Lok Sabha Bypoll: Simranjit Mann får AAP att bita damm i Punjab CM:s egen gräsmatta

0
130

Simranjit Singh Mann efter att ha vunnit omröstningen i Sangrur parlamentariska valkrets i söndags. (Expressfoto: Gurmeet Singh)

I politiken kan du inte skriva av någon. Simranjit Singh Mann är ett perfekt exempel på det. Tjugotre år (1999) efter att ha vunnit sina senaste stora val från Sangrur, försvann han nästan i glömska. Hans värsta kom i Lok Sabha-valet 2019 där han var tvungen att genomgå den vanära att förlora sin deposition.

Men att behålla tron ​​på sig själv och uthållighet lönade sig. Han skäggade lejonet (Punjab CM Bhagwant Mann) i denna egen håla (Sangrur) den här gången och kom ut som segrare, till stor förtret för CM och Aam Aadmi Party. Den här segern är inget annat än comebacken av alla comebacks.

Shiromani Akali Dal (Amritsar)-kandidaten på söndagen skapade historia genom att vinna Sangrur-omröstningen och besegra sin närmaste rival (AAP-kandidat) av Simranjit.

Sangrur sades vara AAP:s högborg varifrån Bhagwant Mann hade gick ut som segrare i de allmänna valen 2014 och 2019. AAP hade också vunnit alla platser från Sangrur i valet till församlingen i Punjab som hölls tidigt i år.

Best of Express Premium

Premium

Rationalisering, reformer kan testa förbindelserna mellan centrum och stat vid GST-mötet

Premium

Clampdown och oklar policy uppmanar kryptobörsens grundare att lämna Indien

Premium

Förklarat: Vad är 2/3:e regel i lagar mot avhopp?

Premium

UPSC Key-27 juni 2022: Ta reda på relevansen av 'vice talman' ' till 'Nation…Fler premiumhistorier >>

På söndagen, när rösträkningen var klar, hade Sangrurs parlamentariska valkrets avvisat AAP-kandidaten Gurmel Singh framför SAD (Amritsar) president och dess partikandidat Simranjit Singh Mann bara fyra månader efter att ha gett ett massivt mandat till AAP i valet till delstatsförsamlingen.

Medan 77-åriga Simranjit Singh Mann – en pro-Khalistani-ledare – är på toppen av världen idag med denna fantastiska valcomeback, kan kongresskandidaten Dalvir Singh Goldy, BJP-kandidaten Kewal Dhillon, SAD-BSP-kandidaten Kamaldeep Kaur Rajoana och 11 andra kandidater har tappat ansikte genom att förlora sina säkerhetsdepositioner.

Omröstningen till sätet var nödvändig på grund av att AAP Punjabs president Bhagwant Mann avgick från Lok Sabha efter att han valdes till MLA från Dhuri församlingsvalkrets i valet till delstatsförsamlingen tidigare i år. Bhagwant Mann svors senare in som CM i Punjab.

Bhagwant Mann hade vunnit sitt första val som Sangrur MP 2014 med en enorm marginal på cirka 2,10 lakh röster och 2019 vann han det med 1,1 lakh röster.

AAP förlorade därmed sitt fäste bara fyra månader efter att ha svepat över Punjab Vidhan Sabhas opinionsundersökningar där den fick totalt 92 platser.

Sangrurs parlamentsplats har nio mandat i församlingen och i februari 2022 hade AAP vunnit alla nio platser med stora marginaler. Det kunde dock inte behålla dessa ledningar eftersom partiet släpade efter i valkretsarna Malerkotla, Dirba, Barnala och Bhaduar. SAD (Amritsar) hade ett övertag den här gången.

Omröstningen i Sangrur hölls den 23 juni som präglades av lågt valdeltagande. Endast 45,3 % visade sig rösta, vilket var det lägsta sedan de allmänna valen 1991.

Låg röstning var ett direkt meddelande till AAP att folk var arga på partiet. De föredrog att stanna inomhus istället för att ge sig ut för att rösta.

Snart efter att ha vunnit omröstningen skapade många onlineinlägg ett buzz i sociala medier. Ett av inläggen “Mann (Simranjit Singh Mann) rev fortet Mann (Bhagwant Mann) i Sangrur” har blivit viralt.

Simranjit Singh Mann sa: “Detta är en fantastisk seger för partiet. Vi har besegrat alla nationella partier i denna omröstning. Jag är medveten om arbetarnas problem, de dåliga ekonomiska förhållandena i Sangrur och därför kommer jag att ta upp alla dessa frågor. Jag kommer att arbeta med Punjabs regering för att förbättra Sangrur-invånarna.”

Simranjit Mann tillade, “När jag tittade på massornas reaktion var jag säker på att jag skulle vinna denna plats. Våra arbetare gjorde ett enormt hårt arbete. Jag är tacksam mot väljarna för att de valde mig till parlamentet. Jag kommer att arbeta hårt för att lösa problemen med bönder, lantarbetare, handlare och alla i min valkrets.”

Han sa: ”Folk har röstat på Panthic-partiet. Äntligen har de valt svärd framför kvast.”

Det kan noteras att detta var Simranjit Mann’s sjunde Lok Sabha-tävling från Sangrur.

I Lok Sabha-valet 2019 förflyttades han till fjärde plats med totalt 48 365 röster, vilket bara var 4,37 % av de totala rösterna, medan i Vidhan Sabha-valet 2022 fick hans partikandidater cirka 81 000 röster från alla nio församlingar valkretsar i Sangrur Lok Sabha-platsen.

Men i omröstningen fick Simranjit Mann överraskande ett stort hopp då han av det totala antalet tillfrågade röster (7 10 825) fick 2 53 154 röster vilket var 35,61 % av det totala antalet röster och det var 31,24 % fler än vad han fick i parlamentsvalet 2019.

AAP:s Gurmel Singh fick 2 47 332 röster vilket var 34,79 % av de totala rösterna och AAP var 2,61 % mindre än sin röstandel jämfört med 2019 Lok Sabha-val.

Medan kongressens Dalvir Singh Goldy förflyttades till tredje plats med 79 688 röster, BJP:s Kewal Dhillon halkade ner till fjärde plats med 66 298 röster. SAD (Badal) kandidat Kamaldeep Kaur Rajoana kom på en femma plats med bara 44 428 röster.

Karnail Singh, nationell generalsekreterare för SAD (Amritsar), sa: “Nu har Punjab gett ett svar på ‘vilket är det verkliga Panthic-partiet’. Badalerna hävdade att de var Panthic-partiet, men deras kandidat förlorade säkerhetsdepositionen i omröstningen.”

Harminder Singh, en sikhisk predikant och en anhängare av Simranjit Mann, sa: “Det sägs att människor hatar BJP för att de förde med sig jordbrukslagar, men omröstningsresultaten visar att Badals parti fick ännu färre röster än BJP.”

Simranjit Mann hade i sin kampanj sagt: “Den sena skådespelaren-aktivisten Deep Sidhu hade frågat oss om vi vill ha svärd eller kvast. Så äntligen har människor gett en hyllning till Deep Sidhu genom att välja svärdet.”

Deep Sidhu anklagades för våld vid Röda fortet under bondeprotester. Han var en aktivist, anhängare av Jarnail Singh Bhindrawales ideologi och anhängare av SAD (Amritsar).

Sångaren Sidhu Moosewalas mord spelade också en viktig roll i denna seger. Simranjit Mann hade i sina kampanjaffischer kategoriskt nämnt att Moosewala var i hans hörn. Sångaren hade sagt att han kommer att göra allt för att Simranjit Mann ska vinna.

Efter att ha vunnit omröstningen höjde anhängare av Simranjit Mann, särskilt ungdomar, slagord “Sidhu Moosewala amar rahe”.

Enligt SAD:s (Amritsar) president, en dag innan hans mord, hade Moosewala ringt honom (Simranjit Mann) och sagt att han kommer att träffa honom snart.

“Nu är vårt nästa mål att avsätta Badals från tronen från Gurdwaras”, sa SAD (A) ledare Jaswant Singh Cheema.

Expressprenumeration Gå inte in i väggen, prenumerera för bästa täckning från Indien från bara 5 USD per månad Prenumerera nu