Expert: Hemlig uppgörelse med USA kan ligga bakom

0
43

Turkiet hade nått en punkt där man drivit motståndet mot svenskt och finskt Natomedlemskap så långt det var möjligt, och gick därför med på det avtal som slöts under tisdagen. Det säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska Institutet, till Aftonbladet. Han tror att den turkiske presidenten Erdogan kommer att måla upp det hela som en stor seger på hemmaplan. Men enligt Hallengren är den enda konkreta vinsten för Erdogan att Sverige möjligt justerar sin linje något när det gäller vapenexporten. Men det bakom avtalet också kan finnas en okänd uppgörelsen mellan Turkiet och USA. – Jag utesluter inte att det finns något här som vi inte fick veta någonting om alls – nämligen att amerikanarna har lovat honom någonting. Det som ligger närmast tillhands då är F 16-plan, säger han.