Med krig blir Kyiv-pride-paraden en fredsmarsj i Warszawa

0
60

Folk deltar i Equality Parade, den største gay pride-paraden i Sentral- og Øst-Europa, i Warszawa, Polen. (AP-fil)

Ukrainas største LHBTQ-rettighetsarrangement, KyivPride, gikk av stabelen lørdag, men ikke på sine hjemlige gater eller som en feiring.

På grunn av Russlands krig i Ukraina, arrangementet som vanligvis holdes i Kiev, fant sted i forbindelse med Warszawas årlige likestillingsparade, det største gay pride-arrangementet i Sentral-Europa, med ukrainske arrangører som brukte det som en plattform for å holde internasjonal oppmerksomhet fokusert på landet deres’ sin kamp.

Les også |Ukraina bekrefter fallet av Sievierodonetsk etter flere ukers kamp

Omtrent 300 mennesker reiste fra Ukraina til den polske hovedstaden, nå hjem til en kvart million ukrainere som flyktet fra krigen. Blå-og-gule ukrainske flagg blafret blant et hav av regnbueflagg, og noen deltakere sang “Slava Ukraini”— ære til Ukraina.

“Vi kan dessverre ikke marsjere inn Kiev,” Maksym Eristavi, en ukrainsk journalist og styremedlem i KyivPride, sa, med henvisning til farene ved bombeangrep i Ukraina.

Best of Express Premium

Premium

Rasjonalisering, reformer kan teste forholdet mellom senter og stat ved GST-møte< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />PremiumNedskjæring og uklare retningslinjer får grunnleggere av kryptobørser til å forlate India

Premium

Forklart: Hva er 2/3-regelen i anti -avhoppslov?

Premium

UPSC Key-27. juni 2022: Kjenn til relevansen av 'Vedsteordfører' for 'Nasjon … Flere Premium-historier >>

“Det er imidlertid viktig for oss å fortsatt marsjere,” sa Eristavi, som var drapert i både det ukrainske og EUs flagg. “Det handler fortsatt om stolthet, men stolthet over å være ukrainer og overleve gjennom folkemord.”

KyivPrides lastebiler ble gitt æren av å lede lørdagens parade, en av mange måter Polens folk har tatt steget opp for å hjelpe sine kriseramte ukrainske naboer.

&#8220 ;Vi ønsker å stå sammen mot krig, å gå for Ukrainas frihet, for frigjøring, for likhet, toleranse og aksept,” Julia Maciocha, leder av Warszawas Equality Parade, sa.

KyivPride-direktør Lenny Emson sa at årets begivenhet var rettet mot å oppfordre til politisk støtte til Ukraina og grunnleggende menneskerettigheter.

“Det er ikke en feiring,” sa Emson. “Vi venter på seieren for å feire.” De ukrainske sivile og soldater drept av russiske styrker under den fire måneder gamle krigen inkluderer lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Ukraina har sett et press for at landet skal anerkjenne partnerskap av samme kjønn, ikke minst fordi par ønsker å vite at de vil ha rett til å begrave hverandre hvis en av dem blir drept.

Emson sa at det ville være en tragedie for Ukraina som helhet hvis landet blir beseiret av Russland, men LHBTQ-personer vil stå i fare for å bli “slettet fullstendig” – betyr drept, tvunget til å flykte eller skjule identiteten sin.

Organisasjonen hans driver et krisesenter for LHBTQ-personer som har flyktet fra ukrainsk territorium okkupert av de russiske styrkene. En LHBTQ-rettighetsaktivist i det okkuperte Kherson har forsvunnet.

I et manifest oppfordrer KyivPride folk til å innse at den geografiske grensen mellom det demokratiske Ukraina på den ene siden og det autokratiske Russland og Hviterussland på den andre “er ikke bare en skillelinje mellom statene, men også en grense mellom territoriet til frihet og en sone for undertrykkelse.”

Russland vedtok en lov i 2013 som forbyr fremstilling av homofili til mindreårige, noe menneskerettighetsgrupper ser på som en måte å demonisere LHBTQ-personer og diskriminere mot dem. Kalles “Gay Propaganda” lov, kom den midt i et større angrep på sivile friheter i Russland og inspirerte vedtakelsen av en lignende lov i Ungarn i fjor.

Russiske politifolk arresterer en homofil rettighetsaktivist med sin flagg under et forsøk på å holde en gay pride-parade i Moskva. (AP-fil)

Klementyna Suchanow, forfatteren av en bok om global innsats for å rulle tilbake rettighetene til kvinner og LHBTQ-personer, hevder at hvis ukrainere taper krigen, vil det markere et nederlag for en rekke progressive årsaker, inkludert feminisme, LHBTQ-rettigheter og innsatsen. for å bekjempe klimaendringer.

“Dette er grunnen til at krigen i Ukraina handler om alt,” sa Suchanow, en fremtredende polsk feministisk aktivist og forfatteren av This is War: Women, Fundamentalists and the new Middle Ages. Polens konservative regjering har vært en sterk alliert av Ukraina, og har sendt humanitær hjelp og våpen og tillatt territoriet å brukes til for andre land å overføre egen bistand.

Men dens holdning til LHBTQ-rettigheter har også gjort Polen til en usannsynlig vert for et arrangement for homofiles rettigheter.

De siste årene har regjeringen fremstilt LHBTQ-rettighetsbevegelsen som et angrep på nasjonens Katolske tradisjoner og som en kraft som truer med å korrumpere ungdommen, som gjenspeiler retorikken bak de russiske og ungarske lovene.

Men det polske samfunnet som helhet har blitt mer akseptert av LHBTQ-personer.

Warszawas ordfører Rafal Trzaskowski, fra et liberalt opposisjonsparti, ble med på lørdagens parademarsj som han gjør hvert år, sammen med EUs likestillingskommissær Hanna Dalli.

Emson sa Emson KyivPride-arrangørene hadde vurdert å holde arrangementet sitt i andre europeiske hovedsteder, men bestemte at Warszawas unge og energiske rettighetsbevegelse passet bedre.

LHBTQ-personer i Ukraina møter fortsatt betydelig diskriminering, men de har gjort fremskritt de siste årene ettersom landet har forsøkt å knytte sin skjebne til Vesten. Utviklingen av LHBT-rettigheter understrekes av KyivPrides egen utvikling siden den ble grunnlagt for 10 år siden.

I 2012 var deltakerne så sterkt i undertal av sinte motdemonstranter at de ikke gjorde det tør marsjere. Paradegjengere har blitt slått, og det er nødvendig med et stort polititilstedeværelse for å beskytte dem. Likevel har arrangementet fortsatt å vokse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, hvis modige lederskap i krigstid har fått verdensomspennende oppmerksomhet, vant respekt fra LHBTQ-personer i Ukraina da en mann med et kors og sprutet ut homofobisk retorikk, kom til ham kl. en pressekonferanse i 2019.

Zelenskyy skjøt tilbake med sinne: “La de menneskene være i fred, for Guds skyld.” Siden den gang har partiet hans også tatt skritt som LHBTQ-rettighetsaktivister ser på som en trussel mot deres kamp.

Ekspressabonnement Ikke treff veggen, abonner for den beste dekningen fra India fra bare $5 per måned Abonner nå