Daglig briefing: Maharashtra-krisen flyttar till högsta domstolen; Rajasthan får största investeringslöften från Adani, Ambani värda 1,68 lakh crore Rs

0
42

Topnyheter den 26 juni 2022.

God morgon, 

Den stora historien b>

När Maharashtra-krisen går in i sin andra vecka har striden flyttats till Högsta domstolenmed rebelllägret som ifrågasätter beslutet av vice talman Narhari Zirwal att erkänna Ajay Choudhary som ledare för Shiv Sena Legislature Party (SSLP) i stället för partirebellen Eknath Shinde, och diskvalifikationsmeddelandena mot honom och 15 andra rebellmedlemmar. Shinde-lägret har hävdat att det har 39 av Senas 55 MLA, mer än två tredjedelar (37) av Senas lagstiftande parti. Flera oberoende MLAs är också med Shinde. “Vi är 50 plus totalt”, sa Shinde.

🔴 Med Maha Vikas Aghadi-regeringen på skakig mark sammankallade NCP-president Sharad Pawar till ett möte med alla tre koalitionspartnerna i sin bostad i Mumbai och försäkrade seniora ledare att de kunde kollektivt klara stormen.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28 juni 2022: Varför läsa “Sårande religiösa känslor” eller ” I…

Premium

Hålde NCP Uddhav i handen, slutade avgå, gav honom falskt hopp?

Premium

Rekord 82 miljarder dollar i affärer gör att Indien trotsar den globala nedgångenPremium

Hur vann Rampur, Azamgarh: Bakom BJP som klippte bort SP-rösterFler premiumhistorier >>

🔴 Samtidigt fick minst 15 rebellen Shiv Sena MLAs Y-plus säkerhetsskydd som består av centrala styrkor efter att Maharashtras guvernör B S Koshyari flaggat rapporter om att deras hus och kontor är måltavla i delstaten.

Endast i Express

Trots förre kongresspresidenten Rahul Gandhis frekventa gissningar mot miljardäraffärsmännen Mukesh Ambani och Gautam Adani – han hänvisade nyligen till de två som “dubbel A-varianten” som spred sig i den indiska ekonomin – hade konglomeraten som förvaltades av dem åtagit sig att investera över 1,68 lakh crore Rs i det kongressstyrda Rajasthan, enligt information som erhållits av The Indian Express enligt lagen om rätt till information (RTI).

Från förstasidan< /b>

I en oförskämd väckarklocka för Aam Aadmi Partyi Punjab, SAD (A) chef Simranjit Singh Mann vann omröstningen i Sangrur Lok Sabha. Platsen lämnades av chefsminister Bhagwant Mann. Förlusten innebar att AAP inte har någon medlem i Lok Sabha.

🔴 Det var dock en del jubel för AAP i Delhi, där dess kandidat Durgesh Pathak vann platserna i Rajinder Nagar-församlingen med över 11 000 röster och besegrade BJPs Rajesh Bhatia.

< p>🔴 I Uttar Pradesh bröt BJP Azamgarh och Rampur— båda Samajwadi-partiets fästen. De två platserna lämnades av partichefen Akhilesh Yadav och seniorledaren Azam Khan.

🔴 I Tripura vann chefsminister Manik Saha plats i Bardowali. Den styrande YSRCP vann Atmakur-sätet i Andhra Pradesh, medan kongressen vann Mandar (ST) reserverade plats i Jharkhand.

Ett specialutredningsteam på sex personer kommer att undersökapensionerade DGP R B Sreekumar, Mumbai-baserade aktivisten Teesta Setalvad och tidigare IPS-officer Sanjiv Bhatt för kriminell konspiration och förfalskning och andra anklagelser, “enligt högsta domstolens instruktioner”, sa en topptjänsteman till The Indian Express. En FIR ingavs mot de tre i Gujarat efter att den högsta domstolen fastställde den renhet som gavs till dåvarande chefsminister Narendra Modi, hans ministerråd och byråkrater om deras roll i upploppen 2002.

Måste läsa

Efter ett klagomål från unionens regering har YouTube tagit bort en ny låt av den avlidne Punjabi-sångaren Sidhu Moosewala, från sin plattform i Indien. Låten, SYL, är tillgänglig i andra länder och väcker flera problem, inklusive – som namnet antyder – kanalen Sutlej-Yamuna Link (SYL) under konstruktion som har varit en stridsdel mellan Punjab och Haryana de senaste fyra decennium.

Vid ett idéutbyte, Schacklegenden Vishwanathan Anand talar om att hålla ihop som schackspelare, hans kommande turneringar och hur han tyst slog tillbaka på Anatoly Karpovs slentrianmässiga hån om att indianen var för trevlig för att vinna – genom att vinna. Mycket.

Sedan den 23 februari, dagen innan Ryssland invaderade Ukraina, har Europeiska unionens råd antagit sex omgångar av sanktioner för att “pålägga klara ekonomiska och politiska kostnader” för president Vladimir Putins regering, och för att “förlama Kremls förmåga att finansiera kriget”. Vi tar en titt på hur sanktionerna har gått sedan dess och vilken roll Indien och Kina spelade.

Och slutligen…

”En generation … av tid har gått och Madhya Pradesh har vunnit Ranji Trophyför första gången nu. Det är livets ögonblick för mig”, sa statens lagkapten Aditya Shrivastava vid presentationen av Ranji Trophy-finalen efter matchen. Han pekade också på sin enhets hängivenhet under förberedelserna och de personliga “uppoffringar” de gjort under tränaren, som är känd som en hård taskmaster.

Delhi Confidential: Yashwant Sinha, den gemensamma oppositionens kandidat för presidentvalet, kommer att lämna in sina nomineringshandlingar på måndag. Sinha planerar att besöka så många delstatshuvudstäder som möjligt som en del av sin kampanjturné. Sinha sägs för övrigt ha nått ut till BJP-veteranen LK Advani för ett möte med honom för att söka hans välsignelser.

I det här avsnittet av '3 Things'-podden, vi diskutera gripandet av aktivisten Teesta Setalvad och hennes inblandning i upploppsfallet i Gujarat. Vi pratar också om en son till en daglönearbetare från Karnataka som vann en guldmedalj i brottning och Nord VPN som tar bort sina servrar från Indien.

Till imorgon,
Leela Prasad och Sonal Gupta

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/06/WhatsApp-Image-2022-06-27-at-8.14.57-AM.jpeg" /> Business As Usual av EP Unny

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu