Pakistan: Forsømt siden delingen, gurdwara på stedet besøkt av Guru Nanak for å bli restaurert

0
41

Gurdwara Pehli Patshahi Nanaksar, ved landsbyen Fateh Bhinder i Pakistan. (Ekspressfoto)

Bygget på stedet der sikhismens grunnlegger Guru Nanak Dev en gang hadde besøkt, og forlatt i 1947 etter migrasjonen av sikh-befolkningen under delingen, er den historiske Gurdwara Pehli Patshahi Nanaksar i Sialkot endelig satt for bevaring. Den pakistanske regjeringen beordret 24. juni restaurering av Gurdwara, som ligger i landsbyen Fateh Bhinder, Daska-distriktet, Sialkot i Punjab-provinsen.

Gurdwara-bygningen, med smuldrende, men praktfull arkitektur, var en av mange slike. Sikh-helligdommer i Pakistan som krevde umiddelbar oppmerksomhet.

I løpet av de siste månedene hadde noen ulovlige beboere til og med gjort den forlatte bygningen til Gurdwara Nanaksar om til en storfe og begynt å binde dyrene deres i lokalene. (Ekspressfoto)

I løpet av de siste månedene har noen ulovlige beboere til og med gjort om den forlatte bygningen til Gurdwara Nanaksar til en storfe og begynt å binde dyrene deres i lokalene, ifølge lokalbefolkningen. Flere sprekker hadde dukket opp i bygningens struktur, ansett som en viktig del av sikhhistorien og -arven over grensen, men ingen tiltak hadde blitt iverksatt av den pakistanske regjeringen.

En marmorplakett installert i gurdwaraen, med detaljer av Nanaks besøk skrevet på den i Gurmukhi Punjabi, er fortsatt til stede på gurdwara.

Best of Express Premium

Premium

Rasjonalisering, reformer kan teste forholdet mellom senter og stat ved GST-møte

Premium

Clampdown og uklare retningslinjer fører til grunnleggere av kryptobørs å forlate India

Premium

Forklart: Hva er 2/3rds regel i lov om avhopp?

Premium

UPSC Key-27. juni 2022: Kjenn til relevansen av 'Vedsteordfører' for 'Nasjon … Flere Premium-historier >> Marmorplaketten installert i gurdwaraen, med detaljer om Guru Nanaks besøk påskrevet. (Express Photo)

Evacuation Trust Property Board (ETBP) i den pakistanske regjeringen, som tar seg av eiendommene som ble forlatt etter delingen, har endelig gitt ut en skriftlig ordre om bevaring og restaurering av Gurdwara Nanaksar, Sialkot, en kopi av som er med The Indian Express.

Ordren ble gitt etter at et team av ETPB-tjenestemenn besøkte nettstedet og fant ut at den smuldrende strukturen trengte umiddelbar reparasjon.

Ordren ble gitt etter at et team av ETPB-tjenestemenn besøkte stedet og fant ut at den smuldrende strukturen trengte umiddelbar reparasjon. (Ekspressfoto)

Ordren utstedt av Bilal Ahmad, utøvende ingeniør, ETPB, adressert til administratoren, ETP-kontoret, Gujranwala, datert 24. juni 2022, lyder: «Det er kjent at Gurdwara Nanaksar ble besøkt av styreleder ETPB 10. juni 2022. . I denne sammenhengen har det blitt pålagt å starte arbeidet på stedet umiddelbart, spesielt sperre av ETPB-området i tillegg til restaurering av den forringede bygningen. For dette formålet blir du bedt om å pålegge den berørte nestlederadministrasjonen ETPO Sialkot å identifisere avgrensningen av landet gjennom inntektsavdelingen på stedet snarest for å sette det tekniske teamet i stand til å starte arbeidet på stedet.”

Det som har spilt en rolle i å vekke den pakistanske regjeringen, som ignorerte landets gurdwaraer i mer enn syv tiår siden delingen, var Dr Dalvir Singh Pannus detaljerte forsknings- og billedbok 'Sikh Heritage: Beyond the Borders'. Han har dokumentert situasjonen til smuldrende gurdwaraer i Pakistan i sin bok.

