“Mitt liv är motstånd”: Pa Ranjith

0
43

Pa Ranjith i Cannes (Kredit: Aditi Anand)

Bland den stora indiska kontingenten vid den 75:e filmfestivalen i Cannes förra månaden var Pa Ranjith, som Jag träffades i en mycket Cannes-miljö: på övre däck av en swishyacht, där affischen för hans kommande film Vettuvam visades upp.

Det var ett ögonblick. För Ranjith Pandurangan, 39, som gjort sig ett namn som filmare med en distinkt vision och röst. Och för vem det personliga och det politiska alltid har varit djupt sammankopplat, böjt av hans egna erfarenheter av att vara Dalit.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Han började sin regidebut 2012 med den romantiska komedin Attakathi, fortsatte med att göra politiskt actiondrama Madras (2014) och lyckades genomföra en kupp kort därefter och få Rajinikanth att anmäla sig till Kabali (2016) och Kaala (2018) , en dubbelräkning där stjärnans höga bild sattes i funktion i handlingens intresse. 2021 regisserade han det spännande boxningsdramat, Sarpatta Parambarai, där han utforskade historien om rivaliserande boxningklaner i norra Chennai, fylld av mainstream brio. För närvarande arbetar han med ett gäng projekt, som inkluderar mentorskap för unga regissörer under hans banner, Neelam Productions.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av “Vice Speaker” för “Nation…

Premium

En IITian, ​​en straffånge som tjänar livet och en ' 8216;whistleblower’ polis:…

Premium

Väg till 2024: När BJP fyller luckor inför nästa LS-undersökningar är Droupadi Murmu… .Premium

MYn vill bli Indiens nästa stora “super-app” med unik inställning till integritetFler premiumhistorier >>

Hans enastående fokus på att belysa marginaliserade karaktärer och berättelser gör honom till en av de mest intressanta rösterna inom indisk film idag, och en pionjär i uppsvinget av daliternas kulturrörelse i Tamil Nadu. “Ranjith har skapat en ny grammatik som kapslar in en absolut framkant av popkulturen. Mitt jobb är att skapa en plattform. Och, som man säger, att skicka mikrofonen”, säger producenten och nära medarbetare Aditi Anand, medan hon tar bort honom till den väntande folkmassan när vi är klara.

Pa Ranjith med Rajinikanth på uppsättningarna av Kaala (Foto med tillstånd: Aditi Anand)

I den här intervjun berättar filmskaparen om sin resa, sitt svar på de häpnadsväckande ojämlikheterna i kast och hur han gör filmer för att koppla samman människor. Utdrag:

När blev du medveten om kast?

Dessa frågor har trakasserat mig sedan min barndom. När jag gick till skolan, gick genom fälten, undrade jag hela tiden vem jag är? Varför är jag utstött? Varför tvingas jag bo utanför min by? Varför kan jag inte vara fri? Jag fick inget svar.

LÄS OCKSÅ |'Conversations With Friends' känns som ett hjärta till hjärta med BFFs

Min mamma sa, prata inte om din kast. Hon sa, dölj din identitet. Min vän som inte kunde läsa eller skriva på tamil eller engelska men hade förmånen att vara född kunde fira högtider. Jag frågade henne varför kan jag inte vara som honom? Den gången gick jag i klass V och var ledare för hela skolan eftersom jag hade kraften i utbildning, men jag hade inte ström på gatan i övre kasten. För att folk trodde på kast, baserat på Manusmriti. De trodde att vi inte alla är likadana. Det dödade mig.

En gång blev vi ombedda av läraren att skriva ett vykort till oss själva. Jag gick i klass III. Jag gick för att köpa ett vykort, och mannen på postkontoret vägrade. Det var som om jag hade spetälska…Jag mår dåligt av att säga det så, men det var så jag blev behandlad.

När jag var tonåring förstod jag hur kast fungerar i Indien. I byar, städer, överallt. När jag gick på college och läste om Babasaheb Ambedkar förändrades mitt liv totalt. Det var en ögonöppnare. Jag hör hans röst varje gång jag är orolig.

Pa Ranjith vid avtäckningen av sin kommande film Vettuvam under den 75:e filmfestivalen i Cannes förra månaden. (Foto med tillstånd: Aditi Anand)

Hur upptäckte du film?

Jag studerade målning på konsthögskolan (Government College of Fine Arts, Chennai), och jag trodde att det var mitt medium. Det fanns ett kulturprogram på min högskola och en filmfestivalvar en del av det. För första gången var jag på en sådan festival. Den gången var jag inte bra på engelska, jag kunde läsa undertexter, men kunde inte förstå dem. Det var då jag såg Children of Heaven, och jag grät bokstavligen. Jag såg Cinema Paradiso, Run Lola Run, Life Is Beautiful, Battleship Potemkin, The Battle of Algiers, back-to-back i tre dagar. Sedan visste jag att jag ville bli regissör, ​​för jag ville berätta min historia, på mitt eget sätt, om vem jag är.

Jag läste dalitlitteratur. Jag tittade på film. Jag blev väldigt medveten om politik. I Tamil Nadu har vi ett rikt dravidiskt arv. Min vision öppnades. Samtidigt insåg jag att det inte fanns någon som berättade mina historier, det fanns ingen historia om mig, mitt samhälle, våra liv. Bio var bara överkast, mellankast.

Jag är ingen filmälskare (skratt). Jag är inte en första dagen, första-show älskare eftersom jag är väldigt rädd för folkmassor. Först när min film Kabali kom på bio gick jag till den första föreställningen.

Vilka filmskapare beundrar du?

Ritwik Ghatak, John Abraham, de som talar om ojämlikheter.

Tror du att film kan ta itu med det förflutnas fel? Kan dessa fel rättas till?

När jag ser mig omkring frågar jag mig vad jag deltar i någon politisk process. Var är Dalitdeltagande? Kast är så stark i Tamil Nadu. Du frågar dig själv, vad är min roll? Först när vi kan ha delaktighet kan vi ha makt. Filmen är så inflytelserik att den kan ändra perspektiv. Det kan bli diskussionspunkten. Om film kan få folk att tro att ormar kan dricka mjölk (skrattar), så kan de också tro när vi talar om 'förintelsen av kast', med Babasahebs ord.

Pa Ranjith med Arya på scenerna av Sarpatta Parambarai (Foto med tillstånd: Aditi Anand)

Vilka är de största utmaningarna när det kommer till att skapa din typ av biograf?

Klass är lättare att visa snarare än kast. Klass är inte en obekväm sak. Så, sa jag, vi måste skapa de där berättelserna som kommer att göra människor obekväma.

Jag vill inte göra arthouse-filmer som bara små grupper av människor ser. Vem som helst kan göra filmer om subalterna liv och få ett pris. Jag vill bara nå vanliga människor som tror på kast och födsel. Mina filmer är inte särskilt konstnärliga. Jag gör kommersiella filmer som motkultur, för att vända på saker och ting. Du säger, jag har ingen kultur; Jag säger att jag gör det. Här är min kultur.

Från Buddha-perioden till nu har vi tvingats leva på utsidan, eftersom ni människor har praktiserat kast. Ambedkar skrev förintelsen av kast inte för mig, utan för dig, man.

Gör dina filmer någon skillnad?

När Kabali släpptes tjänade de 300 miljoner Rs i Indien. Det blev en så stor hit. Folk kritiserade mig, 'hur använde du den där stora mannen (Rajinikanth) så?' Rajini sir svarade genom att arbeta med mig igen, i Kaala. I den filmen vände jag den igen, Rama är skurken och Ravana är hjälten (skrattar). Folk sa att jag pratade om kast på det här sättet för första gången. Det var som en bomb.

Kan en Pa Ranjith förändra världen?

Jag vill komma i kontakt med alla målgrupper, inte bara Dalits. Jag gör filmer för att förena människor och för att engagera mig. Om du inte förstår politik eller inte har kunskap, och du ser en underdog göra något stort i en film, blir det relaterbart.

Pa Ranjith på en av hans filmuppsättningar (Foto med tillstånd: Aditi Anand)

Har det att göra med den stora stjärnan i din film?

Med stjärnor, utan stjärnor , spelar ingen roll. Mina filmer säger, jag vill prata med dig. När jag blir arg kan jag inte prata, och jag är en arg man.

LÄS ÄVEN |Dansk-norske auteuren Joachim Triers senaste film Världens värsta person är en snett, vemodig, hjärtskärande ode till modern kärlek < p>Men var tar ilskan dig?

Jag omvandlar min ilska till mina filmer. Det är därför jag inte öppet visar mina känslor. Du kan se att jag är väldigt artig. Men inombords är jag väldigt arg.

I dagens Indien, med så många människor som pressas till marginalen och så mycket polarisering, hur positionerar du dig?

Jag är en människa. Vår kamp är inte ekonomisk, som Babasaheb sa, den handlar inte om rikedom. Vår kamp handlar om att försöka bli lika behandlad. Det är allt. En människa är människa. Väldigt enkelt, man! Du kan tillämpa kön, religion, vad som helst på detta. Jag är emot hierarkier i kast, kön, allt.

Vi måste kämpa, enas under ett paraply.

Är du optimistisk?

Jag vill inte vänta på möjligheter. Jag vill skapa möjligheter. Jag vill inte leva i det förflutna. Jag vill inte vänta på framtiden. Jag lever i nuet. Jag vill bara göra motstånd. Mitt liv är motstånd.

Expressprenumeration Träffa inte väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu