Analyser: Seger för Turkiet, pinsamt för Ryssland, skakigt för Sverige

0
52

Bara det första Natohindret är avklarat, skriver SvD:s Therese Larsson Hultin, och påminner om att alla medlemsländers parlament måste godkänna Sveriges ansökan: ”Om inte Turkiet är nöjda med hur Sverige lever upp till överenskommelsen kan det turkiska parlamentet stoppa oss igen”, skriver hon. Att Nato välkomnar Sverige och Finland är det största som har hänt geopolitiskt i norra Europa sedan Sovjetunionens fall, skriver Michael Winiarski i DN. Rysslands försök att knuffa Nato längre bort från sin intressesfär blev ”en signal till EU och Nato att lägga sin gamla splittring åt sidan” och expandera, något Winiarski kallar ”ett försmädligt bakslag” för Putin. Att få Sverige och Finland till stora eftergifter under hot om veto ger stora politiska fördelar för Erdogan på hemmaplan. Och det är möjligt därför att han inte har något att förlora, skriver Steven A Cook i Foreign Policy. I och med att Nato inte kan utesluta medlemsländer är ”enda alternativet att vara Ankara till lags, vilket är varför Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt att Turkiets oro för säkerheten gällande Sverige och Finland är legitim”, skriver han.