Lokalbefolkningen sa at den toetasjes gurdwaraen hadde en rekke marmorplater som nå er fjernet og inntil helt nylig var det et storfe. (Kreditt: Dalvir Pannu)

I en tale til The Indian Express sa Pannu: “Gurdwara Nanaksar har en enorm verdi i sikhhistorien fordi stedet en gang ble besøkt av Guru Nanak. Pakistans regjering endelig å våkne opp til gurdwaras situasjon er et velkomment skritt. Det er mange slike gurdwaraer i Pakistan som trenger umiddelbar oppmerksomhet etter å ha blitt forlatt i 1947. Denne arven må reddes nå før de kollapser og det er for sent.»

Pannus bok, som har et dedikert kapittel om Gurdwara Nanaksar, beskriver helligdommen som: “Gurdwara Nanaksar, assosiert med Guru Nanak, ligger i landsbyen Fateh Bhinder. Landsbyen kan nås via Burj Cheema-Goendky-veien. På vei til Sialkot hadde Guru Nanak oppholdt seg der. En gurdwara ble senere bygget på stedet for å minnes Gurus besøk.”

“Selv om noen rester av eldre dekorasjon har overlevd, er bygningen stort sett i ruiner. Hauger med kumøkkkaker ble plassert mot veggene da vi besøkte der, sa Pannu.

Utdragene fra kapitlet nevner videre reiseskildringen Gurdham Deedar som beskriver helligdommens tilstand fra 1924-26 som: «Dette er en liten helligdom som de lokale innbyggerne i landsbyen har donert 1 ghumaon-land til. Pujari Bhai Mangal Singh er en ydmyk person. Inntektene til helligdommen er beskjedne. Landsbyen er hovedsakelig av den muslimske befolkningen. Det arrangeres en messe på hver ‘Nimani Ikadshi’. Det er 19 miles nordøst for Gujranwala jernbanestasjon. Etter den asfalterte veien er det ytterligere to mil med grusvei å nå hit, og en spesiell tur må arrangeres.»

«Mens noen rester av eldre dekorasjon har overlevd, er bygningen stort sett i ruiner. Hauger med kumøkkkaker ble plassert mot veggene da vi besøkte der,» la Pannu til.

“I nesten syv år nå har vi fremhevet situasjonen til Gurdwara Nanaksar og krevd den restaurert fordi tilstanden til bygningen er svært dårlig,” sa Shahid Shabbir, en sikh-historiker fra Pakistan.

Shahid Shabbir, en sikh-historiker fra Pakistan, sa at en marmorplakett installert i gurdwaraen gir viktig bevis på Guru Nanaks besøk her. “Tavlen sier at Guru Nanak besøkte her etter at han kom fra Babe-di-Ber, også i Sialkot, og nå en gurdwara. I nesten syv år nå har vi fremhevet situasjonen til Gurdwara Nanaksar og krevd dens restaurering fordi tilstanden til bygningen er svært dårlig. Noen ulovlige beboere hadde begynt å binde dyrene sine i lokalene da bygningen ble forlatt, som nå er fjernet etter at ETPB-teamet besøkte stedet. Det bor knapt noen sikh-samfunnsmedlemmer i nærheten av denne gurdwaraen.»

Lokalbefolkningen sa at den toetasjes gurdwaraen hadde en rekke marmorplater som nå er fjernet, og inntil helt nylig var det et storfe. Så gikk Sardar Dewa Sikandar Singh fra Sukkur, Sindh og sendte inn en klage til assisterende kommissær, Daska og ETPBs tilleggssekretær (helligdommer), og storfestallen ble fjernet.

Senere var det med inngripen fra Sialkot MP Syeda Nosheen Iftikhar at ETPB-teamet besøkte nettstedet og en restaureringsordre ble utstedt.

Det er omtrent 15 000-20 000 medlemmer av Sikh-samfunnet igjen i Pakistan.

Ekspressabonnement< /strong> Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen av India fra bare $5 per måned Abonner nå