Sievjerodonetsk har fallit – vad blir Putins nästa mål?

0
43

Drygt fyra månader in i kriget har Ryssland slutligen erövrat nyckelstaden Sievjerodonetsk. Ett smärtsamt nederlag för Ukraina, men hur kommer kriget att gå vidare? Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev Sievjerodonetsks fall som en moraliskt och känslomässigt svår dag för landet. Men experterna är inte övertygade om att den långsiktiga militära och ekonomiska betydelsen var så stor. Ingen fungerande industri fanns kvar i de nu erövrade områdena. ”Förlusten av Sievjerodonetsk är en förlust för Ukraina såtillvida att alla förlorade landområden är en förlust – men slaget om staden är ingen avgörande seger för Ryssland”, kommenterar den amerikanska tankesmedjan Institute for War enligt Al Jazeera. Om man ser till Vladimir Putins uttalade mål att erövra Donbas-regionen så är denna framgång en liten bit på väg, men det är långt kvar. Med erövringen av Sievjerodonetsk är Putin nära att fullborda erövringen av Luhansk-provinsen, en del av Donbas. Men Donetsk-provinsen, som också ingår i Donbas och är betydligt större och mer folkrik än Luhansk, kontrolleras fortfarande av Ukraina till nära hälften och Ryssland har inte gjort framsteg på länge där. Enligt brittiska bedömare kommer Ryssland nu att försöka erövra den sista större staden i Luhansk-provinsen: Lysytjansk. Staden ligger på den västra stranden av floden Donets, nära Sievjerodonetsk. Broarna över floden är förstörda och tidigare försök att korsa den har misslyckats. Men det finns även ryska styrkor på ”rätt” sida floden en bit söder om Lysytjansk och dessa kan förväntas rycka norrut. Från början ville den ryske presidenten ta kontroll över hela Ukraina för ”denazifiera” landet, som han uttryckte saken. Efter de inledande motgångarna justerades anspråken till att ta kontroll över Donbas. Men vid en eventuell framgång i Donbas kan Putin förstås utöka sina anspråk igen, skriver försvarsanalytikern och den tidigare CIA-agenten Philip Wasielewski i en analys för Foreign Policy Research Institute.