubas foreslåtte besøk til USA i juli. Den er nå skrinlagt i overskuelig fremtid.

Best of Explained

Klikk her for mer

Den bredt uttrykte frykten var at det å gi lovlig adgang til amerikanske styrker ville ha farlige sikkerhetsimplikasjoner for Nepal. Kritikken har vært på tre bekymringer: at det ville bety at Nepal innretter seg militært med USA; at India, som har nære forbindelser med den nepalske hæren, ikke ønsker en amerikansk tilstedeværelse av denne art; og at det ville provosere Kina til å gjengjelde på en eller annen måte.

Disse bekymringene er basert på en rekke utviklingstrekk: Nepal og USA signerer bevilgningen på 500 millioner dollar fra Millennium Challenge Corporation (Nepal compact) etter en amerikansk trussel om å revidere forholdet til Nepal i februar; Nepal stemmer mot Russland i FN; USAs viseutenriksminister Zeya Ujra besøker en tibetansk flyktningleir i Nepal; og Kathmandu som nylig rullet ut den røde løperen for Charles A Flynn, kommanderende general for United States Army Pacific.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28. juni 2022: Hvorfor lese «Såring av religiøse følelser» eller «I…

Premium

Har NCP holdt Uddhav i hånden, stoppet oppsigelsen, gitt ham falskt håp?

Premium

Rekord 82 milliarder dollars avtalefest ser India trosse den globale nedgangen

Premium

Hvordan Rampur, Azamgarh ble vunnet: Bak BJP brøyting av SP-stemmerFlere Premium-historier >>

Politisk storm

I forrige uke diskuterte Representantenes hus konsekvensene av at SPP en gang ble undertegnet. Et “utkast til avtale” som påstås å ha blitt utvekslet, hadde funnet veien til media, opposisjonen og hærens generaler. Tre ministre kom med forskjellige uttalelser: Utenriksminister Narayan Khadka sa at SPP ikke var en “militærpakt” og at de amerikanske troppene ville gå tilbake etter fullføringen av perioden; Lovminister Gobinda Bandi benektet at noen brev ble utvekslet; og innenriksminister Balkrishna Khand sa at regjeringen ikke ville signere en slik avtale.

På et statsråd 20. juni ba ministrene utenriksdepartementet om å skrive til USA. En dag tidligere hadde parlamentets statskomité tvunget utenriksministeren til å trekke seg tilbake fra sin tidligere uttalelse. Deuba har så langt unngått et svar til hele huset så vel som komiteen. Det er press på ham for å avbryte besøket i USA.

Hæren

Bokstavelig talt fornektet av politiske partier og regjeringen siden de politiske endringene i 2005-06, har Hæren stort sett vært stille i alle disse årene – inntil denne selvsikkere reaksjonen mot programmet.

I april 2006, etter at maoistene bestemte seg for å gi opp opprøret mot staten, fordømte deres leder Pushpa Kamal Dahal Prachanda den nepalske hæren ved statsministerens bolig som «en institusjon av voldtektsmenn og de korrupte». Senere samme år signerte Prachanda den omfattende fredsavtalen med statsminister GP Koirala. Mens maoistene ble en del av regjeringen, ble den nepalske hæren anslått som den private hæren’ av Kongen.

Internasjonale byråer som er involvert i fredsprosessen, inkludert FNs misjon til Nepal (UNMIN), begynte å holde seminarer for nedbemanning av den 100 000 sterke hæren som en del av “reformer av sikkerhetssektoren”. Nepals hærgeneraler ble nektet lederroller i fredsprosessen i lys av hærens menneskerettighetsrekord. UNMIN ble senere pakket ut for tidlig på grunn av sin påståtte partiskhet mot maoister.

Hæren, som aldri konfronterte politiske ledere i denne perioden, har valgt å si ifra på et tidspunkt da den blir sett på som å gjenvinne sin aktelse midt i politisk ustabilitet og påstander om korrupsjon i regjeringen.

Også i Explained |Hvem er G7, hvis toppmøte i Tyskland India er invitert til?

Det siste trekket

President Bidhya Bhandari, i sin egenskap av øverstkommanderende for den nasjonale hæren, formidlet sin bekymring til statsministeren om virkningen av SPP, sa en kilde.

Et brev fra daværende hærsjef Rajendra Chhetri til USAs ambassadør Aliana B Tepliz 27. oktober 2015, lekket til media nylig, sa: «Som autorisert av regjeringen i Nepal, er det min ære å formelt be om opprettelsen av en nasjonalgarde Statens partnerskapsprogram for Nepal i nær fremtid.” Mens hæren har sagt at Gen Chhetris brev var i sammenheng med ødeleggelsene forårsaket av et jordskjelv det året, som førte til hjelp fra USA og andre land, har brevet hans kommet til unnsetning for Deuba, som kan bruke det som et skjold for å hevde at den nepalske hæren søkte et partnerskap med USA før hans tid – da hans rival K P Oli, nå en kritiker av SSP, nettopp har tatt ansvar som statsminister.

Det ble også lekket ut et påstått “utkast” til en avtale (erklært falsk av amerikanske myndigheter) sa at US State National Guard og Nepal Army skal samarbeide i områder som felles treningsøvelser i høyden i Nepal, i tillegg til kontraetterretning og mot nettkriminalitet. Geografisk sett betyr “høydeområder” områder langs grensen til Kina.

Den amerikanske Indo-Stillehavsstrategien for 2019 og nettstedet nevner Nepal og Sri Lanka som vurderer MCC-bevilgningen (Sri Lanka har siden avslått det ) som parter i SPP.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Kina og India

Kina har ennå ikke svart på myndighetenes beslutning. En tjenestemann i forsvarsdepartementet sa: “Kina har tatt opp saken flere ganger, men det burde være glad nå da innenrikspolitikken tvang Deuba til å avbryte det.”

Indias fungerende ambassadør Namgya C Khampa møtte Nepals hærsjef Gen Prabhu Ram Sharma samme dag som hærens hovedkvarter ga ut erklæringen.

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen av India fra bare $5 per måned Abonner nå< i class="ie-arrow-right">