Fraværende Akhilesh, sterk BJP-kampanje og BSP: Hvorfor SP sank i avstemninger i Azamgarh, Rampur

0
39

BJP-kandidat Ghanshyam Singh Lodhi mottar 'valgbeviset' etter å ha vunnet mellomvalget i Rampur Lok Sabha, i Rampur, søndag 26. juni 2022. (PTI Photo)

Uten Akhilesh Yadav i spissen for kampanjen og overfor en aggressiv kampanje fra BJP, Samajwadi Party (SP) ) tapte mellomvalget i Lok Sabha i Rampur og Azamgarh i Uttar Pradesh som en gang ble ansett som dets høyborg. Bahujan Samaj-partiets (BSP) sterke prestasjoner i Azamgarh skadet SP kraftig.

Ved å vinne begge valgene, styrket BJP på søndag sin allerede dominerende posisjon i delstaten foran valget til det urbane lokale organet som skal skje senere i år og Lok Sabha-valget i 2024. Regjeringspartiet ga også opposisjonspartiet et lammende slag, hvis tall i Lok Sabha nå er nede på tre. Disse tapene vil ikke bare være et slag mot moralen til arbeiderne i det Akhilesh Yadav-ledede partiet, men også svekke det foran neste måneds presidentvalg der partiet støtter opposisjonens konsensuskandidat.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Valget vil sannsynligvis også reise spørsmål om Akhilesh Yadavs fravær fra kampanjer både i Azamgarh, der hans fetter Dharmendra Yadav var deltakeren, og i Rampur, den en gang bastionen til senior SP-leder Azam Khan, nå i hendene på BJP. Veteranlederen vil sannsynligvis også møte spørsmål om sin stilling i partiet etter dette nederlaget, da han måtte forhandle hardt med Akhilesh for å gi kandidaturen til sin mangeårige medarbeider Asim Raja.

Les |UP-byavstemningsresultat: BJP-kandidat Ghanshyam Singh Lodhi vinner Rampur Lok Sabha-setet

Selv om BSP ikke kunne vinne Azamgarh – de konkurrerte ikke Rampur – fikk kandidaten Shah Alam, populært kjent som Guddu Jamali, 2,66 lakh stemmer og avsluttet effektivt Dharmendra Yadavs sjanser. Jamali er en to ganger MLA fra valgkretsens Mubarakpur Assembly-segment. Som reaksjon på resultatene sa BSP-president Mayawati at de hadde «vist at bare BSP har teoretisk og bakkestyrke til å beseire BJP». Hun la til at partiet ville fortsette å nå ut til muslimer «for en etterlengtet politisk endring i staten».

Best of Express Premium

Premium

Rasjonalisering, reformer kan teste forholdet mellom senter og stat ved GST-møte

Premium

Clampdown og uklare retningslinjer fører til grunnleggere av kryptobørs å forlate India

Premium

Forklart: Hva er 2/3rds regel i lov om avhopp?

Premium

UPSC Key-27. juni 2022: Kjenn til relevansen av 'nestleder ' til 'Nasjon…Flere Premium-historier >>

I likhet med Akhilesh holdt også Mayawati seg unna kampanjen. For BJP lønnet det seg å sette hele sin kraft i kampanjen ettersom sjefsminister Yogi Adityanath og nesten hele kabinettet hans søkte etter partiets kandidater i begge setene på planken av utviklings- og velferdsgoder.

Azamgarh

SP vant valgkretsen i Lok Sabha-valget i 2014 og 2019 til tross for en bølge av støtte over hele landet til BJP og statsminister Narendra Modi. Selv i delstatsvalget tidligere i år vant den alle de fem forsamlingssegmentene i Azamgarh. Men denne gangen falt den parlamentariske valgkretsen til BJP ettersom kandidaten Dinesh Lal Yadav “Nirahua”, som tapte mot Akhilesh i 2019, endte opp med å være heldig for andre gang.

Gitt dominansen til dalitter, muslimer og Yadavs i den 18 lakh sterke velgermassen i Azamgarh, ble SP og BSP ansett for å være de viktigste utfordrerne i Azamgarh. Men Nirahua, som trakk til seg store folkemengder under kampanjen, klarte å dra fordel av at det Mayawati-ledede partiet eroderte SPs støttebase. Den populære Bhojpuri-skuespiller-sangeren beseiret Dharmendra Yadav med 8.679 stemmer og med en stemmeandel på 34,39 prosent, noe lavere enn de 35,1 prosentene han hadde målt forrige gang. SPs stemmeandel falt fra 60,36 prosent til 33,44 prosent, noe som illustrerer skaden forårsaket av BSP.

Selv om Azamgarh var et viktig sete for partiet og det var avgjørende for det å gi inntrykk av å snu ting etter tilbakeslaget i forsamlingsvalget tidligere i år, så det ikke ut til at SP-ledelsen gjorde noen felles innsats for å konsolidere muslimske og Yadav-stemmer. . Akhilesh heller ikke å møte opp for kampanjen hjalp ikke saken. SP-presidenten hadde møtt kritikk under den første perioden av Covid-19-pandemien for ikke å besøke valgkretsen.

Partiet distribuerte sine muslimske MLA-er fra andre distrikter som Ghazipur, Rampur og til og med Maharashtra for å kampanje i valgkretsen. Men en lokalbefolkning som Jamali fikk mer trekkraft blant lokalbefolkningen, og satte fart på en insider versus outsider-prat i oppkjøringen til valgdagen. SPs påståtte taushet om muslimske spørsmål så heller ikke ut til å falle i smak hos muslimske velgere.

Rampur

Betraktet som citadellet til Azam Khan, overlot SP kampanjen i Rampur til veteranlederen og hans støttespillere, i håp om at de ville sikre partiets seier. Men BJP, som vant to av de fem forsamlingssegmentene i delstatsmålingene tidligere i år, kastet ikke inn håndkleet og mobiliserte hele toppledelsen for å storme Azams bastion.

Les |UP-byavstemningsresultat: BJP-kandidat Ghanshyam Singh Lodhi vinner Rampur Lok Sabha-setet

Minst 16 statsministre nådde ut til velgerne i Rampur, der nesten 52 prosent av velgerne er muslimer. Men en lav valgdeltakelse på 41,39 prosent (63,19 prosent hadde stemt i 2019-målingene da Azam ble valgt) hjalp det regjerende partiet da det klarte å øke sin stemmeandel fra 42,33 prosent i 2019 til 51,96 prosent. SPs stemmeandel falt i mellomtiden fra 52,69 prosent til 46 prosent. Etter avstemningen på torsdag anklaget Azam og andre ledere politiet for å skremme velgere og ikke la muslimske velgere flytte ut for å avgi sine stemmer.

Noen lokalbefolkning hevdet at en del av muslimske velgere heller ikke viste interesse for byavstemningen da kandidaten ikke var fra Azams familie. Veteranlederen aksjonerte for Raja og prøvde å få sympati ved å fortelle om vanskelighetene han og familien hans møtte i fengselet. Men strategien mislyktes foran BJP-juggernauten, og SP-lederen kunne ikke dra nytte av beslutningen fra BSP og kongressen om å ikke bestride valget. Da BSP ikke var i kampen, sa politiske observatører at flere Dalit-velgere valgte BJP. Dette hjalp det regjerende partiet med å ta kontroll over valgkretsen.

I en kommentar til tapet sa en SP-leder: «Ledelsen må nå revidere sin politiske strategi for å nå ut til forskjellige deler av velgerne, og de trenger også for å fornye teamet av rådgivere.»