Modi i Mann Ki Baat: “Lär av nödsituationen, det var försökt att krossa demokratin”

0
43

Premiärminister Narendra Modi (PTI Photo/File)

Premiärminister Narendra Modi kallade införandet av nödsituationer i landet i juni 1975 för ett försök att “krossa demokratin i Indien”. på söndagen i hans 90:e Mann ki Baat-tal som kommande generationer bör minnas och lära av den perioden.

“Vid den tiden gjordes ett försök att krossa demokratin i Indien. Landets domstolar, varje konstitutionell institution, pressen, sattes under kontroll. Villkoret för censur var sådant att ingenting kunde skrivas ut utan godkännande”, sa Modi.

“Men även efter många försök, tusentals arresteringar och grymheter på tusentals människor, skakade inte tron ​​hos folket i Indien på demokrati… Inte alls! … Folket i Indien gjorde sig av med nödsituationen och återupprättade demokratin på ett demokratiskt sätt”, sa han. Premiärministern sa också att han hade “lyckan att ha varit ett vittne till och en partner i landsmännens kamp som en demokratisoldat” under nödsituationen.

I sitt tal lyfte Modi också fram skapandet av Indian National Space Promotion and Authorization Center (In-Space), en oberoende nodalbyrå bildad för att reglera privat industri inom rymdsektorn, som en prestation för att främja nya möjligheter. Han nämnde flera rymdrelaterade startups, inklusive Chennai-baserade AgniKul Cosmis, Hyderababd-baserade Skyroot, Bengaluru-baserade Digantara och Hyderabad-baserade Dhruva Space. Både Digantara och Dhruva Space kommer att göra sin första uppskjutning från ISRO’s bärraket den 30 juni.

Best of Express Premium

Premium

UPSC-nyckel-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Vice Speaker” för “Nation…

Premium

En IITian, ​​en dömd som avtjänar livstid och en ‘whistleblower’ polis:…

Premium

Väg till 2024: När BJP fyller luckor inför nästa LS-undersökningar är Droupadi Murmu…

Premium

MYn vill bli Indiens nästa stora “super-app” med unik inställning till integritetFler premiumberättelser >>

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Modi hyllade också idrottsutövarna som satte flera rekord vid de nyligen avslutade Khelo India Youth Games.

“Vänner, det har funnits ytterligare en speciell funktion i Khelo India Youth Games. Även denna gång har många sådana talanger dykt upp, som kommer från väldigt vanliga familjer. Dessa spelare har kämpat mycket i sina liv för att nå detta framgångsskede. I deras framgång har deras familj och föräldrar också haft en stor roll att spela”, sa han.

Han lyfte också fram Aizwals och Puducherrys framgångsrika ansträngningar för avfall till rikedom.

”Det finns en vacker flod, Chitte Lui, i Aizwal, som på grund av försummelse i flera år hade förvandlats till en hög med smuts och skräp. Ansträngningar har påbörjats under de senaste åren för att rädda den här floden”, sa han.

Premiärministern nämnde också början av den hinduiska pilgrimsfärdssäsongen. “Som samhälle har vi alltid gått framåt genom att acceptera nya idéer, nya förändringar. Vår kulturella rörlighet och resor har bidragit mycket i detta. Det är därför som våra vise och helgon hade anförtrott oss andliga ansvar som pilgrimsfärd. Alla av oss går på olika pilgrimsfärder”, sa han.

Avslutande uppmanade Modi människor att se till att de, tillsammans med sina familjemedlemmar, får den förebyggande dosen av vaccinet mot coronaviruset i tid och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder som handhygien och masker.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu