Volatilitet ingen bar: DIIs dämpar FPI:s exit-effekt under de senaste 8 månaderna

0
41

Medan DII gjorde nettoinvesteringar på 41 983 crore Rs i juni hittills, drog FPI:er 53 600 crore Rs från indiska aktier under månaden.

Oförskräckta av den massiva försäljningen av utländska portföljinvesterare (FPI) från de indiska aktiemarknaderna, har inhemska institutionella investerare (DII), ledda av fonder och försäkringsbolag, investerat 2 88 167 crore Rs på aktiemarknaden ( exklusive skulder och börsintroduktioner) sedan november 2021.

Enligt börsdata har FPI:er dragit ut Rs 3,54,285 crore under de senaste åtta månaderna. FPI-försäljningen har absorberats av DIIs i stor utsträckning, vilket förhindrar en större krasch på marknaderna. Medan DIIs gjorde nettoinvesteringar på 41 983 crore Rs i juni hittills, drog FPI:er ut 53 600 crore Rs från indiska aktier under månaden. “Ett globalt risk-off-sentiment mitt i ökade risker för global tillväxt har bidragit till nedgången i globala aktier inklusive Indien. Det finns också inhemska faktorer som spelar in, inklusive hög inflation och stigande räntor. Inflöden till aktiefonder har dock förblivit robusta, eftersom investerare blir riskvilliga”, säger Aditi Gupta, ekonom, Bank of Baroda.

Trots enorm volatilitet på aktiemarknaderna och ihållande försäljning från FPI:er har aktiefonder lockat till sig inflöden. MF:er lockade nettoinflöden på 18 529 crore Rs i maj jämfört med Rs 15 890 crore i april.

Viktigt är att inflödet genom SIP (systematisk investeringsplan) steg till 12 286 crore Rs i maj från Rs 11 863 crore i april, vilket tyder på att privata investerare fortsätter att ha förtroende för aktieinvesteringar. Detta är den nionde månaden i rad där SIP-inflödet är större än 10 000 crore Rs, en trend som började i september 2021 med 10 351 crore Rs.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-28 juni 2022: Varför ska man läsa “Sårande religiösa känslor” eller “I…

Premium

Hålde NCP Uddhav i handen, slutade avgå, gav honom falskt hopp?

Premium

Hur vann Rampur, Azamgarh: Bakom BJP-chipning borta från SP-röster

Premium

Rationalisering, reformer kan testa relationer mellan centrum och stat vid GST-möteFler premiumhistorier > >

MF-aktieprogram har bevittnat nettoinflöde sedan mars 2021, vilket framhäver det positiva sentimentet bland investerare. Dessförinnan hade sådana system konsekvent bevittnat utflöden i åtta månader från juli 2020 till februari 2021 och förlorade 46 791 crore Rs.

RBI:s åtstramning av penningpolitiken och uppblåsta globala råvarupriser har framför allt fått de inhemska marknaderna att blöda i termer av betydande kassautflöden från aktiemarknaderna under de senaste månaderna. Hastigheten i sådana tillbakadragande sågs senast när pandemin satte fart under första kvartalet 2020. Globalt har den pågående militära konflikten mellan Ukraina och Ryssland, stigande räntor och återkomsten av pandemiutbrottet ytterligare lagt bränsle till elden, enligt Manoj Purohit, partner & leader–Financial Services Tax, BDO India.

Denna kortsiktiga takt av negativa volatilitet kommer sannolikt att sakta ner under de kommande veckorna om den inte vänds helt. “Indien är fortfarande på en bättre fot jämfört med andra globala marknader, främst på grund av ihållande tillväxtmönster, bättre BNP-tal, återhämtande valutareserver, konsekvent efterfrågan från konsumenter och goda finansiella siffror från stora företag, sa Purohit.

< p>FPI-försäljningen har varit på baksidan av ett globalt risk-off-sentiment mitt i ökade förväntningar om en avmattning i global tillväxt och stigande inflation globalt. Detta har fått centralbanker över hela världen att höja räntorna. Fed har legat i framkant, höjt styrräntan till 150-175 räntepunkter i år och förväntningarna är att denna kan gå upp till 300-350 räntepunkter. Detta har ytterligare förvärrat FPI-utflöden från EM, inklusive Indien.

Under tiden drog utländska investerare ut nära 43 837 crore Rs (inklusive aktier, skulder och hybrider) hittills denna månad efter penningpolitikens åtstramning av Reserve Bank och US Federal Reserve, höga oljepriser och volatil rupier.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu